«H “Τζαμάικα” στερείται ευρωπαϊκού οράματος», τόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ντελόρ

Ο Χένρικ Εντρελέιν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ του Βερολίνου, εκτίμησε πως: “H πολυαναμενόμενη σε Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γερμανική απάντηση στις προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης φαίνεται απογοητευτική”.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «η Τζαμάικα στερείται ευρωπαϊκού οράματος», ο κ. Εντερλέιν υποστηρίζει ότι «η Γερμανία μαζεύεται σε μία γωνία αντί να δώσει μία καθαρή απάντηση», ενώ ασκεί κριτική

για το γεγονός ότι οι μέχρι στιγμής συμφωνίες μεταξύ των διαβουλευόμενων μερών των για το σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού “Τζαμάικα” περιέχουν σε ο,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ μόνον ένα είδος εισαγωγικής ρήτρας για την περαιτέρω εξέλιξη της κοινότητας», και προσθέτει: «Με αυτόν τον τρόπο, η ‘Τζαμάικα’ αρνείται να πιάσει το χέρι που απλώνεται από το Παρίσι».

Στο συγκεκριμένο κείμενο δεν εντοπίζεται ούτε λέξη αναφορικά με τις προτάσεις Μακρόν, δεδομένου ότι υπάρχει υπό συζήτηση το θέμα για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης και για έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό. Όπως υπογραμμίζεται επικριτικά από τον κ. Εντερλέιν, από το έγγραφο απουσιάζουν εξίσου και αναφορές σχετικά με τις ιδέες του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως τις εξέθεσε σε ομιλία του για το μέλλον της ΕΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο ή στις θέσεις του τέως ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που με ιδιαίτερο ζήλο προωθούσε την μετεξέλιξη του ESM σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα