H συμφωνία Ελλάδας, πιστωτών – Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 (pdf)

Στο 9% η μέση μείωση των συντάξεων με βάση τη συμφωνία Στα 5.681 ευρώ το αφορολόγητο

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 προβλέπει το προσχέδιο της τελικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η ελληνική κυβέρνηση με τους Θεσμούς.

Στις 53 σελίδες του προσχεδίου περιλαμβάνονται τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση. Το εμπιστευτικό έγγραφο με ημερομηνία 2 Μαΐου φέρει την ένδειξη «Απόρρητο».

Σύμφωνα

με τη γερμανική Handelsblatt από την 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%.

Επίσης από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ.

Έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΣΜ), το οποίο, επίσης, βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας, μιλά ωστόσο μια διαφορετική γλώσσα. Τίτλος του: «Ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους: Δυνατότητες για κίνητρα».

Το έγγραφο περιλαμβάνει διάφορες δυνατότητες για ελάφρυνση του χρέους με ταυτόχρονη ωστόσο διασφάλιση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.

Μεταξύ άλλων στο έγγραφο του ΕΣΜ γίνεται λόγος για τη δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050, καθώς και ο καθορισμός ενός πλαφόν, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε τρία βήματα: κατ΄ αρχήν μέχρι το 2030, μετά μέχρι το 2040 και τέλος μέχρι το 2050.

Η επιμήκυνση θα λαμβάνει χώρα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα πετυχαίνει τους οικονομικούς στόχους. Και άλλες ελαφρύνσεις θα μπορούσαν να συνδεθούν με παρόμοιες προϋποθέσεις. Στο έγγραφο ωστόσο τονίζεται ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη και πως απαιτούνται μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 σημαντικές ελαφρύνσεις χωρίς προϋποθέσεις, διότι διαφορετικά τα μέτρα δεν θα είναι πειστικά για τις χρηματαγορές.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο όπως αποσαφήνισε ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης στις 18 Μαΐου, πριν τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πατήστε εδώ για να δείτε το προσχέδιο συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα