«Making Her Self Up» – Μία έκθεση για τη συναρπαστική ζωή της Φρίντα Κάλο (εικόνες – video)

Σαν σήμερα γεννήθηκε η σπουδαία μεξικάνα ζωγράφος, Φρίντα Κάλο. Στη ζωγραφική της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα.

Το στυλ που χρησιμοποιεί φαίνεται επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό, αλλά φαίνεται να έχει δεχτεί και επίδραση ευρωπαϊκών ρευμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός και ο Υπερρεαλισμός.

Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος και η σεξουαλικότητά της. Είχε κομμουνιστικές πολιτικές

πεποιθήσεις.

Στην ηλικία των έξι αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο. Παρακολούθησε την Escola Preparatoria, μία από τα 35 κορίτσια ανάμεσα σε 2000 άτομα, όπου και είδε για πρώτη φορά τον μετέπειτα σύζυγό της, τοιχογράφο, Ντιέγκο Ριβέρα, ο οποίος ζωγράφιζε τους τοίχους της σχολής.

To 1925, στα 18 ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε. Υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων και έκτοτε η ζωή της σημαδεύτηκε από πόνο και θλίψη για την αδυναμία της να κάνει παιδιά.

Το 1929, η Φρίντα Κάλο παντρεύτηκε τον μεξικάνο τοιχογράφο, Ντιέγκο Ριβέρα, με τον οποίο μοιράζονταν τις ίδιες πολιτικές απόψεις. Ο Ντιέγκο Ριβέρα δώρισε το 1957 το «Γαλάζιο Σπίτι» της στο Κογιοακάν (Coyoacán), στην Πόλη του Μεξικού, και λειτουργεί πλέον ως μουσείο.

«Frida Kahlo: Making Her Self Up»

Τη συναρπαστική και πολύ προσωπική ζωή της Φρίντα Κάλο αντικατοπτρίζει η έκθεση που σχεδίασαν στο μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο οι Τομ Σκατ και Γκίμπσον Θόρνλι. Η έκθεση «Frida Kahlo: Making Her Self Up» επιδεικνύει μια σειρά αυτοπροσωπογραφιών της μεξικάνας σουρεαλίστριας ζωγράφου και υπερμάχου των δικαιωμάτων των γυναικών, δίπλα σε φορέματά της, ιατρικούς κορσέδες (που υποχρεώθηκε να φορέσει), κοσμήματα, αξεσουάρ, φωτογραφίες και επιστολές που έγραψε. Περιλαμβάνει αντικείμενα από την Γαλάζια Οικία – την κατοικία της στα περίχωρα της Πόλης του Μεξικού, όπου γεννήθηκε, έζησε και, τελικά, πέθανε – που ποτέ πριν δεν είχαν επιδειχθεί εκτός Μεξικού.

Οι Σκατ και Θόρνλι δούλεψαν μαζί με τις επιμελήτριες Κλαιρ Ουίλκοξ και Σίρσε Χενεστρόσα για να δημιουργήσουν μια σειρά από μινιμαλιστικούς χώρους που λειτουργούν ως φόντο για μια εις βάθος εμπειρία των πολύ προσωπικών αντικειμένων της Φρίντα.

Το βασικό θέμα είναι ο δυισμός της εικόνας μιας πολύ ισχυρής γυναίκας που προέβαλε η Φρίντα προς τα έξω, από τη μια, και, από την άλλη, της αναπηρίας της. Καθώς επίσης και τον δυισμό της μεξικανικής ταυτότητάς της και των ευρωπαϊκών καταβολών της.

Στην πρώτη αίθουσα, δίνεται το περιβάλλον της ζωής της μέσα από μια σειρά όλο και πιο μικρών αψίδων, οι οποίες «αναφέρονται» στα μοτίβα του περίφημου φορέματός της, Tehuana.

Σε μία άλλη έχουμε το Μεξικό όπως το κατέγραψαν μέσα από τον φωτογραφικό φακό τους η Τίνα Μοντότι, ο Έντουαρντ Γουέστον και άλλοι. Αλλά και φωτογραφίες του με μεγάλη επίδραση κύκλου των φίλων της Φρίντα Κάλο και του σπουδαίου μεξικανού ζωγράφου, Ντιέγκο Ριμπέρα (μεγάλου έρωτά της, συζύγου της και «σταυρού του μαρτυρίου» της).

Σε άλλη αίθουσα, οι προθήκες είναι σε σχήμα κρεβατιού, μιας και το κρεβάτι είναι ένα μοτίβο που επανέρχεται στα έργα της Φρίντα. Εκτίθενται όλα τα βοηθήματα της ανάπηρης, μαζί με μεϊκάπ, αρώματα και φάρμακα: η καθημερινότητά της.

Η έκθεση κορυφώνεται σε ένα βάθρο, στο οποίο εκτίθενται 19 κούκλες στις οποίες έχουν φορέσει φορέματα της Φρίντα Κάλο.

Η έκθεση «Frida Kahlo: Making her self up» θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου.

Φωτογραφίες: vam.ac.uk – fridakahlo.org

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – wikipedia)

Keywords
Τυχαία Θέματα