Γαλλία και Ελλάδα βάζουν τα θεμέλια της νέας Ευρώπης (εικόνες – video)

Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόσο στο Προεδρικό, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει», τόνισε ο Προκόπης ΠαυλόπουλοςΔημοκρατία και αλληλεγγύη οι βασικοί άξονες των ομιλιών των δύο ηγετών στην Πνύκα«Η Ευρώπη πρέπει να μεταβληθεί σε θεσμό οικονομικής και πολιτικής αλληλεγγύης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας
από την Πνύκα«Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης και πρέπει να ξεκινήσουμε με ισχυρή αυτοκριτική», διαμήνυσε ο Εμανουέλ Μακρόν από τον λόφο της Πνύκας

Το όραμά τους για το μέλλον της Ευρώπης και τα ζητήματα που χρήζουν ανάγκης για άμεση παρέμβαση, τόνισαν τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στον λόφο της Πνύκας, το απόγευμα της Πέμπτης. Δημοκρατία και αλληλεγγύη ήταν οι βασικοί άξονες των ομιλιών των δύο ηγετών, ενώ αμφότεροι παρέθεσαν τις προτάσεις τους για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης, αλλά και για την απαγκίστρωση από τις πολιτικές της λιτότητας και τη στροφή σε αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές με έμφαση στη νέα γενιά.

«Η Ευρώπη πρέπει να μεταβληθεί σε θεσμό οικονομικής και πολιτικής αλληλεγγύης», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι επιβάλλεται ο εκδημοκρατισμός της ευρωζώνης και ο περιορισμός των κινδύνων μεταξύ των κρατών μελών της.

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της θέσης Μακρόν, υπό προϋποθέσεις, για κοινό υπουργό Οικονομικών με δημόσια λογοδοσία, αλλά πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε και υπουργό κοινωνικής Δικαιοσύνης και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο χάσμα Βορρά – Νότου, το οποίο «αντί να κλείνει, διευρύνεται συνεχώς».

Ο γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του στην Πνύκα μιλώντας στα ελληνικά και ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό για τη θερμή υποδοχή.

«Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης και πρέπει να ξεκινήσουμε με ισχυρή αυτοκριτική», διαμήνυσε ο γάλλος πρόεδρος σε μια αρκετά βαρυσήμαντη ομιλία γεμάτη μηνύματα τόσο προς τους λαούς όσο και προς τους ισχυρούς της Ε.Ε.

Για αποτυχία της Ευρώπης μίλησε ο κ. Μακρόν και τόνισε πως θα προτείνει έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της. «Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και τολμηροί στην Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας. Πρέπει να προστατέψουμε τον Πολιτισμό και την κληρονομιά μας. Πρέπει να ξεκινήσουμε σύντομα μια ευρωπαϊκή συνέλευση για τον Πολιτισμό από την Αθήνα», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος και προσέθεσε πως δεν αρκεί η στήριξη της Ε.Ε απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου

Την ανάγκη «να επιστρέψει η Ευρώπη στις αξίες της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις», στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα στήριξης από πλευράς Γαλλίας.

Προηγουμένως, λίγο μετά την άφιξη του γάλλου Προέδρου, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών τους μπροστά από τις κάμερες, Εμανουέλ Μακρόν και Αλέξης Τσίπρας συνομίλησαν σε πολύ θερμό κλίμα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε προσωπικά τον έλληνα πρωθυπουργό για την πρόσκληση στην Ελλάδα και τόνισε για ακόμη μία φορά τη στήριξή του και την αλληλεγγύη του για τη χώρα, ενώ με τη σειρά του ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για επίσκεψη – ορόσημο.

Δείτε λεπτό προς λεπτό την πρώτη μέρα της επίσκεψης Μακρόν στην Ελλάδα:

Σε κλίμα αλληλοϋποστήριξης η συνάντηση με Παυλόπουλο

Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την Ελλάδα, τους Έλληνες, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος με τη σειρά του τόνισε ότι «η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει».

Το αυριανό πρόγραμμα (08/09/2017) της επίσκεψης Μακρόν

10.00-11.15: Συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας (Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»).

11.45-12.00: Επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6). Παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

12.00-13.15: Δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

13.30-14.45: Γεύμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους (Γαλλικό Ινστιτούτο).

14.45-15.15: Συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ.

15.15: Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

16.00: Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του από την Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Το πρώτο μήνυμα του Μακρόν στην Αθήνα: Εμπιστοσύνη και υποστήριξη στην Ελλάδα

Επίσκεψη του ζεύγους Μακρόν στις δύο όψεις της Ελλάδας

Έρχεται ο Μακρόν – Ενταφιάζεται σήμερα η ακραία πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

«Η επίσκεψη Μακρόν σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση» (video)

Οι τρεις βασικοί άξονες της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

Keywords
Τυχαία Θέματα