«Κατηγορώ» Τσίπρα: Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (video)

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση συζητά η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματοςΣτον απόηχο της κόντρας Κοτζιά – Καμμένου η συνεδρίαση στη ΒουλήΟ πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ πως προσπαθεί να αποδράσει από τη διαδικασία με «παιδιάστικη» συμπεριφοράΗ ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
θα αποφασίσει για τον τρόπο εκλογής ΠτΔ«Πρώτη συνεδρίαση ενώ η χώρα έχει εξέλθει από τα μνημόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση συζητά η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, στον απόηχο της ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης Κοτζιά- Καμμένου, που έληξε με την παραίτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών.

O πρωθυπουργός έστειλε τη Δευτέρα επιστολή στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενόψει της πρωτοβουλίας για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρόταση «ρουλέτα» από την πλευρά της ΝΔ και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως θέλει να «αποδράσει» το κόμμα του από τη διαδικασία προκειμένου να μην ψηφίσουν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Κάλεσε όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην πάει η ευκαιρία αναθεώρησης του Συντάγματος χαμένη, ενώ τόνισε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να πάρουν θέση και ως προς τα κοινωνικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στη ΔΕΘ και τα οποία θα αρχίσουν να νομοθετούνται εντός του Νοεμβρίου.

Ως προς την εκλογή ΠτΔ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η εκλογή θα αποσυνδεθεί από πρόωρες εκλογές, όμως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει εάν ο Πρόεδρος θα εκλέγεται στην τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή με 151 ψήφους ή εάν θα επιλέγει ο λαός μεταξύ των δύο υποψηφίων που είχαν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις δύο πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή.

«Πρώτη συνεδρίαση ενώ η χώρα έχει εξέλθει από τα μνημόνια»

«Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας έχει ως αποκλειστικό θέμα την πρότασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Ωστόσο, είναι ταυτόχρονα και η πρώτη συνεδρίαση που διεξάγεται ενώ η χώρα έχει εξέλθει από τα μνημόνια, δηλαδή μετά τις 21 του Αυγούστου» πρόσθεσε.

«Εμείς πετύχαμε, εκεί που τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς. Και κυρίως πετύχαμε, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προστατεύοντας τους ασθενέστερους και κρατώντας τη κοινωνία όρθια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται, πλέον, σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης»

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται, πλέον, σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι δημοσιονομικές μας επιδόσεις είναι τέτοιες, που όχι μόνο καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».

Αχρείαστο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το μέτρο της περικοπής των συντάξεων

Αχρείαστο χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το μέτρο της περικοπής συντάξεων στην ομιλία του προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «οι δημοσιονομικές μας επιδόσεις είναι τέτοιες που όχι μόνο καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».

«Ήρθε η ώρα να προωθήσουμε σε ώριμες και αναγκαίες τομές»

«Ήρθε όμως η ώρα, τώρα που η χώρα γυρίζει σελίδα, να προχωρήσουμε ακόμη πιο ριζοσπαστικά. Ακόμη πιο ρηξικέλευθα», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Με τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, ήρθε η ώρα να προωθήσουμε σε ώριμες και αναγκαίες τομές τόσο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, όσο και για την εμβάθυνση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι από το καλοκαίρι του 2016, στις 24 Ιουλίου, κατέθεσε προτάσεις και σκέψεις που αποτέλεσαν τη βάση ενός «μεγάλου εθνικού διαλόγου, που διεξήχθη το επόμενο διάστημα με πλούσια συμμετοχή».

Ευχαρίστησε την Εθνική Επιτροπή, με ευθύνη της οποίας ολοκληρώθηκε ο διάλογος, ιδιαίτερα τον Μιχάλη Σπουρδαλάκη και όλα τα μέλη της Επιτροπής για την προσφορά τους και την κοπιαστική εργασία τους. Και από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, είπε.

«Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη θεσμική ευθύνη και να εκκινήσουμε την κορυφαία διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης», σημείωσε. «Βασικός στόχος μας είναι να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός. Αλλά και στις προκλήσεις και τους κινδύνους που επιφυλλάσει η ανεξέλεγκτη κυριαρχία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού για τις σύγχρονες κοινωνίες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η σκληρή εμπειρία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, μας υποχρεώνει να αντλήσουμε διδάγματα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι από τη μία μεριά η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους, από την άλλη η μνημονιακή συνθήκη έθεσε και νέα ερωτήματα. «Έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Μας υπενθύμισε πόσο απροστάτευτη μπορεί να είναι η πολιτεία και ο κοινοβουλευτισμός από την ενίσχυση υπερεθνικών, κρατικών και ιδιωτικών μηχανισμών που κινούνται έξω από το πλαίσιο του λαϊκού ελέγχου».

Αναλογικό εκλογικό σύστημα και εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας

«Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί το θεσμό, σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Και τούτο, φυσικά, δεν δημιουργεί μόνο συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ταυτόχρονα δημιουργεί τους όρους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό το μέτρο ισχυροποιεί την εκάστοτε κυβέρνηση και πρόσθεσε πως είναι γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να νοηθεί και να λειτουργήσει παρά μόνο σε συνδυασμό με την υποχρέωση για εφαρμογή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, ενός εσωτερικού, δηλαδή, στον κοινοβουλευτισμό εξισορροπητικού μηχανισμού.

«Ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως βουλευτής»

«Εντός της λογικής που έχω ήδη περιγράψει εντάσσεται και η πρόταση για την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημείωσε, αυτή είναι μία πρόταση που λαμβάνει υπόψη της την πολιτική εμπειρία που αντλήσαμε από την κρίση, ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου. «Οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον λαό και να λογοδοτούν στον λαό και μόνον σε αυτόν», τόνισε.

Άλλο ένα μέτρο που αφορά την αρχιτεκτονική των θεσμών, συνέχισε, είναι όμως και η υποχρέωση νέες ανεξάρτητες Αρχές να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πελιοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών. «Διότι ο αστόχαστος πολλαπλασιασμός τους έχει οδηγήσει σήμερα σε θεσμικούς λαβυρίνθους» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ως προς το διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας, ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκανε λόγο για κατάργηση του άρθρου 3, αλλά για ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους στο Σύνταγμα, με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά. Δήλωσε μάλιστα βέβαιος ότι αυτή η ρητή κατοχύρωση θα βρει σύμφωνη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος, ενώ αναφέρθηκε στην καλή σχέση και επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Νομίζω ότι η Πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος, η Εκκλησία, οι πολίτες αλλά και οι πιστοί, έχουν σήμερα την ωριμότητα, τη σωφροσύνη και την ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων αυτών», σημείωσε. Ο πρωθυπουργός είπε πως εκτιμά «ότι και εδώ διαμορφώνονται ευρείες συναινέσεις ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας», διότι, όπως συμπλήρωσε, ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία θέλουν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί σύγχυση για τα όρια και τους ρόλους τους.

Ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων

«Ο τελευταίος άξονας των προτάσεων που καταθέτουμε σήμερα αφορά την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Γνωρίζουμε την επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα, που είναι ταυτισμένη με τον νεοφιλελευθερισμό. Όλοι και όλες μας γνωρίζουμε την απαξίωση του δικαιώματος στην εργασία, την τάση για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αποδυνάμωση της προστασίας των κοινών αγαθών, τη συνταγματική αφωνία για κρίσιμα πεδία του κοινωνικού κράτους», τόνισε.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή αυτής της μακρόχρονης διαδικασίας του διαλόγου είχαμε πάρει συγκεκριμένη θέση, η κυβέρνηση είχε διακηρύξει τη βούλησή της για ένα Σύνταγμα που:

Θα προστατεύει δημόσια αγαθά, όπως το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια, από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.Θα κατοχυρώνει εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων.Θα αναγνωρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό.Θα ενισχύει τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.

«Και όλες αυτές είναι προτάσεις στις οποίες επιμένουμε, πόσο δε μάλλον όταν έχουμε ζήσει στο πετσί μας την εμπειρία των μνημονίων», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Keywords
τσιπρας, video, μητσοτακης, αλέξης τσίπρας, συριζα, καμμενος, νεα δημοκρατια, ΔΕΘ, εκλογες, ψηφοφορία, βουλη, καλοκαιρι, συμμετοχή, προσφορες, νέα, συνταγμα, σωφροσύνη, σταση εργασιας, μετρο, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, οικονομικη κριση, δημοκρατια, εθνικη, εργασια, θεμα, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, ωρα, αξονας, αρχιτεκτονικη, αφωνια, βρισκεται, γινει, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, ευκαιρια, ειπε, εκκινηση, εκκλησια, ενεργεια, επικοινωνια, εποχη, ευθυνη, ιδια, θυμισε, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, ληξη, λογο, νερο, ομαδα, ορια, ωριμοτητα, πεδια, πολιτεια, σκεψεις, σωφροσύνη, ταση, τριτη, φυσικα, ψηφοφορία, δικαιωματα, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, υγειας
Τυχαία Θέματα