Documento: Το «δώρο» του Άδωνι στη Novartis

Ένα παρασκηνιακό πλέγμα στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί, δημοσιογράφοι και φυσικά πρόσωπα τα οποία έπαιρναν αποφάσεις καίριας σημασίας σχετικά με τα φάρμακα, είχε στήσει η φαρμακευτική εταιρία Novartis στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Documento.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα «δώρο» της τάξης των 65 εκατ. ευρώ προς τις φαρμακευτικές αλλά κυρίως στη Novartis,

φέρεται να προσέφερε και ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με μια απόφαση, έξι ημέρες προτού αποχωρήσει από το υπουργείο Υγείας.

Αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού της λεγόμενης «ειδικής χονδρικής τιμής» στα φάρμακα υψηλού κόστους, πρόσφερε στις φαρμακοβιομηχανίες επιπλέον κέρδος της τάξης του 13%, αφού ως εκείνη την υπουργική απόφαση έπρεπε να αφαιρεθεί προκειμένου να υπολογιστεί η λιανική τιμή.

Έτσι ενώ στους καταλόγους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων τα φάρμακα εμφανίζονται με χαμηλότερες χονδρικές τιμές, καταλήγουν να πληρώνονται με υψηλότερες λιανικές τιμές από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από το δημόσιο και τον ασφαλισμένο.

Η εσπευσμένη απόφαση Γεωργιάδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μια ημέρα μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο.

Από αυτή την απόφαση κερδισμένες βγήκαν αρκετές φαρμακοβιομηχανίες, ωστόσο τη μερίδα του λέοντος πήρε η Novartis, η οποία και ανέβασε με τον τρόπο αυτό τις λιανικές τιμές των ακριβών φαρμάκων, δηλαδή των φαρμάκων για χρόνιες και ανίατες ασθένειες. Τα εν λόγω φάρμακα αποτελούν δαπάνη για δημόσιο σύστημα υγείας ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς σε ποσοστό 95% αποζημιώνονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ.

Δείτε ακόμη:

Μαξίμου: Η ΝΔ πρέπει να απαντήσει για το «δώρο» 65 εκατ. ευρώ στη Novartis

Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Μαξίμου για το δημοσίευμα του Documento

Keywords
Τυχαία Θέματα