Stan Lee: Ο τελευταίος πραγματικός Σούπερ Ήρωας

Ο πλανήτης των κόμικς αποχαιρετάει έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του μαγικού αυτού σύμπαντος, των εκατομμύρια ακολούθων και δεκάδων υπερ-ηρώων που σταθερά μας ταξιδεύουν εντός και εκτός πλανήτη. O Stan Lee (Stanley Martin Lieber) πέρα από συγγραφέας, αρχισυντάκτης και εκδότης ήταν ο επίτιμος πρόεδρος και η ψυχή της Marvel Comics. Τον αποκαλούσαν και ήταν ο “The Man” αυτού του μεγάλου μικρόκοσμου.

Βέβαια, έχοντας 95 καλοκαίρια και χειμώνες στην πλάτη του, έναν επιτυχημένο γάμο με τον έρωτα της ζωής του

(την Joan Clayton Boocock) και μία επαγγελματική πορεία (από το παιδί για όλες τις δουλειές σε έναν εκδοτικό οίκο, σε Πρόεδρο μιας τεράστιας εταιρείας πολυμέσων) που τον οδήγησε στη δημιουργία ενός από τους πιο επιτυχημένους και αναγνωρίσιμους multimedia οργανισμούς του κόσμου, δεν το λες ότι τα πήγε και άσχημα. Για την ακρίβεια είναι η αποθέωση του american dream, που από το δωματιάκι που μοιραζόταν με τον αδελφό του στο Μπρονξ βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που συνδημιούργησε μαζί με τους Jack Kirby και Steve Ditko τους Spider-Man, the Hulk, Doctor Strange, the Fantastic Four, Daredevil, Black Panther, the X-Men και πολλούς ακόμη σούπερ ήρωες, ενώ και με τον αδελφό του Larry Lieber έφτιαξαν τους Ant-Man, Iron Man και Thor.

Η πορεία του στο μυθικό αυτό κόσμο ξεκίνησε ήδη από το 1939 όταν βρέθηκε βοηθός στην εταιρεία του εκδότη Martin Goodman, και συγκεκριμένα στο νεοσύστατο τότε τμήμα για κόμικ, με πρώτη του σχετική δουλειά να γράψει τα κειμενάκια στο “Captain America Foils the Traitor’s Revenge” του Captain America Comics, τεύχος #3 (Μάιος 1941).

Έχοντας πάνω από μία δεκαετία εμπειρίας, πλέον ως συντάκτης, από το 1961 με τους στενούς συνεργάτες (Jack Kirby και Steve Ditko), κατάφεραν να δημιουργήσουν την αυτοκρατορία που είναι γνωστή σήμερα ως Marvel Comics.

Ένα από τα πράγματα που τον έκαναν πολύ συμπαθή ήταν και οι επανειλημμένες εμφανίσεις του στις ταινίες του Marvel Cinematic Universe. Εκεί που βλέπεις τον υπερ-ήρωα, κάπου παραδίπλα ή και εντελώς δίπλα θα πετύχαινες και αυτόν. Μάλιστα, πάντα φρόντιζε να γυρίσει εκ των προτέρων όλα τα cameos του, σε περίπτωση όπου …δεν προλάβαινε την ολοκλήρωση της ταινίας. Για του λόγου του αληθές δείτε σχετικό βίντεο:

Σε λίγες μέρες από τώρα, συγκεκριμένα στις 17 Νοεμβρίου του 2008, θα έκλεινε μια δεκαετία από τότε που τιμήθηκε, με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών. Ασφαλώς το όνομά του δεν θα μπορούσε να λείπει από το Will Eisner Award Hall of Fame (Τα βραβεία Γουίλ Άισνερ/ Will Eisner Awards απονέμονται στα καλύτερα αμερικάνικα κόμικς).

Χάριν ιστορίας, το 2009 η Walt Disney εξαγόρασε την Marvel Entertainment για 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ταινίες όπως οι Avengers αποτελούν μερικές από τις πιο εμπορικά επιτυχημένες όλων των εποχών.

Στο Instagram, μεγάλα αστέρια του Χόλιγουντ αποχαιρέτησαν τον μεγάλο δημιουργό, τις ιστορίες του οποίου ενσάρκωσαν τα τελευταία χρόνια.

Ενώ τα σκίτσα που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, είναι ιδιαιτέρως συγκινητικά…

Keywords
Τυχαία Θέματα