Αδιέξοδο στο Σκοπιανό – Στις Βρυξέλλες το επόμενο ραντεβού Κοτζιά με Ντιμιτρόφ (video)

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το πεδίο της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό μετά το τέλος του κύκλου συναντήσεων ΚοτζιάΝτιμιτρόφ, στη Νέα Υόρκη, υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Οι δύο πλευρές συζήτησαν σε καλό κλίμα, διαπιστώθηκε μικρή πρόοδος αλλά χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση.

«Ακόμα δεν έχουμε οριστική λύση» για το όνομα,

είπε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις. «Οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν τον διάλογο εκεί».

«Οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά», είπε ο βετεράνος διπλωμάτης. «Αμφότερες οι πλευρές αναγνωρίζουν την σημασία του να καταλήξουν σε συμφωνία».

Σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση, ο έλληνας υπουργός ήταν υποχρεωμένος να αναχωρήσει το απόγευμα της Παρασκευής για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το πρόγραμμα της συνάντησης με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το Severna Makedonija

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν από την ελληνική πλευρά, επανήλθε στο τραπέζι της συζήτησης το «Severna Makedonija», δηλαδή “Βόρεια Μακεδονία” από τον ΟΗΕ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η πρόταση έπεσε στο τραπέζι λίγο πριν από τη λήξη του χθεσινού, πρώτου γύρου των συνομιλιών, και είχε μείνει ως «εκκρεμότητα» για σήμερα.

Ακόμα, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει απορρίψει την ονομασία Nova Macedonija (Νέα Μακεδονία). Παράλληλα, ο ομόλογός του των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Gorna Macedonija (Άνω Μακεδονία).



Keywords
Τυχαία Θέματα