Bitcoin: Στα $10.000 η ισοτιμία – O «άγνωστος Χ» της οικονομίας που διαλύει τα ρεκόρ (εικόνες)

Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος

Το ακούς να αναφέρεται σχεδόν παντού. Από τα φόρα των οικονομολόγων όπου αναλύουν την πραγματική του οικονομική ισχύ, μέχρι τις συζητήσεις «του καφενείου» όπου μεταξύ αστείου και σοβαρού κάποιος ρωτάει αν οι υπόλοιποι έχουν 7.000 ευρώ για να «παίξουν».

Ο «γνωστός – άγνωστος» δεν είναι άλλος από το bitcoin, που την Τετάρτη, «έσπασε» το φράγμα των 10.000 δολαρίων. Το χαρακτηρίζουμε έτσι επειδή δεν είναι λίγοι όσοι γνωρίζουν την ύπαρξη, ίσως και την τιμή του bitcoin,

όμως θα δυσκολευόντουσαν αρκετά να εξηγήσουν τι ακριβώς είναι – και όχι άδικα.

Τι είναι λοιπόν το bitcoin;

Πρόκειται περί ενός εντελώς ψηφιακού νομίσματος. Δεν υπάρχει σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα και δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη κεντρική τράπεζα ή κυβέρνηση.

Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του, η διακίνησή του, και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή. Το Bitcoin είναι ένα peer-to-peer σύστημα πληρωμών και ένα ψηφιακό συνάλλαγμα ανοιχτού κώδικα.

Ανήκει στην κατηγορία τω cryptocurrency, των κρυπτονομισμάτων δηλαδή, καθώς χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας για τη δημιουργία και διαχείριση των χρημάτων, και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών.

Η ιδέα του κρυπτονομίσματος έχει τις ρίζες της στο «μακρινό» 1998 και ήταν πρόταση του Wei Dai. Ωστόσο χρειάστηκε περισσότερο από μια δεκαετία, μια παγκόσμια οικονομική κρίση και η κατάρρευση οικονομικών κολοσσών όπως η Lehman Brothers, ώστε να βρεθεί ο «ζωτικός χώρος» για την πρώτη εμφάνιση του bitcoin.

Πάντως το bitcoin δεν «παίζει» μόνο του στο «γήπεδο» των κρυπτονομισμάτων. Ανταγωνιστές του Bitcoin είναι τα Litecoin, Peercoin, Namecoin, Dogecoin και Primecoin, που κινούνται φυσικά σε χαμηλότερες ισοτιμίες.

Τράπεζα της Αγγλίας: Δεν απειλείται η παγκόσμια οικονομία

«Το bitcoin δεν είναι αρκετά μεγάλο για να απειλήσει την παγκόσμια οικονομία», τόνισε σε συνέντευξή του στο BBC ο Jon Cunliffe, αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο κ. Cunliffe, μίλησε για το θέμα με αφορμή τη νέα εκτίναξη στην τιμή του bitcoin.

«Θα πρότεινα στους επενδυτές να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα ψηφιακά νομίσματα έχουν υποτιμηθεί αρκετά τόσο από το City του Λονδίνου, όσο και από τη Wall Street, όμως η προοπτική να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, προκαλεί εύλογη ανησυχία στα επιτελεία των σημαντικότερων οικονομικών οίκων.

Video: Προσπαθώντας να κάνεις τις καθημερινές σου συναλλαγές με bitcoin



Πλέον, δεν είναι λίγοι οι ιδιώτες που το χρησιμοποιούν περισσότερο στην καθημερινότητά τους. Η γνωστή καλλιτέχνις Bjork πλέον δέχεται πληρωμή σε bitcoins για τον νέο της δίσκο.

Η «άλλη όψη» του… κρυπτονομίσματος

Ήταν Νοέμβρης του 2015 όταν ξαφνικά, ένα μεσημέρι, η ομάδα hackers Armada Collective πραγματοποίησε επίθεση στα συστήματα τριών ελληνικών τραπεζών, ζητώντας λύτρα σε bitcoins.

Ο τότε διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ανέθεσε την υπόθεση στον επικεφαλής της διεύθυνσης επιθεώρησης εποπτευόμενων εταιρειών Γιώργο Πάσχα ο οποίος σε συνεργασία με την ΕΥΠ και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να επανέλθουν σε λειτουργία σε λιγότερο από μια ώρα.

Πρόκειται για την «άλλη όψη» του bitcoin. Το κρυπτονόμισμα χρησιμοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά τα χρόνια της χαμηλής ισοτιμίας του, από κάθε είδους εγκληματικές ομάδες που συναλλάσσονταν στο dark web.

To ότι πίσω από την έκδοση των bitcoins δε βρίσκεται κάποια τράπεζα, αλλά ειδικό λογισμικό (software), δε συνδέονται με τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο του χρήστη, διακινούνται ανώνυμα μέσα από ένα peer-to-peer (P2P) δίκτυο εξυπηρετητών (servers) για τη μετάδοση και επιβεβαίωση των συναλλαγών και καμία αρχή δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα των συναλλαγών με Bitcoins, ούτε γνωρίζει το μέγεθος του λογαριασμού ή ποιοι συναλλάσσονται, έχει λειτουργήσει ως πόλος έλξης για όσους θέλουν να κάνουν συναλλαγές οι οποίες δεν θα «εντοπιστούν» ποτέ.

«Ανηφορίζει» ακούραστα για μήνες – Υπάρχει «ταβάνι»;

Από το 2009 μέχρι και τις αρχές του 2010 το Bitcoin δεν είχε καμία απολύτως αξία. Τον Απρίλιο του 2010 ξεκίνησαν οι πρώτες συναλλαγές στις χρηματαγορές, με την αξία του κάθε Bitcoin να μην ξεπερνάει τα 0,14 δολάρια.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 το Bitcoin είχε φτάσει να αξίζει μεταξύ 1200-1400 δολαρίων, όμως όπως δείχνει και το γράφημα που αντλήθηκε από την ιστοσελίδα του κρυπτονομίσματος, η κατακόρυφη άνοδος σημειώθηκε μέσα στο 2017.

Σύμφωνα με το peev.com, έναν μετατροπέα που διαμορφώνει την ισοτιμία του bitcoin χρησιμοποιώντας τον μέσο όρο της τιμής του σε όλα τα bitcoin markets, την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, ένα bitcoin αντιστοιχεί σε 10.840 δολάρια.

Μάλιστα η σημερινή τιμή του bitcoin σηματοδοτεί τον δεκαπλασιασμό της τιμής του μέσα στο 2017.

To «ταβάνι» της τιμής του bitcoin δεν μπορεί να καθοριστεί.

Οι οικονομολόγοι ερίζουν σχετικά με το αν το κρυπτονόμισμα θα συνεχίσει να ανεβαίνει, ή αν αποτελεί μια ακόμη χρηματιστιριακή «φούσκα» έτοιμη να σκάσει. Ήδη από τη στιγμή που το bitcoin έφτασε τα 4.000 δολάρια δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ανοδική του πορεία θα διακοπεί σύντομα.

H πραγματικότητα επιμένει να τους διαψεύδει.
Μέχρι πότε όμως;

Πηγές: Bitcoin.org, Reuters, The Independent, Fortune, Pcsteps.gr, capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα