«Support Art Workers»: Το διαδικτυακό κίνημα για τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού

Το μήνυμα «Support Art Workers» (σ.σ «Υποστηρίζω τους Εργαζόμενους της Τέχνης») κατέκλυσε τις τελευταίες ημέρες το Facebook, με ολοένα και περισσότερους χρήστες να το τοποθετούν κάτω από τη φωτογραφία του προφίλ τους.

Ο λόγος για την καμπάνια των εργαζομένων αρκετών ειδικοτήτων του ευρύτερου χώρου του Πολιτισμού, η οποία διοργανώθηκε μέσω της γνωστής πλατφόρμας Avaaz και υπογράφεται από καλλιτέχνες και δημιουργούς, οι οποίοι αναφέρουν μεταξύ άλλων στο

σχετικό κείμενο, ότι «η τέχνη, η καλλιτεχνική δημιουργία, ο πολιτισμός δεν είναι το χόμπι μας αλλά η δουλειά μας. Η αλυσίδα του πολιτισμού έχει ανάγκη από τους κρίκους της, γι’ αυτό και υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί τα θεμελιώδη δικαιώματά μας».

«Η κυβέρνηση μας αγνοεί ως εργαζόμενους, επαγγελματίες και σημαντικό κλάδο της οικονομίας που πλήττεται βάναυσα. Δεν έχει κάνει ως τώρα τίποτε για να μας στηρίξει πραγματικά και δεν έχει παρουσιάσει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την επόμενη μέρα, που να μας περιλαμβάνει όλους, χωρίς εξαιρέσεις και μικροϋπολογισμούς», τονίζουν στο κείμενο του ψηφίσματος που έχει δημιουργηθεί στο Avaaz, το οποίο μέχρι τις 15:00 της Δευτέρας είχε υπογραφεί από τουλάχιστον 37.000 ανθρώπους.

Μεταξύ των όσων υπογράφουν το σχετικό ψήφισμα βρίσκονται σκηνοθέτες, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί, συνθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, τραγουδιστές, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, πολιτιστικοί διαχειριστές, διοργανωτές συναυλιών, χορευτές, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, κομμωτές, make up artists κτλ.

Ανάμεσά τους μπορεί κανείς να δει τα ονόματα των Γιώργου Νταλάρα, Γιάννη Αγγελάκα, Σωκράτη Μάλαμα, Κατερίνας Λέχου, Στέλιου Μάινα, Ρέας Γαλανάκη, Παύλου Παυλίδη, Φοίβου Δεληβοριά, Γιώτας Νέγκα, Ιωάννας Καρυστιανή, Γιούλικας Σκαφιδά, Άκη Σακελλαρίου, Λίνας Σακκά, Δημήτρη Καταλειφού, Λυδίας Φωτοπούλου και αμέτρητων ακόμη καλλιτεχνών και εργαζομένων στον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού, να υπογραμμίζουν ότι «το επίδομα των 800 ευρώ, ακόμα και μετά από τις κινητοποιήσεις μας, ακόμα δεν καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων μας».

Όπως τονίζουν «ματαίως, περιμέναμε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού να ακούσουμε τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, ποια είναι τα βήματα που θα γίνουν, τόσο για να μην βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι και σε ένδεια, αλλά και για να συνεχίσει η καλλιτεχνική δραστηριότητα, που όλοι έχουμε μεγάλη ανάγκη, στις δύσκολες στιγμές μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες και αθλητικά γεγονότα με θεατές». Την περασμένη Πέμπτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έθιξε το ζήτημα από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι «ο κόσμος του Πολιτισμού παραμένει στο περιθώριο και στην αόρατη ζώνη για την κυβέρνηση της ΝΔ, κλείνοντας τα μάτια στην ανάγκη ένταξής τους σε προστατευτικό πλαίσιο». Παίρνοντας τη σκυτάλη κατά την τριτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στο ζήτημα, λέγοντας ότι στο διάγγελμά του ήταν «λίγο πιο επιφυλακτικός» και πως θα επανεξετάσει την απαγόρευση συναυλιών και παραστάσεων.

«Θα χρειαστεί να κάνουμε μία ειδική άσκηση και έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού για το πώς μπορεί και πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος του Πολιτισμού, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Θα πρέπει να δούμε και έχω ζητήσει από τους ειδικούς επιστήμονες αν και με ποιο τρόπο, ελπίζω να είναι στο ‘και με ποιο τρόπο’ και όχι στο ‘αν’, θα μπορούμε να έχουμε ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι -φεστιβάλ, συναυλίες. Ήμουν λίγο πιο επιφυλακτικός στο διάγγελμα το οποίο έκανα, θέλω όμως να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες, ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του Πολιτισμού το καλοκαίρι, διότι ξέρω ότι είναι η περίοδος εκείνη στην οποία πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με τον Πολιτισμό περιμένουν για να μπορέσουν να στηρίξουν το ετήσιο εισόδημα τους. Και έχω ζητήσει, επίσης, από την υπουργό Πολιτισμού σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εργασίας να δούμε αν μπορούμε, και με ποιο τρόπο μπορούμε, να ανακατανείμουμε πόρους του ΕΣΠΑ για ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας στον χώρο του πολιτισμού. Δικαίως ετέθη το ζήτημα αυτό. Θα μιλήσουμε πολύ σύντομα για τον κλάδο αυτό, με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα απαλύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο του Πολιτισμού από το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι, εκ των πραγμάτων ο συγχρωτισμός σε ανοιχτούς χώρους δεν θα μπορεί να γίνει με τις ίδιες διαδικασίες και τους ίδιους κανόνες που γινότανε πάντα», σημείωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

«Έχει γίνει η αρχή και συνεχίζουμε ενωμένοι»

«Αυτή τη στιγμή, όμως, απαιτούμε την ανταπόδοση σεβασμού και υπευθυνότητας από την Πολιτεία και είμαστε έτοιμοι για συλλογικές πράξεις, με όλους τους συναδέλφους μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους και όλους τους πολίτες να μας υποστηρίξουν και να υπογράψουν. Να στηρίξουν το ζωντανό πολιτισμό του τόπου, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει και να συνεχίσει να δημιουργεί και να προσφέρει.

Έχει γίνει η αρχή και συνεχίζουμε ενωμένοι», καταλήγουν.

Μπορείς να υπογράψεις το ψήφισμα για τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού πατώντας εδώ.

Τι ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ορισμένα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών.

– Πρώτον, όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

– Δεύτερον, όσοι ήταν άνεργοι ή και μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.

– Τρίτον, για τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες, έχουμε φροντίσει ώστε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού να έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.

– Τέταρτον, για τους ωρομίσθιους, όπως για παράδειγμα μουσικούς των Ωδείων, ηθοποιούς, ταξιθέτριες, διερμηνείς, ή άλλους παρόχους πολιτιστικού περιεχομένου, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Πηγή: «Support Art Workers»: Το διαδικτυακό κίνημα για τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα