Αυτές είναι οι αλλαγές για την ψήφο των αποδήμων – Τι προβλέπουν
Το τελικό κείμενο με τις αλλαγές για την ψήφο των αποδήμων παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα διευκολύνουν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο που κατατίθεται την ερχόμενη Τρίτη.
Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος:
-Με βάση την πρόταση αναθεώρησης, προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας Ελλήνων είναι ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στην Ελλάδα
-Με την αναθεώρηση του άρθρου 54 προβλέπεται ότι ορισμένες θέσεις από τους βουλευτές Επικρατείας κάθε κόμματος να καταλαμβάνονται από Έλληνες της διασποράς.
-Ακόμα καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού.
«Κρίθηκε αναγκαίο στο άρθρο 54, που είναι αναθεωρητέο, να θωρακισθούν συνταγματικά οι προβλέψεις που θα περιληφθούν στο νόμο, το σχέδιο του οποίου συντάχθηκε με βάση τη συμφωνία της 22ας Οκτωβρίου», επεσήμανε.
Σύμφωνα με το τελικό κείμενο προτείνεται στο άρθρο 54 να προστεθεί νέα παράγραφος 4 που έχει ως ακολούθως:
«4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».
«Η συγκεκριμένη προσθήκη στο άρθρο 54 του Συντάγματος, γίνεται για να θωρακισθούν συνταγματικά οι περιορισμοί που θέτουν ορισμένα κόμματα σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις που θα γίνονται στους εκτός επικρατείας Έλληνες να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Πολλές εξ αυτών είναι δυνητικές και όχι υποχρεωτικές γιατί είναι κρίμα να γίνει το λάθος που έγινε σε προηγούμενη αναθεώρηση και να δεσμεύσουμε αμετάκλητα νέες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
«Με πράξεις, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, πρέπει να δείξουμε ότι θέλουμε τη στήριξη αυτής της άλλης Ελλάδας, που ζει εκτός των συνόρων της χώρας. Και ένας τρόπος με ιδιαίτερη σημειολογική αλλά και πρακτική αξία είναι να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του δικαιώματος που έχουν να ψηφίζουν, όσοι, βεβαίως είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:
«Το Σύνταγμα ρητώς αναγνωρίζει το δικαίωμα των εκτός επικρατείας Ελλήνων να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία και παραπέμπει σε νόμο, ο οποίος θα τους διευκολύνει για να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Νόμος, ο οποίος, για να ισχύσει, απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής. Σε εμάς ανήκει η ευθύνη να δημιουργήσουμε εκείνες τις συγκλίσεις ώστε να υπάρξει η πλειοψηφία των 200 εδρών για να περάσει από τη Βουλή ο νόμος».
Ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ακόμα ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει στο να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και το δικαίωμα αυτό θα έπρεπε να ασκείται μέσω της επιστολικής ψήφου.
Ωστόσο, όπως είπε, αυτή η θέση της, με βάση τους σημερινούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, δεν θα συγκέντρωνε τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων που προβλέπει το Σύνταγμα.
«Δυστυχώς οι περιορισμοί που τέθηκαν από κόμματα δεν επιτρέπουν να κάνουν χρήση της ευεργετικής διάταξης όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όσοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του νόμου θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα, ερχόμενοι στην Ελλάδα και στις εκλογικές περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι», τόνισε.
«Σαφώς δεν είναι αυτό που επιδιώκαμε. Πρόκειται για μια συνθήκη συμβιβασμού, η οποία όμως επιτρέπει να κάνουμε ένα σημαντικότατο πρώτο βήμα», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πηγή: Αυτές είναι οι αλλαγές για την ψήφο των αποδήμων – Τι προβλέπουν - altsantiri
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απόκοσμο θέαμα! Αεροπλάνο προσγειώθηκε μετά από 35 χρόνια - Δείτε πώς βρήκαν τους επιβάτες
- Θρήνος στην Κιβωτό του Κόσμου – Ο πατέρας Αντώνιος αποχαιρετά τον άνθρωπό του
- Κακοκαιρία - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες
- Απο πρόεδροι ΝΟΔΕ, διοικητές νοσοκομείων!
- Ντόμπερμαν επιστρέφει σπίτι και η αφεντικίνα του ουρλιάζει με αυτό που βλέπει στο στόμα του!
- Απίστευτο: Διακοπή αγώνα λόγω βροχής στο κλειστό του Αμαρουσίου!
- Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έκανε ακόμα μία δημόσια εμφάνιση με το αναπηρικό αμαξίδιο
- Ιωάννα Λίλη : Στο χειρουργείο η παρουσιάστρια – Τι της συνέβη;
- Κακοκαιρία: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική
- Έχετε ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα); Κινδυνεύετε με κάταγμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Σπίρτζης: H λαϊκιστική τακτική της ΝΔ στο προσφυγικό έχει εγκλωβίσει την κυβέρνηση
- «Άνοιξαν» οι ουρανοί – Ισχυρή βροχόπτωση και αστραπές στην Αττική (video)
- Στο νοσοκομείο η Ιωάννα Λίλη – Τι της συνέβη
- Πλακιωτάκης: Σε νέα δημιουργική φάση οι σχέσεις Ελλάδας – Κίνας
- «Είμαι βαθιά δυσλεκτική, έχω κάνει χρόνια λογοθεραπείες» – Ποια το δήλωσε
- Στο 167% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος στα τέλη του 2020
- Συνταγματική Αναθεώρηση: Σύγκρουση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών – Τι προτείνει κάθε κόμμα
- Κακοκαιρία: Πλημμύρισε γήπεδο στο Μαρούσι και διεκόπη ο αγώνας
- Πηγές ΥΠΟΙΚ: Η οικονομική πολιτική βοηθά το 89% της κοινωνίας
- «Καμπάνα» από ισπανικό δικαστήριο στη Ryanair για τις χειραποσκευές
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Αυτές είναι οι αλλαγές για την ψήφο των αποδήμων – Τι προβλέπουν
- Κακοκαιρία: Πλημμύρισε γήπεδο στο Μαρούσι και διεκόπη ο αγώνας
- «Άνοιξαν» οι ουρανοί – Ισχυρή βροχόπτωση και αστραπές στην Αττική (video)
- Πλακιωτάκης: Σε νέα δημιουργική φάση οι σχέσεις Ελλάδας – Κίνας
- Στο νοσοκομείο η Ιωάννα Λίλη – Τι της συνέβη
- Αντικαπνιστικός Νόμος: 342 κλήσεις στο 1142, τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας του
- Στο 167% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος στα τέλη του 2020
- Σπίρτζης: H λαϊκιστική τακτική της ΝΔ στο προσφυγικό έχει εγκλωβίσει την κυβέρνηση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κατέθεσε πρόταση στον Ιμπραΐμοβιτς η Μίλαν
- Στη Λάρισα ο Μπράντον Ρας
- Το τελικό κείμενο για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού παρουσίασε ο Τ. Θεοδωρικάκος
- Προσπαθεί να τα «μαζέψει» ο Δρίτσας: Αξιοποίησαν προπαγανδιστικά όσα είπα για τη Μόρια
- Κεραμικά τεμάχια από λαβές και στόμια αμφορέων στο Ακρωτήρι-Νησιαρούιν
- ΥΠΕΣ: Ζητάει στοιχεία από τους Δήμους για τα μισθώματα κτιρίων
- Η Σοφία Βογιατζάκη αιφνιδίασε τον Γιώργο Λιάγκα: «Εσύ πώς τα πήγες αυτό το διάστημα»;
- Επιτέλους, μέτρα κατά των εισβολέων
- Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού: Αυτό είναι το τελικό κείμενο
- H Ιζαμπέλλα Κογεβίνα 10 χρόνια μετά το «Φίλα το βάτραχό σου» -Η πρόσφατη εμφάνιση της ηθοποιού [εικόνες]