To Μακεδονικό επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ – Στις Βρυξέλλες Τσίπρας, Καμμένος

Ανησυχία για τη στάση που θα κρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στους ευρωπαίους εταίρουςΣήμερα η πρόσκληση για ένταξη υπό προϋποθέσεις στην ΠΓΔΜΓια την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό ΑλέξηΤσίπρα, στην κορυφή της «ατζέντας» βρίσκεται το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικώνΑναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα

Υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας οι ηγέτες των 29 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και των 20 χωρών εταίρων συναντώνται σήμερα και αύριο Πέμπτη (11 και 12 Ιουλίου 2018) στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί, η πρόσκληση της ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της συμμαχίας και οι αμυντικές δαπάνες είναι από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο, διεξάγεται εν μέσω ανησυχίας για τη στάση που θα κρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους.

Παράλληλα, οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για την ενίσχυση της νατοϊκής άμυνας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών των αμυντικών δαπανών, ενώ ιδιαίτερη θέση στις συζητήσεις αναμένεται να έχει και το Μακεδονικό.

Σήμερα η πρόσκληση για ένταξη υπό προϋποθέσεις στην ΠΓΔΜ

Αναλυτικότερα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναμένεται να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη των χωρών-μελών της Συμμαχίας για να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με τη γείτονα χώρα.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου ο Γ. Στόλτενμπεργκ αναμένεται να παραδώσει στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ την επιστολή με την οποία οι Νατοϊκοί σύμμαχοι συμφωνούν να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη χώρα. Αναμένεται να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Σε ό,τι αφορά το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου του ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, οι σύμμαχοι θα χαιρετίζουν την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΠΓΔΜ, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας. Παράλληλα, στο κείμενο των συμπερασμάτων θα αναφέρεται ότι η ολοκλήρωση των ενταξιακών συνομιλιών για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα γίνει μόνο όταν επικυρωθούν και εφαρμοστούν οι όροι της συμφωνίας για την ονομασία.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ Τσίπρας, Κοτζιάς, Καμμένος

Από το Λονδίνο, όπου συμμετείχε για πρώτη φορά στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο έλληνας πρωθυπουργός φτάνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μαζί του θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην κορυφή της «ατζέντας» βρίσκεται το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται ακόμη στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Όπως άλλωστε ανέφερε και την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, το ζήτημα αυτό θα τεθεί σε όλες τις παρεμβάσεις και όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού ώστε να «ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την απελευθέρωσή τους»

Τετάρτη 11 Ιουλίου

14:30 -Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και τον επιμερισμό βαρών.

19:30 -Δείπνο εργασίας

Πέμπτη 12 Ιουλίου

08:45 -Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας.

10:30 -Σύνοδος για το Αφγανιστάν

14:30 -Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα