H Ζάκυνθος μετρά τις πληγές της μετά τον σεισμό – Δεκάδες οι μετασεισμοί (εικόνες – video)

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη νότια Ιταλία, τη Μάλτα και την ΑλβανίαΈχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 βαθμώνΠού έχουν παρατηρηθεί οι μεγαλύτερες ζημιέςΚλιμάκιο της Πολιτική Προστασίας στη ΖάκυνθοΣε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη

Τις πληγές της μετρά πλέον η Ζάκυνθος μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο νησί, ο οποίος άφησε πίσω του μόνο υλικές ζημιές και όχι ανθρώπινες απώλειες.

Ο σεισμός

έγινε αισθητός στη νότια Ιταλία, τη Μάλτα και την Αλβανία. Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση, έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 βαθμών.

Πού έχουν παρατηρηθεί οι μεγαλύτερες ζημιές

Μέχρι στιγμής και από την καταγραφή των Αστυνομικών Διευθύνσεων, η μεγαλύτερη ζημιά έχει καταγραφεί στην προβλήτα του λιμανιού της Ζακύνθου όπου έχει προκληθεί ρωγμή, χωρίς όμως να επηρεάζει την εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων για Κυλλήνη.

Μικροζημιές καταγράφηκαν σε υαλοπίνακες σε βιτρίνες καταστημάτων και από πτώση σοβάδων σε κτίρια, ενώ στην περιοχή Κρυονέρι ένας μεγάλος βράχος κατέπεσε από κατολίσθηση που προκλήθηκε και έκλεισε τον δρόμο. Σύντομα όμως τα συνεργεία του Δήμου μπόρεσαν να τον απομακρύνουν και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Στροφάδων επλήγη το ιστορικό Καστρομοναστήρι, όπου κατέρρευσε τμήμα του πύργου. Τα προβλήματα που προκλήθηκαν με την ηλεκτροδότηση επίσης πλέον έχουν αποκατασταθεί.

Lamps swaying in Patras, Greece under the effects of the magnitude 6.6-6.8 earthquake tonight (22:54 UTC, Oct 25). Report: Theodoris Livanos pic.twitter.com/0flpgwJEW5

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) 25 Οκτωβρίου 2018

Στην Ηλεία, ο μαντρότοιχος ενός σπιτιού κατέρρευσε και καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές σε αυτό, ενώ μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από γυάλινα διακοσμητικά στο σπίτι της που έπεσαν από ράφια λόγω του σεισμού.

Σημειώνεται ότι όλη τη νύχτα Αστυνομία και Πυροσβεστική βρίσκονταν σε επιφυλακή στην περιοχή και περιπολούσαν μήπως εντόπιζαν κάποιον που να χρειαζόταν βοήθεια και για να καταγραφούν οι όποιες ζημιές.

Pool seiche at Club Hotel Casino Loutraki, Greece during lastnight’s magnitude 6.8 earthquake. This was some 200 km from the epicenter. Report: Tasos Filiandras pic.twitter.com/IlmMdiEDkp

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) 26 Οκτωβρίου 2018

Κλιμάκιο της Πολιτική Προστασίας στη Ζάκυνθο

Άμεση ήταν η ενεργοποίηση των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών του σεισμού, ενώ οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο αποτελούμενο από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, την ειδική γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Με την ίδια αποστολή, στη Ζάκυνθο μετέβη κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ), για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία σύσκεψη παρουσία του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, του δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα