Euroleague – Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Δεν «χωνεύονται» εύκολα ήττες, όπως αυτή από τη Βιλερμπάν (video)

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ φανέρωσε όλες τις αμυντικές παθογένειες του στον… επίλογο του αγώνα με τη Βιλερμπάν στο «Astroballe» για την 2η αγωνιστική της Eurolegue, πέφτοντας με το τελικό 79-78 και δίνοντας συνέχεια στην αρνητική παράδοση που τον θέλει να χάνει στην ευρωπαϊκή εκτός έδρας πρεμιέρα του από τη σεζόν 2012-13 (σ.σ. τελευταία νίκη του ήταν τη σεζόν 2011-12, 81-62 την ΚΚ Ζάγκρεμπ, 2η αγωνιστική). Είναι γεγονός πως οι

«πράσινοι» δεν είναι έτοιμοι, αυτό έχει φανεί και στα προηγούμενα παιχνίδια τους επίσημα και φιλικά.

Τέτοιες ήττες, και με τον τρόπο που ήρθε το αρνητικό αποτέλεσμα στη Λυών, δεν «χωνεύονται» εύκολα από τον κόσμο, εφόσον ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θέλει φέτος μια καλύτερη θέση στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης. Ο Αργύρης Πεδουλάκης οφείλει να βρει λύσεις, στην 3η θητεία του στον σύλλογο, καθώς το αποτέλεσμα με τη Βιλερμπάν του αφαίρεσε ένα «κανονάκι».

Ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Βιλερμπάν, «δεινοπάθησε» σε επιθετικά ριμπάουντ και ελεύθερες βολές (14/27), ενώ υπέπεσε και σε 14 λάθη (έξι λάθη στην τελευταία περίοδο), με τους Γάλλους να πανηγυρίζουν την ανατροπή από το -13, υποχρεώνοντας τους νταμπλούχους Ελλάδας στην πρώτη τους ήττα.

Αναλύοντας την αναμέτρηση διαπιστώνει κανείς ότι η υποψία… στραβοπατήματος επί γαλλικού εδάφους φαινόταν στον… ορίζοντα από το πρώτο δεκάλεπτο για το «τριφύλλι», κατά τη διάρκεια του οποίου είδε τους πιο εύστοχους παίκτες του, Τζίμερ Φριντέτ, Ταϊρίς Ράις να αστοχούν από τη γραμμή των ελευθέρων βολών και τον Νικ Καλάθη να συμπληρώνει τέσσερα λάθη.

Αν προσθέσει κανείς σε αυτή την εξίσωση και την έλλειψη διάρκειας που χαρακτηρίζει το παιχνίδι των νταμπλούχων Ελλάδας, τότε το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, και το εκτός έδρας… σύνδρομο που έχει αποκτήσει η ελληνική ομάδα τα τελευταία χρόνια, το οποίο είχε περιοριστεί επί ημερών Ρικ Πιτίνο.

Ακόμη, πάντως, και με τα όποια αμυντικά κενά, τα χαμένα ριμπάουντ, τα λάθη και την αστοχία από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, τα υψηλά ποσοστά ευστοχίας στα δίποντα και οι τρίποντες… ενέσεις από Φριντέτ, Ράις βοήθησαν τους «πράσινους» να ελέγξουν στα 30 πρώτα λεπτά τον αγώνα με τη Βιλερμπάν.

Τι έγινε στη συνέχεια; Το τρίποντο χάθηκε, όπως χάθηκε και το σκοράρισμα για τον Παναθηναϊκό, που ξέχασε τη συμβουλή που είχε δώσει ο Αργύρης Πεδουλάκης, μετά τη νίκη στην πρεμιέρα επί του Ερυθρού Αστέρα. «Πρέπει να αποκτήσουμε το αίσθημα του μποξέρ που ψάχνει τα νοκ ντάουν», είχε δηλώσει με νόημα ο «Άρτζι», συμβουλή την οποία ακολούθησαν κατά γράμμα οι αντίπαλοι στο χθεσινό ματς.

Οι Γάλλοι μπήκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο αποφασισμένοι για… ξύλο, η άμυνα τους ήταν στα όρια του φάουλ και με τη βοήθεια των μακρινών σουτ ο Παναθηναϊκός δεν άργησε να βρεθεί πεσμένος και ημιλιπόθυμος στο… ρινγκ.

Οι «πράσινοι» είδαν το +13 (50-63 στο 30΄) να κάνει γρήγορα… φτερά, οι Γάλλοι έβγαλαν ενέργεια, βρήκαν ρυθμό από τα 6.75, εκμεταλλεύτηκαν τα κομβικά «πράσινα» λάθη από τους Φριντέτ, Καλάθη και η ανατροπή ήρθε για τη Βιλερμπάν, η οποία μέσα σε μία εβδομάδα έβγαλε νοκ άουτ τους «αιώνιους» του ελληνικού μπάσκετ, συνεχίζοντας αήττητη στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Η κόρνα της λήξης βρήκε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ με 14/27 βολές, επτά λιγότερα επιθετικά ριμπάουντ από τους γηπεδούχους και 17 λάθη, εκ των οποίων τα 7 του Νικ Καλάθη (αρνητικό ρεκόρ καριέρας), αριθμοί που δεν οδήγησαν ποτέ και κανέναν στην επιτυχία…

Τι κρατάει ο Παναθηναϊκός από την αποτυχία στη Λυών; Την ενέργεια που έβγαλε ο Τζέικομπ Ουάλι απέναντι σε μία άκρως αθλητική φροντ λάιν, αλλά και τη σταθερότητα-αξιοπιστία στο παιχνίδι του ΝτεΣόν Τόμας (22π. με 7/11δ., 2/2τρ., 2/2β., 6ρ., 2ασ. και μόλις 1 λάθος σε 32΄).

Τι έγινε στον αγώνα

Σε «φονέα» των ελληνικών ομάδων εξελίσσεται, λοιπόν, η Βιλερμπάν, η οποία μία εβδομάδα μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού, έκαμψε την αντίσταση και του Παναθηναϊκού, κάνοντας το «2 στα 2» στην Euroleague.

Η ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου προμήνυε έναν ήσυχο… επίλογο για τους «πράσινους», οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει μία διψήφια διαφορά ασφαλείας (50-63) και είχαν επιβάλει πλήρως το ρυθμό τους. Η σκληρή άμυνα των Γάλλων απέδωσε ωστόσο, καρπούς, ο Παναθηναϊκός έχασε τη διάρκεια του και με κομβικά λάθη των Φριντέτ και Καλάθη στο τελευταίο ενάμιση λεπτό η πρώτη εκτός έδρας νίκη των νταμπλούχων Ελλάδας δεν ήρθε ποτέ…

Πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού ο ΝτεΣόν Τόμας με 22 πόντους, ενώ 18 πρόσθεσε ο Τζίμερ Φριντέτ. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού», Νικ Καλάθης, ο οποίος αστόχησε στο νικητήριο λέι απ, μέτρησε 13 πόντους, 8 ασίστ, αλλά και 7 λάθη (αρνητικό ρεκόρ καριέρας). Από τους Γάλλους έλαμψε ο Ντέιβιντ Λάιτι με 18 πόντους.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε δυναμικά από την περιφέρεια στον αγώνα, είχε το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος του δεκάλεπτο (στο 8΄ βρέθηκε στο +5 (15-20), αλλά με 4 λάθη (σ.σ. όλα από τον Καλάθη), 4/10 βολές (αστόχησαν ακόμη και οι Φριντέτ, Ράις) και μόλις 1 επιθετικό ριμπάουντ, έβαλε τη Βιλερμπάν και πάλι στο παιχνίδι. Με επιμέρους σκορ 7-2 στα τελευταία λεπτά οι γηπεδούχοι έκλεισαν μάλιστα, την περίοδο, έχοντας ισορροπήσει το ματς (22-22).

Στα πρώτα λεπτά του δεύτερου δεκαλέπτου, οι Γάλλοι επέβαλαν ένα γρήγορο ρυθμό, κυριάρχησαν στα επιθετικά ριμπάουντ και στο 15′ ξέφυγαν με +4 (34-30). Το τρίποντο που ακολούθησε από τον Φριντέτ «αφύπνισε» τους «πράσινους», ενώ με τους Καλάθη και Ράις να μπαίνουν στην εξίσωση από τα 6.75, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +6 (40-46), μετά από τρίποντο του τελευταίου στην εκπνοή. Διαδοχικά τα λάθη στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου από τη Βιλερμπάν.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε αποφασισμένος στο τρίτο δεκάλεπτο, επέβαλε το ρυθμό του και στο 24΄ ο Φριντέτ βρήκε στόχο από τα 6.75, χαρίζοντας για πρώτη φορά μία διψήφια διαφορά στους «πράσινους» (42-53). Ο Παπαπέτρου στην επόμενη επίθεση την ανέβασε στο +13 (42-55), με το «τριφύλλι» να εκμεταλλεύεται όλα τα λάθη των Γάλλων, να συντηρεί τη διψήφια διαφορά και να μπαίνει στο τελευταίο δεκάλεπτο σε… απόσταση (50-63). Στον… επίλογο της αναμέτρησης ένα γρήγορο σερί 5-0, δια χειρός Λάιτι, έγραψε το 55-63, ενώ το τρίποντο του Τέιλορ έγραψε το 58-63.

Ο Τόμας απάντησε με… γκολ φάουλ (58-66 στο 32΄ ), αλλά η άμυνα και η ευστοχία των Γάλλων από τα 6.75 είχαν ενεργοποιηθεί, με τον Καουντί να μειώνει αρχικά στο 38΄ σε 73-76, ενώ με δεύτερο προσωπικό του να ισοφαρίζει στα 53΄΄ σε 78-78 και ενώ στην προηγούμενη φάση ο Φριντέτ είχε υποπέσει σε λάθος (μπρος – πίσω). Ένα άστοχο τρίποντο του Καλάθη στην επόμενη επίθεση και το φάουλ του Παπαπέτρου στον Τέιλορ (1/2β.), έβαλαν μπροστά τη Βιλερμπάν (79-78), για να αστοχήσει ο αρχηγός του Παναθηναϊκού στο νικητήριο λέι απ…

Διαιτητές: Λοτερμόσερ, Γιόβτσιτς, Χαντζίτς

Τα δεκάλεπτα: 22-22, 40-46, 50-63, 79-78

Οι συνθέσεις:

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ (Ζβέζνταν Μίτροβιτς): Τζάκσον 6, Τέιλορ 8 (1), Τζεκίρι 15, Καουντί 10 (2), Λόμαζ 5 (1), Γκαλιού, Νουά 2, Ζαν-Σάρλ 8, Ντιό 6, Μπάκο 1, Λάιτι 18 (3).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Τόμας 22 (2), Τάις 6 (1), Παπαγιάννης 6, Παπαπέτρου 4, Τζόνσον, Μπράουν, Φριντέτ 18 (4), Καλάθης 13 (1), Ουάιλι 7, Μήτογλου 2, Μπεντίλ.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: intime.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα