H Κρυπτεία στην αρχαία Σπάρτη, o Μπαλτάκος και ο Κασιδιάρης (εικόνες – video)

Η αυτοαποκαλούμενη «Εθνική αντιστασιακή οργάνωση Κρυπτεία» ανέλαβε την ευθύνη για τη τραμπούκικη επίθεση στο υπό κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ Πετραλώνων, το οποίο λειτουργεί ως κοινωνικός χώρος για την υγεία. Κι αν κάποιοι άκουσαν ή διάβασαν για πρώτη φορά το όνομα της φασιστικής οργάνωσης «Κρυπτεία», δεν είχαν ενημερωθεί για τη θρασύδειλη και ρατσιστική επίθεση στο σπίτι του Αμίρ, του 11χρονου μαθητή από το Αφγανιστάν, ο οποίος αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου τελικά παρέλασε με την ταμπέλα

του σχολείου του επειδή έτσι ήθελε ο διευθυντής του σχολείου του.

Τι ήταν η Κρυπτεία; Η κρυπτεία αποτελούσε, σύμφωνα με το Wikipedia, θεσμό τού αρχαίου λακωνικού συστήματος, ο οποίος περιελάμβανε τη μυστική αποστολή Σπαρτιατών νέων με σκοπό την επιτήρηση, τη λήστευση και τον φόνο ειλώτων. Ορισμένοι μελετητές τη χαρακτήρισαν ως ένα είδος «μυστικής αστυνομίας», η οποία σκοπό είχε να περιπολεί την επαρχία και να σκοτώνει είλωτες, στοχεύοντας στους πλέον επικίνδυνους, ανυπότακτους ή ρωμαλέους, ένω κάποιες άλλες πιο σύγχρονες μελέτες την έχουν χαρακτηρίσει ως ένα «είδος ανταρτοπολέμου»,

Με την Κρυπτεία έχουν ασχοληθεί το τελευταίο διάστημα δύο άνθρωποι με ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Ο Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος διετέλεσε γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά μέχρι τις 2 Απριλίου 2014, όταν και παραιτήθηκε λόγω της αποκάλυψης υπόγειων συνομιλιών του με τον Ηλία Κασιδιάρη και ο Ηλίας Κασιδιάρης!

Ο πρώτος ασχολήθηκε με την κρυπτεία και στα δύο βιβλία που έχει γράψει. Στο πρώτο βιβλίο που έγραψε ο κ. Μπαλτάκος («Το τέλος του Εφιάλτη», εκδ. Libro, Αθήνα 2004) περιγράφεται η εκτέλεση του Εφιάλτη από μονάδες της Κρυπτείας, δέκα χρόνια μετά την προδοσία στις Θερμοπύλες, ενώ στο δεύτερο εξιστορείται η δράση της Κρυπτείας στην Αθήνα κατά τις παραμονές της Σικελικής εκστρατείας και στο φόντο του σκανδάλου των Ερμοκοπιδών («Ερμοκοπίδες», εκδ. Ελληνικά Γράμματα», Αθήνα 2006).

Από την άλλη πλευρά, ο Ηλίας Κασιδιάρης αναφέρθηκε στην κρυπτεία σε ομιλία του τον Ιούλιο του 2008 στις Θερμοπύλες, μπροστά από το μνημείο του Λεωνίδα. «Συνεχίζουμε τον μοναχικό μας δρόμο, υπομένοντας τις διώξεις, τις συκοφαντίες, τα συνεχή κτυπήματα των εχθρών που πληγώνουν με βαθιές χαρακιές τον όγκο της ασπίδας μας. Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας Κρυπτείας που έπληττε αθόρυβα μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως», ήταν τα ακριβή του λόγια.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Keywords
Τυχαία Θέματα