Αυστηρό μήνυμα από το Ισραήλ: Δεν θα διστάσουμε να βομβαρδίσουμε το Ιράν αν αναπτύξει πυρηνικά όπλα (video)

Το Ισραήλ δεν θα διστάσει να εξαπολύσει βομβαρδισμούς στο Ιράν για να σταματήσει τις δραστηριότητές του με σκοπό την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Την ίδια ώρα, ανταλλαγή κρατουμένων συμφωνήθηκε μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν.

Σχετικά με το Ιράν και τα πυρηνικά μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».

«Είναι ο βομβαρδισμός του Ιράν μια επιλογή που εξετάζει το Ισραήλ;», ερωτήθηκε ο Ίσραελ Κατς από την εφημερίδα. «Ναι, είναι

μια επιλογή. Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να παραγάγει ή να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Εάν είναι το έσχατο μέσο για να το σταματήσουμε, θα αναλάβουμε στρατιωτική δράση», ήταν η απάντησή του.

Bombing Iran to stop its nuclear plans is 'an option,' Israeli foreign minister says: Yisrael Katz told Italy's Corriere della Sera: 'If it were the last possible way to stop this, we would act militarily' https://t.co/eXfkDm9pJ5 Haaretz pic.twitter.com/ov0GQfJtpV

Jewish Community (@JComm_NewsFeeds) December 7, 2019

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επέκρινε για νιοστή φορά τις χώρες της Ευρώπης διότι δεν υποστηρίζουν τη σκληρή γραμμή που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ έναντι του Ιράν αφότου την εξουσία ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε πέρυσι τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.

«Όσο οι Ιρανοί βαυκαλίζονται πως έχουν την υποστήριξη της Ευρώπης, είναι πιο δύσκολο να υποχωρήσουν», υποστήριξε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ παραχώρησε συνέντευξη στην «Corriere della Sera». στο περιθώριο συνόδου για τη Μεσόγειο στη Ρώμη, από το βήμα της οποίας τοποθετήθηκε την Παρασκευή (06/12).

Στην ομιλία του, ο Κατς έκρινε ότι «επείγει» δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις να «δημιουργήσουν έναν συνασπισμό που θα απειλήσει το Ιράν», θα απαιτήσει «να τερματιστεί το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν ήταν ανάμεσα στα θέματα τα οποία συζήτησαν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την Παρασκευή (06/12), σύμφωνα με τις υπηρεσίες του επικεφαλής της υπηρεσιακής ισραηλινής κυβέρνησης και της δεξιάς παράταξης Λικούντ.

El ministro de Asuntos Exteriores Yisrael Katz (#Likud) dijo que “un ataque de #Israel contra #Irán es una posibilidad existente que se está discutiendo” en una entrevista con el periódico italiano Corriere della Sera. https://t.co/tCW1Xs317B pic.twitter.com/RDiNy0RmgJ

— Atlantide (@Atlantide4world) December 7, 2019

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στον πόλεμο στη Συρία και σε μέτρα για να αποφευχθούν τριβές ή κατά λάθος εμπλοκές ανάμεσα στις ισραηλινές και τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Ισραήλ εξαπολύει συχνά βομβαρδισμούς στη συριακή επικράτεια εναντίον δυνάμεων του Ιράν και συμμάχων του, για να μειωθεί η επιρροή και η παρουσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στρατηγική την οποία η Ρωσία έχει επικρίνει επανειλημμένα.

וגם בונוס לביקורי המדיני באיטליה: פגישה עם רונאלדו, בופון וכל כוכבי יובנטוס. הוא נתן לי את דגל המועדון והחולצה מספר 7, ואני מסרתי לו ד״ש מאוהדיו הרבים בישראל ואיחולי הצלחה בליגת האלופות. רונאלדו שחקן ענק מגיע לו להניף את הגביע לפחות עוד פעם אחת. pic.twitter.com/5zqHI0I3QZ

— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) December 8, 2019

Ουάσινγκτον και Τεχεράνη συμφώνησαν να ανταλλάξουν κρατούμενους

Ανταλλαγή κρατουμένων συμφωνήθηκε μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν. Ένας Αμερικανό – κινέζος ο οποίος κρατούνταν στην Τεχεράνη κατηγορούμενος για κατασκοπεία, αφέθηκε ελεύθερος και ταυτόχρονα ένας Ιρανός κρατούμενος απελευθερώθηκε ως αντάλλαγμα από την Ουάσινγκτον.

Ο Σιγιούε Γουάνγκ ενώ έκανε έρευνα στο Ιράν το 2016, για τη διδακτορική διατριβή του, συνελήφθη και κατηγορήθηκε ότι «διενεργεί κατασκοπεία υπό την πρόφαση της έρευνας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε να δηλώσει πόσο χαρούμενος είναι, όπως και η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Princetown. «Ήταν μια διαδικασία ανταλλαγής “ένας προς έναν” και πραγματικά είναι κάτι πολύ σημαντικό και για το Ιράν καθώς αποδεικνύει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε».

Επιστήμονας, ειδικός στην έρευνα των βλαστοκυττάρων είναι και Ιρανός Μασούντ Σολεϊμανί που είχε συλληφθεί στο Σικάγο το 2018 ως ύποπτος ότι επιχειρούσε να περάσει από τις ΗΠΑ στο Ιράν βιολογικό υλικό. Τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews.gr)

Πηγή: Αυστηρό μήνυμα από το Ισραήλ: Δεν θα διστάσουμε να βομβαρδίσουμε το Ιράν αν αναπτύξει πυρηνικά όπλα (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα