Αυτή είναι η αρχαία τεχνική που βελτιώνει εντυπωσιακά τη μνήμη

Μήπως η μνήμη είναι κάτι που καλλιεργείται; Σύμφωνα με ερευνητές μια τεχνική μνήμης που χρησιμοποιούσαν ευρέως οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι μπορεί να αλλάξει δραματικά την ικανότητα απομνημόνευσης ενός ανθρώπου.

Οι εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα, καλλιέργησαν για 6 εβδομάδες τα λεγόμενα «παλάτια της μνήμης» βελτιώνοντας την ικανότητά τους να θυμούνται λέξεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και διατηρώντας τις επιδόσεις τους αναλλοίωτες ακόμα και τέσσερις μήνες αργότερα.

Πώς να γίνετε… Σέρλοκ καλλιεργώντας
παλάτια μνήμης

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή γνωσιακής νευροεπιστήμης Μάρτιν Ντρέσλερ του Πανεπιστημίου Radboud, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Neuron, πειραματίστηκαν με 51 εθελοντές, οι οποίοι μετά από 4 μήνες εκμάθησης, μπορούσαν -από έναν κατάλογο με 72 λέξεις- να θυμούνται κατά μέσο όρο τις 62, από μόνο 26 στην αρχή της μελέτης.

Πρόκειται για μια τεχνική σύμφωνα με την οποία «τοποθετεί» κανείς νοερά τις εικόνες των λέξεων/πληροφοριών που θέλει να απομνημονεύσει σε ένα οικείο του σκηνικό (π.χ. μια λέξη αντιστοιχεί στον καναπέ του σαλονιού του, ή στην αγαπημένη του κούπα). Η τεχνική λέγεται πως προέρχεται από τον αρχαίο έλληνα ποιητή Σιμωνίδη και είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος μεταξύ των αθλητών μνήμης.

Μάλιστα όσο πιο περίεργος είναι ο συνδυασμός λέξης και εικόνας/αντικειμένου τόσο πιο εύκολα μπορεί κανείς να τον θυμηθεί. Όπως αναφέρει ο ειδικός μνήμης Εντ Κουκ, μπορεί κανείς να θυμηθεί ένα φαγητό από τη λίστα του σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβάνοντάς το σε μια «τρελή» εικόνα: «η Κλόντια Σίφερ κολυμπά σε μια μπανιέρα γεμάτη τυρί».

Παλάτι μνήμης – Πηγή: Guardian

Η έρευνα, επίσης, αποκάλυψε ότι μετά από 40 ημέρες εκπαίδευσης, η εγκεφαλική δραστηριότητα των εκπαιδευόμενων θύμισε αρκετά αυτή των σημαντικότερων αθλητών μνήμης, πράγμα που σημαίνει ότι η καλλιέργεια της μνήμης μπορεί να μεταμορφώσει εντυπωσιακά τις εγκεφαλικές διασυνδέσεις.

Γιατί είναι ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική αυτή η μέθοδος; Όπως αναφέρει ο Μπόρις Κόνραντ, νευροεπιστήμονας του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου Max Planck στο Μόναχο και από τους βασικούς συγγραφείς της έρευνας, η μέθοδος μεταφέρει τις βαρετές πληροφορίες σε κάτι που έχει ενδιαφέρον ή σε μια εικόνα που είναι εύκολο να τη θυμηθεί κανείς γιατί είναι οικεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα