Samsung: Ένταλμα σύλληψης για τον πανίσχυρο αντιπρόεδρο της εταιρείας

Ένταλμα σύλληψης για τον δισεκατομμυριούχο αντιπρόεδρο της Samsung εξέδωσαν η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, καθώς αναζητείται ως ύποπτος για απάτη.

Πρόκειται για τον Τζέι Λι, με προσωπική περιουσία 6,3 δισ. δολαρίων, που διοικεί – αν και αντιπρόεδρος – τον νοτιοκορεάτικο κολοσσό, καθώς από το 2014 αντικαθιστά τον ασθενή πατέρα του και πρόεδρο της εταιρείας Λι Κουν-χι.

South Korean prosecutors are seeking to arrest Samsung

Group heir Jay Lee on suspicions of stock price manipulation, accounting fraud & other crimes in a bid to aid his succession plans. Lee already spent a year in prison for bribery in a different case.https://t.co/ldssGte2j1

— FCCED – Financial Crimes News (@FinCrimeEdu) June 4, 2020

Ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για τη δωροδοκία της πρώην προέδρου της χώρας Παρκ Γκουν-χιέ, με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες, ένα σκάνδαλο που προκάλεσε αναταράξεις στη Νότια Κορέα. Ο 51χρονος Λι φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2017 και αποφυλακίστηκε ένα χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 2018.

Τώρα κινδυνεύει να ξαναβρεθεί και πάλι στη φυλακή αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο 12ετους φυλάκισης. Η υπόθεση δεν έκλεισε ποτέ.

Αυτή τη φορά το ένταλμα σύλληψης αφορά σε μια συγχώνευση στην οποίαν προχώρησε ο όμιλος Samsung το 2015 και, όπως αποδείχθηκε, βασίστηκε σε ένα περιποιημένο λογιστικό «μαγείρεμα». 

Ο Λι φέρεται να ενορχήστρωσε την υπερδιόγκωση της αξίας -κατά 3,7 δισ. δολάρια- της φαρμακοβιομηχανίας Samsung Biologics, η οποία ενσωματώθηκε ως θυγατρική στον όμιλο. Όμως, όταν έγινε η εξαγορά και η μετονομασία της, η αμέσως ωφελούμενη ήταν η ιδιοκτήτριά της, μια άλλη εταιρεία με την ονομασία η Cheil Industries. Σε αυτήν ο κυριότερος μέτοχος είναι ο Λι.

Προκειμένου να εξασφαλίσει την συγκατάθεση της κυβέρνησης στη συγχώνευση, ο Λι προχώρησε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε δωροδοκίες πολιτικών προσώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα