O Τραμπ δηλώνει ότι βρήκε λύση για το ζήτημα της Β. Κορεάς, αλλά δεν τη μαρτυρά (εικόνες)

Στην Κίνα βρίσκεται ο αμερικανός πρόεδροςΠιέσεις για το ζήτημα της Βόρειας ΚορέαςΗ εμπλοκή της Ρωσίας

Στην Κίνα βρίσκεται ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπου και δήλωσε ότι έχει βρει τη λύση για στο πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, χωρίς όμως να μοιραστεί παραπάνω λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος Τραμπ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κίνα, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά τις καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Να γίνουν πιο δίκαιες οι διμερείς εμπορικές σχέσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε την ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με την Κίνα, την οποία χαρακτήρισε άδικη, έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι «δεν μέμφεται» το Πεκίνο επειδή έχει εμπορικό πλεόνασμα.

Πρόσθεσε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες οι διμερείς εμπορικές σχέσεις να γίνουν πιο δίκαιες, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τραμπ συνήφθησαν εμπορικές συμφωνίες ύψους 253,4 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για μια κοινή επένδυση ύψους 43 δισεκ. δολαρίων στην Αλάσκα με σκοπό την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Πιέσεις για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, ο Τραμπ είπε ότι «πρέπει να δράσουμε γρήγορα» και πίεσε τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, καθώς όπως υποστήριξε το Πεκίνο μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα γρήγορα και εύκολα.

Το 90% των διεθνών εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Κορέας γίνεται με την Κίνα και η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί πως το Πεκίνο διαθέτει μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά την άσκηση πίεσης στην Πιονγκγιάνγκ.

Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε απευθυνόμενος στον Σι Τζινπίνγκ πεπεισμένος πως υπάρχει «μια λύση» στο πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Η συζήτησή μας σήμερα το πρωί ήταν εξαιρετική (…). Μιλήσαμε για τη Βόρεια Κορέα και πιστεύω, όπως κι εσείς, ότι υπάρχει μια λύση», είπε ο Τραμπ, ο οποίος χαρακτηρίζει «φίλο» του τον κινέζο πρόεδρο.

Η εμπλοκή της Ρωσίας

Ο ρεπουμπλικάνος προέτρεψε παράλληλα και τη Ρωσία να εμπλακεί πιο ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης που προκαλούν τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα.

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε ότι η Κίνα θα γίνει πιο ανοικτή και διαφανής για τις ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως αμερικανικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία που αποκαλείται «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος». Η πόρτα της Κίνας θα ανοίξει περισσότερο στον κόσμο, είπε χαρακτηριστικά ο κινέζος πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα