UNICEF: Τα παιδιά στην Υεμένη πεθαίνουν από την πείνα

O πόλεμος που μαστίζει την Υεμένη σβήνει τα κέρδη μιας δεκαετίας στο τομέα της δημόσιας υγείας ενώ ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που λιμοκτονούν, προειδοποιεί η UNICEF δίνοντας στη δημοσιότητα τους αριθμούς των θυμάτων του πολέμου.

Περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 2,2 εκατομμύρια παιδιά στη φτωχότερη αυτή χώρα της αραβικής χερσονήσου, υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και 460.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών υποφέρουν από σοβαρό και οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με την υπηρεσία

αυτή του ΟΗΕ.

Η πιο σοβαρή μορφή υποσιτισμού καθιστά ευάλωτα τα μικρά παιδιά σε απειλητικές για τη ζωή τους διαρροϊκές ασθένειες και σε αναπνευστικές λοιμώξεις.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ο σοβαρός οξύς υποσιτισμός επειδή αφαιρεί τις ζωές παιδιών», δήλωσε στο Reuters στη Γενεύη η εκπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη, Μεριτσέλ Ρελάνο.

«Εξαιτίας του υπό κατάρρευση συστήματος υγείας, της σύγκρουσης και της οικονομικής κρίσης πήγαμε πίσω 10 χρόνια. Μια δεκαετία χάθηκε όσον αφορά τα κέρδη μας στον τομέα της υγείας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι 63 παιδιά από τα χίλια που γεννιούνται ζωντανά πεθαίνουν τώρα προτού γίνουν πέντε ετών, έναντι 53 το 2014.

Τα παιδιά και οι μητέρες που θηλάζουν είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την κρίση υποσιτισμού στη βόρεια επαρχία Σαάντα, στην παράκτια περιοχή Χοντέιντα και στην Τάιζ στη νότια Υεμένη, πρόσθεσε η ίδια.

Οι κινητές μονάδες της UNICEF έχουν στόχο φέτος την περίθαλψη περισσότερων παιδιών και την αντιμετώπιση των περιπτώσεων 323.000 παιδιών που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό, προσφέροντας βοήθεια σε περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι πέρυσι (237.000), σημείωσε επίσης η Ρελάνο.

Προς αυτή την κατεύθυνση η UNICEF επιδιώκει τη συγκέντρωση 236,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την Υεμένη φέτος στο πλαίσιο μιας συνολικής έκκλησής της για τη συγκέντρωση 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χορήγηση βοήθειας σε 81 εκατομμύρια ανθρώπους σε 48 χώρες.

Εξάλλου η Υεμένη αποτελεί τη μία από τις τρεις χώρες, μαζί με τη Συρία και το Νότιο Σουδάν, από τις 48 που η UNICEF έχει θέσει ως προτεραιότητά της για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας φέτος, όπως δήλωσε στο Sputnik ο αξιωματούχος της UNICEF Σάιμον Ίνγκραμ.

Τα 3,3 δισεκατομμύρια που επιδιώκει να συγκεντρώσει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ θα δοθούν για τη χορήγηση βοήθειας στα παιδιά που ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις ή από άλλες κρίσεις όπως φυσικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή και επιδημίες, σύμφωνα με τον ίδιο

Keywords
Τυχαία Θέματα