Γώγος: Διανύουμε κρίσιμη περίοδο, 202 νέα κρούσματα – Τι είπε για το ρωσικό εμβόλιο (video)

Κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση για τον έλεγχο της πανδημίας ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος αντικατέστησε σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου τον Σωτήρη Τσιόδρα, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Όπως τόνισε η περίοδος είναι κρίσιμη όχι τόσο υγειονομικά, καθώς το σύστημα υγείας δεν έχει πιεστεί, όσο χρονικά καθώς πρέπει τώρα να περιορίσουμε με όλα τα μέσα τη διασπορά της νόσου σε αυτή τη φάση πριν τον χειμώνα.

Όπως εξήγησε τον Αύγουστο, ο μέσος όρος της ηλικίας των

κρουσμάτων ήταν χαμηλός, ενώ πλέον αυτός αρχίζει και μετατοπίζεται προς όλο και μεγαλύτερες ηλικίες και αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς όποιος νοσεί σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο εύκολο να διασωληνωθεί.

Περαιτέρω ανέφερε πως στην Ελλάδα από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 841 εισαγόμενα κρούσματα σε σύνολο 6.320, επισημαίνοντας πως από αυτά το 30% είναι ασυμπτωματικά, ενώ 66% προέρχεται από επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα. Επιπλέον, σημείωσε πως την ίδια περίοδο εντοπίστηκαν 698 σε χώρους όπως νοσοκομεία, στρατόπεδα κ.λπ., και 168 σε κλειστές δομές.

Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον κορονοϊό, τόνισε ο καθηγητής ενώ έκανε έκκληση να έχουμε κλειστά τα αυτιά μας στην παραπληροφόρηση. Ο καθηγητής δήλωσε, επίσης, σχετικά αισιόδοξος καθώς αναμένονται νέα από τα εμβόλια, ενώ υπάρχουν πλέον και καλύτερα φάρμακα.

Συγκεκριμένα για το ρωσικό εμβόλιο είπε, ότι τα δεδομένα από τη φάση 1 και 2 των μελετών που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet είναι πολύ καλά, καθώς δείχνουν ανοσιολογική ανταπόκριση στο 100%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι τα οριζόντια μέτρα είναι αναγκαία, όπως και η εφαρμογή των μέτρων που υπάρχουν αυτή την στιγμή, ενώ σημαντική είναι η χρήση μάσκας.

Νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκαν 202 νέα κρούσματα κορονοϊού και ένας ακόμα θάνατος το τελευταίο 24ωρο.

Κοντοζαμάνης: Από Δεκέμβρη η παραλαβή δόσεων εμβολίου

Απαντώντας σε ερώτηση ο υφυπουργός Υγείας, ανέφερε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη συμφωνία με την Astrazeneca και από τον Δεκέμβρη θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε δόσεις εμβολίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (03/09) ευρωπαίος αξιωματούχος, υποστήριξε ότι περίπου 30 εκατ. δόσεις θα είναι διαθέσιμες για τα κράτη – μέλη ως το τέλος του 2020.

Τεστ σε όλους τους στρατεύσιμους τον Σεπτέμβρη – Σαρωτικοί έλεγχοι σε γηροκομεία

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε σε νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές, όπως τα γηροκομεία, όπου τελευταία αποτελούν εστίες μολύνσεων, ενώ ανέφερε ότι θα γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας τις επόμενες 10 ημέρες.

Ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν τεστ για covid σε όλους τους στρατεύσιμους τον Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, στις 7-10 Σεπτεμβρίου στον στρατό ξηράς, στις 8-14 Σεπτεμβρίου στην αεροπορία και 15-23 Σεπτεμβρίου στο ναυτικό.

«Είμαστε μακριά από ένα lockdown»

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown: «Απέχουμε πολύ από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε πάρα πολλά εργαλεία – μέτρα στη φαρέτρα μας για να αποφύγουμε ένα lockdown». Σημείωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι καθημερινά γίνονται περισσότερα από 15.000 τεστ για κορονοϊό, ενώ επισήμανε πως «έχουμε προσεγγίσει τα 17.000».

Κικίλιας: Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις για το εμβόλιο – Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια

Η Ελλάδα υποστηρίζει την κοινή προμήθεια εμβολίων για την COVID-19, μέσω του Εργαλείου Έκτακτης Στήριξης της ΕΕ (Emergency Support Instrument), όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας αφού ευχαρίστησε τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρωτοβουλία της σημερινής τηλεδιάσκεψης, συνεχάρη την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, για την εξαιρετική προσπάθεια που έχει κάνει για την πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

Επισήμανε ότι μετά από τόσους μήνες, η κούραση είναι δεδομένη για όλους τους λαούς, αλλά οι ενθαρρυντικές εξελίξεις από τον τομέα της επιστημονικής έρευνας που αφορούν στο εμβόλιο, δίνουν ελπίδα και ωθούν τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα.

«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια και πρέπει να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη και συνεργασία, αξιοποιώντας παράλληλα την εμπειρία που αποκομίσαμε τους μήνες του κοροναϊού σε επιστημονικό, ιατρικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, με τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού αντιμετώπισης», τόνισε, κλείνοντας την ομιλία του ο έλληνας υπουργός Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα