Reuters: Κατ’ αρχήν συμφωνία Ελλάδας και δανειστών – Τι λένε κυβέρνηση και Κομισιόν

Η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεωνΜείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώΠερικοπή των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠΠώληση κεντρικών παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ«Όταν υπάρξει συμφωνία, θα το μάθετε από επίσημα ‘χείλη’», λέει η κυβέρνησηΔεν μπορεί να επιβεβαιώσει η Κομισιόν

Σε προκαταρκτική συμφωνία στα βασικά σημεία της β’ αξιολόγησης φέρεται να κατέληξαν Ελλάδα και δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Όπως

μεταδίδει το πρακτορείο, η συμφωνία προβλέπει την περικοπή των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ.

Στα εργασιακά η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Όσον αφορά το ζήτημα των ενεργειακών, οι πληροφορίες διευκρινίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την πώληση κεντρικών παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.

«Όταν κλείσει η συμφωνία θα το μάθετε επισήμως και όχι από διαρροή»

Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του Reuters. Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».

Δεν επιβεβαιώνει ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αμέσως μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ του πρακτορείου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, σχολίασε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη συμφωνία.

Από το πρωί της Τετάρτης, πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει κείμενο με τις θέσεις της το οποίο έχει λάβει αρχικά το πράσινο φως των δανειστών και απομένουν επιμέρους λεπτομέρειες για τις οποίες συνεχίζονται οι συζητήσεις.

«Η β’ αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένετε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες.

Keywords
Τυχαία Θέματα