Υπερψηφίστηκε με 156 «ναι» η τροπολογία για ΠΑΟΚ και Ξάνθη – Απών ο Αντώνης Σαμαράς

Με 156 «ναι» έναντι 90 «όχι» σε σύνολο 246 παρόντων υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η τροπολογία της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει -αντί της ποινής αποβολής των ομάδων που εισηγήθηκε η ΕΕΑ (για ΠΑΟΚ και Ξάνθη)- την αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία

έγινε ονομαστικά μετά από σχετικό αίτημα 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, διαρρέοντας ότι θα διαγραφούν όποιοι βουλευτές δεν υπερψηφίσουν την τροπολογία.

Πλην των βουλευτών που βρίσκονταν σε κοινοβουλευτική αποστολή και ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου (Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Νότης Μηταράκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Χάρης Θεοχάρης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Βλάσης, Χρήστος Σταϊκούρας, Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Θεόδωρος Καράογλου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Φωτεινή Πιπιλή, Ντόρα Μπακογιάννη, Θοδώρης Ρουσόπουλος, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Κατρούγκαλος και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης), απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας, Τάνια Ελευθεριάδου, Σωκράτης Φάμελλος, Τρύφων Αλεξιάδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Σταύρος Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόφγλου. Ο κ. Βαγιωνάς έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι, εάν παρευρισκόταν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα την καταψήφιζαν.

Από την ψηφοφορία απουσίαζε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεν έστειλε επιστολή για να δηλώσει πρόθεση ψήφου, γεγονός που αποκτά βαρύνουσα πολιτική σημασία, καθώς υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην εν λόγω ψηφοφορία. «Όποιος απουσιάσει ή δεν ψηφίσει, διαγράφεται», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο πρώην πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απουσία του. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, ο πρωθυπουργός καλείται να εφαρμόσει την προειδοποίησή του, κάτι που θα σήμαινε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ. Πάντως, λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος του ανέφερε ότι «οι λόγοι της απουσίας του ήταν προσωπικοί».

Από την ψηφοφορία απείχαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Με την τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, προβλέπεται ότι «αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης».

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαγράφηκε ο Θοδωρής Ζαγοράκης από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο, μια ημέρα μετά την εισήγηση – βόμβα της ΕΕΑ για τον υποβιβασμό των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης, που προκάλεσε την αντίδραση του ευρωβουλευτή.

Η τροπολογία – εξπρές προέκυψε ώστε να «εξουδετερώσει» την απόφαση της ΕΕΑ και προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα και από τον κόσμο του ΠΑΟΚ, που καλεί σε ξεσηκωμό, καθώς έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο την Πέμπτη (30/1) στην Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα πιο σκληρές αντιδράσεις υπήρξαν όμως και από την πλευρά των ερυθρόλευκων, με την ΠΑΕ Ολυμπιακός να στέλνει το βράδυ της Τρίτης ανοικτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τους Αρχηγούς των Κομμάτων και το σύνολο των βουλευτών, υπογραμμίζοντας επικριτικά πως «δεν μπορεί σε μια δημοκρατική χώρα, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η κυβέρνηση να ενδίδει σε εκβιασμούς και να χαϊδεύει την παρανομία». «Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και πράξτε ανάλογα, η κοινωνική συνοχή αφορά τους πολίτες όλης της χώρας» κατέληγε η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Πηγή: Υπερψηφίστηκε με 156 «ναι» η τροπολογία για ΠΑΟΚ και Ξάνθη – Απών ο Αντώνης Σαμαράς - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα