Bloomberg: Η έκδοση ομολόγου καθυστερεί λόγω του πλαφόν χρέους που έχει θέσει το ΔΝΤ

To ΔΝΤ αντιστέκεται στην αύξηση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με αξιωματούχουςΟι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν την έκδοση ομολόγου αργότερα αυτή τη χρονιά

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα καθυστερεί εξαιτίας της «οροφής» που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

στο ύψος του χρέους που η χώρα μπορεί να αντέξει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται τρεις αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Το πλαφόν χρέους αποτελεί μια τεχνική δυσκολία, που όπως εκτιμούν ωστόσο δεν αναμένεται να αποτρέψει τη χώρα από την έξοδό της στις αγορές. Το ανώτατο όριο του χρέους περιλαμβάνεται σε σειρά εγγράφων που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ελληνικών αρχών και του ΔΝΤ, τα οποία καταρτίστηκαν πολύ πριν από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου την Πέμπτη, κατά την οποία θα συζητηθεί μια νέα πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα.

Το ανώτατο όριο είναι τέτοιο, λένε οι αξιωματούχοι, ώστε η χώρα δεν μπορεί να εκδώσει άλλο χρέος μέχρι να αποπληρώσει μέρος αυτού που οφείλει, δηλαδή θα πρέπει να περιμένει μέχρι τουλάχιστον τις 20 Ιουλίου, οπότε και θα πληρώσει άλλα 4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι ακόμα και μετά την αποπληρωμή αυτή από την Ελλάδα, το συνολικό χρέος της θα παραμείνει πολύ υψηλό για την έκδοση νέων ομολόγων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συζητήσεις αναμένουν ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί γρήγορα και ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε αγορές σύντομα. Ένας τρόπος για την επίλυση του προβλήματος με το πλαφόν χρέους είναι η έκδοση ομολόγων χωρίς να αυξάνει τελείως το χρέος της, χρησιμοποιώντας αντ’αυτού εργαλεία όπως swaps, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν το προφίλ των ληξιπρόθεσμων τίτλων χωρίς να αυξήσουν το συνολικό φορτίο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

«Στο τέλος θα βρουν λύση για το πλαφόν και η Ελλάδα θα βγει στις αγορές», σχολιάζει οικονομολόγος της Berenberg. «Είναι προς το συμφέρον κάθε επίσημου δανειστή της Ελλάδας να επιστρέψει η χώρα στις αγορές, επειδή ξέρουν ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποπληρωθούν τα δάνειά τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα