Επιταχύνονται οι κατεδαφίσεις σε τέσσερις κατηγορίες αυθαιρέτων – Τι προβλέπει η τροπολογία (video)

Το κυβερνητικό σχέδιο κατά της αυθαίρετης δόμησης παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών που έπληξαν την Ανατολική Αττική.

Αναλυτικά τι προβλέπει η προς κατάθεση τροπολογία

Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης η τροπολογία, που θα είναι μεταβατική μέχρι να λειτουργήσουν τα παρατηρητήρια δόμησης, θα δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιταχύνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.«Άμεσα είναι τα μέτρα
που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση στη Βουλή με τροπολογία. Η νομοθέτηση θα αφορά πλαίσιο μεταβατικό επιτάχυνσης των παρεμβάσεων σε περιοχές απόλυτα προσδιορισμένες, που είναι αναδασωτέες, πυρόπληκτες, σε ρέματα που είναι χαρτογραφημένα και ως ρέματα και ως αντιπλημμυρική προστασία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.Η τροπολογία θα προβλέπει ότι το υπουργείο θα μπορεί να εκτελεί επιθεωρήσεις και οι δράσεις για παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις θα μπορούν να προχωρήσουν με υπουργική απόφαση.

«Το μεταβατικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα παράλληλα με τη συνήθη διαδικασία ταυτοποίησης και κατεδάφισης και εισάγεται η δυνατότητα του Υπ. Ενέργειας να κινητοποιεί τους επιθεωρητές για να ταυτοποιούν αυθαιρεσίες και στον υπουργό, να δίνει απόφαση παρέμβασης οποιαδήποτε χαρακτήρα για τα οικήματα και τις παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας. Οι παρεμβάσεις αφορούν την κείμενη νομοθεσία για ακίνητες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500μ από παραλίες κι όλες τις περιοχές», συνέχισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, η τροπολογία εξασφαλίζει πόρους και μέσα στην απεκεντρωμένη διοίκηση για επιτάχυνση των παρεμβάσεων και κατεδαφίσεων.

«Η τροπολογία εξασφαλίζει πόρους και μέσα στην αποκεντρωμένη διοίκηση, προκειμένου να επιταχυνθούν οι παρεμβάσεις στις κατεδαφίσεις. Δίνεται η δυνατότητα επίσης να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις μέχρι 135.000 ευρώ, ενώ δίνεται η δυνατότητα για επέκταση κατά 50% για τις εργολαβίες που έχει ήδη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα