Αυστρία: «Βαθιά ανήσυχος» ο Βαν ντερ Μπέλεν με την πολιτική του Τραμπ

Ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard τόνισε ότι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ με την πολιτική του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, του προξενούν «βαθιά ανησυχία».

Αναφερόμενος στο διάταγμα του Τραμπ, με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε πολίτες

επτά μουσουλμανικών χωρών, ο αυστριακός πρόεδρος παρατηρεί ότι είναι σαφές πως αυτό «συνιστά διάκριση και πως τόσο το διάταγμα όσο και η εφαρμογή του έγιναν εντελώς ερασιτεχνικά».

Ο ίδιος, σημειώνοντας ότι είχε επικρίνει ήδη εκ των προτέρων το ύφος και το περιεχόμενο του προεκλογικού αγώνα του Τραμπ, επισημαίνει πως «με λύπη πρέπει να διαπιστώσω πως οι εμπειρίες από τότε δεν είναι ενθαρρυντικές».

Επαναλαμβάνοντας πως είναι «βαθιά ανήσυχος», ο Βαν ντερ Μπέλεν αναφέρει ότι το ερώτημα που τίθεται είναι τί μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι, και ότι για την Ευρωπαική Ένωση αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα εγερτήριο.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, τίθενται τα ερωτήματα: «Τί θέλουμε ως Ευρωπαίοι, θέλουμε να περάσουμε σε παρόμοιες κατευθύνσεις, είναι οι χώρες-μέλη σε θέση να αντιληφθούν ότι ο εθνικισμός είναι ένα αδιέξοδο που μας έριξε σε συμφορές κατά τον 20ο αιώνα;».

Απαντώντας στο ερώτημα, εάν πιστεύει πως αυτό το «εγερτήριο» έχει φθάσει σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, ο αυστριακός πρόεδρος τονίζει πως «αυτό εξαρτάται από το ποια χώρα εννοεί κανείς, μία Ουγγαρία ή μία Πολωνία, γιατί το σύνολο της Βαλτικής κατέχεται ασφαλώς από νευρικότητα, όταν ακούει τον Ντόναλντ Τραμπ να λέει πως το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο, και σίγουρα οι άνθρωποι εκεί δεν είναι ήσυχοι και δεν κοιμούνται καλά».

Keywords
Τυχαία Θέματα