Bloomberg: Η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα 4% το 2016 – Tο ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό

Το ΔΝΤ αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνιαΤο Ταμείο «βλέπει» ότι το υψηλό πλεόνασμα του ’16 προήλθε από προσωρινά μέτρα

Η Ελλάδα πέτυχε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα περίπου επτά φορές υψηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά το ΔΝΤ

παραμένει επιφυλακτικό σχετικά με το κατά πόσο η χώρα μπορεί να διατηρήσει αυτές τις επιδόσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου έτους, τα οποία η Eurostat αναμένεται να επικυρώσει τη Δευτέρα. Το πλεόνασμα θα είναι κοντά στο 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο στόχος του προγράμματος ήταν πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Παρά, όμως το καλύτερο του αναμενόμενου στόχου, το ΔΝΤ δεν έχει πειστεί πως η Ελλάδα είναι σε θέση να διατηρήσει αυτό το επίπεδο πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2018 και μετά. Το Ταμείο εκτιμά πως τουλάχιστον το μισό του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 προήλθε από μέτρα προσωρινά παρά από δομικές μεταρρυθμίσεις που θα συνεχίσουν να αποδίδουν αποτελέσματα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με άτομο ενημερωμένο σχετικά με την εν λόγω ανάλυση. Αυτό έχει κάνει το ΔΝΤ να ζητά επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Το επίπεδο των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας είναι καθοριστικό για το είδος της ελάφρυνσης του χρέους που θα απαιτηθεί. Όσο μεγαλύτερο το πλεόνασμα, τόσο μικρότερη είναι η ελάφρυνση. Αν η Ελλάδα θα λάβει μια ελάφρυνση ή όχι αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμη:

Λαγκάρντ: Ούτε εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια

Πλεόνασμα 1,8% για το 2017 και 2% για το 2018 εκτιμά το ΔΝΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα