H υπερθέρμανση του πλανήτη θα μειώσει την αιολική ενέργεια, σύμφωνα με έρευνα

Τα αιολικά πάρκα είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όμως, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μειώσει την ισχύ των ανέμων σε περιοχές της Μεσογείου αλλά και των ΗΠΑ. Αντίθετα σε άλλες περιοχές όπως στην ανατολική Αυστραλία, οι άνεμοι θα είναι πιο ισχυροί.

Όπως αναφέρει ο Guardian, πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια έρευνα που δείχνει τον αντίκτυπο που

έχει η άνοδος της θερμοκρασίας στην αιολική ενέργεια και αποκαλύπτει μεγάλες αλλαγές σε πολλές χώρες που φιλοξενούν αιολικά πάρκα, μέχρι το 2100.

Τα αιολικά πάρκα αποτελούν την πιο κομβική εναλλακτική λύση για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο η άνοδος της θερμοκρασίας, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, θα μειώσει την ισχύ του ανέμου κατά ένα πέμπτο.

Όπως αναφέρει ο Kristopher Karnauskas στο Πανεπιστήμιο του Colorado Boulder, «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να επενδύουμε σε αιολικά πάρκα, αλλά να λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία αυτά για τον μελλοντικό σχεδιασμό τους».

Η μεγαλύτερη πτώση της αιολικής ενέργειας θα σημειωθεί στην Ιαπωνία, με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία να ακολουθούν. Αντίθετα στην Αυστραλία, την ανατολική Βραζιλία και τη δυτική Αφρική θα σημειωθεί άνοδος της αιολικής ενέργειας.

Ο λόγος που ισχύουν αυτές οι διαφορές είναι ότι η ενδοχώρα θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα από ότι οι περιοχές που βρίσκονται δίπλα στον ωκεανό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

Keywords
Τυχαία Θέματα