FIFA: Εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία ο Ινφαντίνο

«Σας ανακοινώνω ότι θα είμαι υποψήφιος για την επανεκλογή μου». Με αυτήν την πρόταση, κατά την διάρκεια του κογκρέσου της FIFA, που διεξάγεται στην Μόσχα, ο Τζάνι Ινφαντίνο, γνωστοποίησε την επιθυμία να παραμείνει πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας για μία νέα θητεία. Το εκτελεστικό Κογκρέσο της FIFA θα συνεδριάσει στις 5 Ιουνίου

2019 στο Παρίσι, ενώ υπενθυμίζεται πως ο Ιταλός παράγοντας εξελέγη πρόεδρος στις 26 Φεβρουαρίου 2016. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε το Μουντιάλ του 2026 να διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.

Η ΕΠΟ στη Ρωσία

Στην πρωτεύουσα της Ρωσίας βρίσκονται ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος και ο εκτελεστικός γραμματέας, Αλέξης Δέδες, για να εκπροσωπήσουν την Ελληνική Ομοσπονδία στο 68ο συνέδριο της FIFA, που διεξάγεται αύριο (13/6) στη ρωσική πρωτεύουσα και στο οποίο θα συζητηθούν οικονομικά, αγωνιστικά και καταστατικά θέματα, καθώς και υποθέσεις που αφορούν εθνικές ομοσπονδίες.
Επίσης, θα επιλεγούν με μυστική ψηφοφορία, οι υποψήφιες διοργανώτριες χώρες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026. Σήμερα οι εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου έλαβαν μέρος στην άτυπη συνεδρίαση των μελών της UEFA και είχαν κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της. Την Πέμπτη (14/3) θα παρακολουθήσουν τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας.

****Επιστρέφει από το… παράθυρο στο προσκήνιο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ο Σεπ Μπλάτερ. Ο πρώην πρόεδρος της FIFA, επιβεβαίωσε πως θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να παρακολουθήσει το Μουντιάλ 2018, καθώς έχει προσκληθεί από τον πρόεδρο της χώρας, Βλάντιμιρ Πούτιν, να βοηθήσει με την εμπειρία του στην επιτυχή διεξαγωγή της διοργάνωσης.
Ο 82χρονος Ελβετός, πρώην ισχυρός άνδρας της FIFA, εκτίει εξαετή ποινή απαγόρευσης από κάθε δραστηριότητα του ποδοσφαίρου, την οποία του επέβαλε η επιτροπή δεοντολογίας της διεθνούς ομοσπονδίας, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στους κόλπους της.

****Σε ότι αφορά στα οικονομικά της Παγκόσμιας, θετικά μηνύματα βγήκαν από το συνέδριο της FIFA στην Ρωσία. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο ανακοίνωσε, πως τα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού, έχουν μειωθεί σημαντικά. Ο Ιταλός παράγοντας ο οποίος βρίσκεται στην Ρωσία τόσο για την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όσο και για την ανάθεση της διοργάνωσης του 2026, αναφέρθηκε στον ισολογισμό του ομοσπονδίας, ξεκαθαρίζοντας πως στα 189 εκατομμύρια δολάρια που ήταν οι ζημιές, αναμένεται να υπάρξουν έσοδα κοντά στα 443 εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα να ισορρόπηση ακόμα περισσότερο τα οικονομικά της η FIFA.

Σιγουριά Ρώσων-FIFA ότι δεν θα γίνουν επεισόδια

Συχνά η Δύση εξέφραζε ανησυχίες μήπως κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ προκληθούν σοβαρά επεισόδια από οπαδούς, αφού μετά από εκείνα της Μασσαλίας το 2016 η φήμη των Ρώσων οπαδών είναι κάκιστη. Ομως φαίνεται ότι οι Ρώσοι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την…πρόληψη αλλά και την αντιμετώπισή τους. Ηδη έχουν γίνει αυστηρές συστάσεις.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το φαινόμενο των συγκρούσεων στα γήπεδα έγινε πιο έντονο. Στο τέλος της δεκαετίας του 1990 ήταν συχνές οι συμπλοκές μεταξύ οπαδών διαφόρων ομάδων με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Ήταν περίπου εκείνη η εποχή που η ειδική υπηρεσία κατά του εξτρεμισμού ανέλαβε δράση.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000 οι συμπλοκές περιορίστηκαν και διεξάγονταν πλέον όχι σε κεντρικά σημεία αλλά στις παρυφές της πόλης και σε δάση θέλοντας -οι εμπλεκόμενοι- να ξεφύγουν από τις αρχές ασφαλείας. Στις συμπλοκές συμμετείχαν πλέον 10 με 30 άτομα από κάθε πλευρά. Ακολούθησε μια σχετική ομαλοποίηση, ωστόσο η μεγάλη στροφή έγινε το καλοκαίρι του 2016 στη Μασσαλία. Η ένωση ρώσων φιλάθλων θεωρήθηκε υπεύθυνη και αποκλείστηκε από τη ρωσική ομοσπονδία ποδοσφαίρου στην οποία είχε καταφέρει να ενταχθεί. Στη συνέχεια ανέστειλε την λειτουργία της. Από τότε στο κέντρο καταπολέμησης του εξτρεμισμού διοργανώνουν ομιλίες με θέμα την πρόληψη της βίας στα γήπεδα.

Στο συμπέρασμα πάντως που καταλήγουν Ρώσοι διοργανωτές και FIFA, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, είναι ότι δεν αναμένονται έκτροπα κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. «Εκεί που υπάρχει ποδόσφαιρο, αθλητισμός, συναισθήματα και πολύς κόσμος δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς μικροσυμπλοκές. Ωστόσο επεισόδια σαν αυτά που έγιναν στη Μασσαλία δεν πρόκειται να γίνουν», τονίζουν Ρώσοι διοργανωτές.

Ένα τουρνουά που θέλει να αφήσει πίσω του το FIFA-Gate

Σίγουρα θα είναι κρίμα, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι, ο Λιονέλ Μέσι να μην ανέβει στην κορυφή του κόσμου στο Μουντιάλ της Ρωσίας που αρχίζει αύριο. Ή ακόμα ο Νεϊμάρ να μην μπορέσει να… επουλώσει το τραύμα της Βραζιλίας από το Μουντιάλ που εκείνη διοργάνωσε το 2014. Ή ίσως επίσης ο Κριστιάνο Ρονάλντο να μην πάρει με την Πορτογαλία τον πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά το Ευρωπαϊκό. Όμως τελικά, στον αθλητισμό και η ήττα αποτελεί μέρος του παιχνιδιού. Σίγουρα όμως εκείνοι που δεν μπορούν να αποτύχουν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η Ρωσία και η FIFA.

Βέβαια οι σχέσεις μεταξύ ποδοσφαίρου και πολιτικής δεν είναι καθόλου νέες, όπως αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η La Vaguardia. Σχεδόν μετά τη… γένεση του Μουντιάλ, το δεύτερο τουρνουά πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι, επιβεβαιώνοντας την σχέση αυτή. Διατηρήθηκε τέσσερις και μισή δεκαετίες αργότερα, στη διοργάνωση του 1978 στη μέση της δικτατορίας στην Αργεντινή.
Δεν είναι ίσως υπερβολή ότι λίγα παγκόσμια κύπελλα έχουν περάσει τόσο πολύ από πολιτικές αναταράξεις όπως η Ρωσία, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα, τονίζοντας το μποϊκοτάζ των Βρετατών πολιτικών, με αφορμή την δηλητηρίαση του Ρώσου Σεργκέι Σκριπάλ. Μάλιστα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, έφτασε στο σημείο να συγκρίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αδόλφου Χίτλερ το 1936 στη Γερμανία.

Είναι σίγουρο, ότι κάθε λεπτομέρεια του Μουντιάλ στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν θα ακολουθηθεί με μεγεθυντικό φακό από τις δυνάμεις της Δύσης. Από τις 2 Δεκεμβρίου 2010 στη Ζυρίχη, όταν η εκτελεστική επιτροπή της FIFA ανακοίνωσε ταυτόχρονα Ρωσία και Κατάρ ως το έδρες των Μουντιάλ του 2018 και 2022 ακολούθησαν κραυγές και ψίθυροι. Ιδιαίτερα για εκείνη που αφορούσε το Κατάρ, μία ψηφοφορία, φορτωμένη με υποψίες που ποτέ δεν θα μπορούσαν να αποδειχθούν πλήρως, όπως αναγνωρίζεται από την έκθεση του ερευνητή Μάικλ Γκαρσία, προκαλώντας πάντως την οργή των ΗΠΑ και της Αγγλίας. Κάτι που ενδεχομένως είχε κάτι να κάνει με την έρευνα του FBI που οδήγησε στο «FIFA-Gate» και την απομάκρυνση του Σεπ Μπλάτερ.

Η FIFA δεν θέλει ή δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω αναταραχές, μετά την απώλεια χορηγών, αφήνοντας κενά στα ταμεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Ούτε η Ρωσία μπορεί να έχει την πολυτέλεια να κάνει κάτι λάθος. Έχει μπροστά της μεγάλες προκλήσεις, όπως οι «χούλιγκανς», εξαιτίας της βίας που επεκτάθηκε στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες ή η τρομοκρατική απειλή. Επιπλέον, το τουρνουά θα μπορέσει να διαμορφώσει μία άλλη εικόνα για τον αθλητισμό της Ρωσίας, που επηρεάστηκε σοβαρά από τις κατηγορίες για σκάνδαλα ντόπινγκ. Η Ρωσία έχει αποδείξει πως είναι σε θέση να οργανώσει αθλητικές εκδηλώσεις αποτελεσματικά, όπως συνέβη πρόσφατα με το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2017. Τα 12 γήπεδα σε 11 πόλεις που θα φιλοξενήσουν το κορυφαίο τουρνουά μεταξύ Ιουνίου 14 και 15, σε αντίθεση με εκείνα στη Βραζιλία το 2014, είναι έτοιμα και εξαιρετικά.
Η επιχείρηση ασφάλειας θα είναι κολοσσιαία και οι μετακινήσεις στη μεγαλύτερη χώρα στη γη, έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τους φιλάθλους. Αυτό που απομένει είναι μόνο ότι η μπάλα να αρχίσει να κυλάει…

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
fifa, fifa, deutsche welle, ολυμπιακοί αγώνες, νέα, ιουνίου, ηπα, επο, ψηφοφορία, uefa, σεπ, ρωσία, συμμετοχή, δραση, καλοκαιρι, fbi, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, μουντιαλ 2014, χωρες, ρωσία, αργεντινη, βραζιλια, γερμανια, γηπεδα, επο, ζυριχη, ηπα, ηττα, θεμα, θητεια, ιταλια, χιτλερ, fbi, uefa, αγωνες, αθλητισμος, αρθρο, απωλεια, αφορμη, βρισκεται, γινει, δεδες, δευτερο, εγινε, υπαρχει, εκθεση, εξοδα, εποχη, επιθυμια, ερευνα, ευρωπη, εφημεριδα, υπηρεσια, εικονα, καταρ, κυπελλο, κογκρεσο, λαθος, λειτουργια, λιονελ μεσι, μεξικο, μεσι, μηνυματα, μηνες, μοσχα, παρισι, ποδοσφαιρο, πεμπτη, πορτογαλια, πουτιν, ροναλντο, σεπ, σιγουρα, σιγουρο, συνεχεια, συμμετοχή, ισχυρος, φημη, ψιθυροι, ψηφοφορία, deutsche welle, ενωση, επεισοδια, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, μπροστα, μουντιαλ, οργη, ρωσοι, θεματα, θετικα
Τυχαία Θέματα