Αυτή είναι η επιστολή της Προανακριτικής – Τα τρία αιτήματα προς τον Άρειο Πάγο

Το έγγραφο με αιτήματα για την υπόθεση Novartis και για το καθεστώς εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων κατέθεσε – όπως είχε προαναγγελθεί – στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, το μεσημέρι της Πέμπτης, αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Η αντιπροσωπεία των βουλευτών αποτελείτο από τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής Γιάννη Μπουγά και τα μέλη, Θάνο Πλεύρη (ΝΔ), Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝΑΛ) και Βασίλειο Βιλιάρδο (Ελληνική Λύση).

Με

το έγγραφό της η προανακριτική επιτροπή ενημερώνει τον κ. Πλιώτα για όλα τα πραγματικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την παράτυπη άρνηση των προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν και τη συστηματική προσπάθεια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να θέτει προσκόμματα στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής. Ακόμη, ζήτησαν να επανεξεταστεί εκ νέου από την Εισαγγελία το καθεστώς προστασίας των δύο επίμαχων μαρτύρων, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που προσκόμισαν.

Ειδικότερα, με το έγγραφό τους τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής ζητούν να εξεταστούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη.

Η επιτροπή, στο έγγραφο που κατέθεσε, αναφέρει μεταξύ των άλλων, ότι «η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την επιτροπή μας είναι κρίσιμη για την ανεύρεση της αλήθειας και σημαντική διότι πρέπει να εξεταστεί εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, καθώς μάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και επομένως πρέπει να αξιολογηθεί εάν νόμιμα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραμένουν».

Η επιτροπή από κ. Πλιώτα τον και ζητεί να:

1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.

2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα διαφθοράς.

3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε, απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

Ως προς την Ελένη Τουλουπάκη, η επιτροπή, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«Έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα διαφθοράς, παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει».

Αναλυτικά η επιστολή:

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων τις παράνομες ενέργειές τους

«Ο πανικός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το φιάσκο τους είναι έκδηλος», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής, Δώρα Αυγέρη, κατηγορώντας τους ότι «το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αφού καταστρατήγησαν το νόμο, αφού εξαπέλυσαν πογκρόμ εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis και αφού ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τους άδειασε ζητώντας τους να τηρηθεί ο νόμος στην εξέτασή τους και η σχετική υπουργική απόφαση, που ορίζει ότι πρέπει να γίνει με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, τώρα προσπαθούν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν όλες τις παράνομες ενέργειές τους, ζητώντας από τον Άρειο Πάγο να άρει το καθεστώς προστασίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Μάρτυρας για την τιμολόγηση

Ενώ η επιτροπή έχει μπει στην τελική ευθεία της διενεργούμενης έρευνας, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να προστεθεί στον κατάλογο των μαρτύρων ακόμη ένα πρόσωπο, με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας το 2013, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ», έχει καταθέσει στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ότι την περίοδο που ήταν υπουργός ο κ. Γεωργιάδης η τιμολόγηση των φαρμάκων γινόταν με εντολή του.

Εισαγγελία Διαφθοράς: Με ηλεκτρονικά μέσα θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, απαντώντας στο χθεσινό αίτημα μελών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή, παρέπεμψε στην  πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους. Με άλλα λόγια ακόμα και εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας.

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο ζητούσε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα στην εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευομένων μαρτύρων, ο κ. Μπρακουμάτσος με το έγγραφό του ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Δεν επεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση των, υπό καθεστώς προστασίας, τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής», αναφέρει συγκεκριμένα.

Τι αναφέρει η επίμαχη ΚΥΑ

«1. Το μέτρο της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της εφαρμόζεται ιδίως:

α. Κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο της υπόθεσης για την οποία εντάχθηκε το πρόσωπο στο πρόγραμμα προστασίας.

β. Κατά την εκδίκαση τυχόν άλλης υπόθεσης στην οποία κρίνεται αναγκαία η χρήση του.

γ. Όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του.

2. Η ΥΠΜ υποστηρίζει τεχνικά την εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον ενημερώνει εγγράφως τις αρμόδιες δικαστικές και άλλες Αρχές και αν ζητηθεί από αυτές, αστυνομικός της ΥΠΜ καταθέτει ενώπιόν τους, αναφορικά με τη διαδικασία υλοποίησης του μέτρου.

3. Σε περιπτώσεις ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης προστατευόμενου προσώπου υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης της φωνής του, όταν το μέτρο συνδυάζεται με τη μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασής του των πραγματικών στοιχείων του και αντ’ αυτών την αναγραφή πλασματικής ονομασίας».

Πηγή: Αυτή είναι η επιστολή της Προανακριτικής – Τα τρία αιτήματα προς τον Άρειο Πάγο - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα