To ΔΝΤ ζητά από τους Ευρωπαίους τις λεπτομέρειες για τα μέτρα χρέους

«Χρειάζεται οι Ευρωπαίοι να εξειδικεύσουν τα μέτρα για το χρέος», λέει η Λαγκάρντ Αισιοδοξία του γερμανού ΥΠΟΙΚ για συμφωνία στις 22 Μαΐου

Το ΔΝΤ ζητάει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προθέσεις της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος του Ταμείου στο Reuters.

«Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους

δεν χρειάζεται να μετρηθούν στο τελευταίο δεκαδικό ψηφίο ή να εφαρμοστούν πριν από τη λήξη του προγράμματος», δήλωσε.

Οι υποσχέσεις όμως πρέπει να ποσοτικοποιηθούν με λεπτομέρεια που πηγαίνει «πολύ πέρα» των μέτρων που προσφέρθηκαν νωρίτερα.

«Πρέπει να έχουν αριθμούς για το ποια είναι τα πιθανά μέτρα, να δείξουν ότι αυτά τα πιθανά μέτρα πραγματικά συνεπάγονται «αλλαγή παιχνιδιού» σε ότι αφορά το χρέος», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο το να περιμένουμε το 2018 για να δούμε τα μεγέθη όπως θέλει η Γερμανία δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι απαιτείται ελάφρυνση χρέους.

«Όπως και αν αλλάξει ο κόσμος μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ σε 12 μήνες δεν θα δείχνει ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους. Σίγουρα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους», τόνισε.

Ο ίδιος πάντως προσέθεσε ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι αποφασισμένοι να φτάσουν σε συμφωνία στις 22 Μαΐου και είναι εποικοδομητικοί στις συνομιλίες, πηγαίνοντας πέρα από την απλή καταγραφή θέσεων, μολονότι περισσότερη δουλειά απαιτείται για να υπάρξει συμφωνία.

Αισιοδοξία Σόιμπλε – Λαγκάρντ για την Ελλάδα – «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το χρέος»

«Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται για το πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», τόνισε νωρίτερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά την άφιξή της σε ένα συμπόσιο στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7).

Πιο αναλυτικά, η κ. Λαγκάρντ ερωτηθείσα για το θέμα της Ελλάδας δήλωσε: «H θέση μας για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το πακέτο αυτό ελάφρυνσης του χρέους, δεν έχει ακόμη προκύψει αρκετή σαφήνεια πάνω στο όλο θέμα, και έχουμε την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τη δέσμευση των Ευρωπαίων στη μείωση του χρέους της Ελλάδας.

Διάψευση της χρηματοδοτικής συμμετοχής στο πρόγραμμα

Χθες, Πέμπτη, το Ταμείο διέψευσε ότι έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αναμένει ακόμη τη δέσμευση των Ευρωπαίων για μείωση του χρέους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αν προηγουμένως δεν αποφασιστεί μια «αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», είχε δηλώσει χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείο Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Προς το παρόν τα πράγματα «δεν είναι αρκετά ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα συνεχίσουν να προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Αισιοδοξία και από Σόιμπλε

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη μίας πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ης Μαΐου.

«Εξακολουθώ να είμαι υπέρ της εξεύρεσης λύσης -τουλάχιστον πολιτικής- στις 22 Μαΐου» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σήμερα στο Μπάρι, πριν από την έναρξη των συζητήσεων με τους ομολόγους του και τους επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας των G-7, δηλαδή των πλέον ανεπτυγμένων δυτικών βιομηχανικών χωρών.

«Βάση παραμένουν οι συμφωνίες του Eurogroup του Μαΐου 2016» τόνισε ο Σόιμπλε.

«Είχα συζητήσεις για την Ελλάδα ήδη το βράδυ, οι οποίες όμως ήταν ανεπίσημες όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους συναντήσεις» διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε.

Στο Μπάρι, η λεγόμενη ομάδα της Ουάσινγκτον, στην οποία ανήκουν οι μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης και οι θεσμοί των δανειστών, πρόκειται να συζητήσουν εμπιστευτικά για την πιθανότητα περαιτέρω ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Keywords
Τυχαία Θέματα