Bαθαίνει η κρίση στην Αλβανία – Μαζικές παραιτήσεις βουλευτών και νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη

Βαθαίνει η κρίση στην ΑλβανίαΜαζικές παραιτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για να προκηρυχθούν εκλογέςΝέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου

Σε κατάσταση βαθιάς πολιτικής κρίσης βρίσκεται η γειτονική Αλβανία, μετά τις δυναμικές διαδηλώσεις του Σαββάτου 16 Φεβρουαρίου αλλά και τις παραιτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης που ακολούθησαν.

Μετά την παραίτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος» (DP) του Λουλζίμ Μπάσα, που αποτελείται από 43

βουλευτές, τον ίδιο δρόμο ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει και το «Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη» (LSI), που είναι τρίτη πολιτική δύναμη στην Αλβανία και αποτελείται από 19 βουλευτές.

Με ανακοίνωση της η πρόεδρος του κόμματος Μόνικα Κρεμάδι, σύζυγος του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, γνωστοποίησε πως παραιτούνται και οι βουλευτές του κόμματός της, προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρές εκλογές και να μπει τέλος στη συνεχιζόμενή πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα και σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια στα Τίρανα, για τα οποία ο Ράμα κατηγορεί την αντιπολίτευση ως υποκινητή.

Η ίδια η αντιπολίτευση δηλώνει πως παραιτείται από τη «βουλή της μαφίας» και κατηγορεί την κυβέρνηση Ράμα για στενές σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, στις οποίες μάλιστα οφείλεται και η επανεκλογή της στις τελευταίες εκλογές.

Είναι πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της Αλβανίας, που παραιτούνται κοινοβουλευτικές ομάδες και δεν ακολουθούν την τακτική του «μποϊκοτάζ», δηλαδή της αποχής, όπως συνέβαινε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Οι παραιτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ωστόσο, οδηγεί τη χώρα στο χείλος μιας πολιτικής και θεσμικής κρίσης, αφού απέναντι στην κυβέρνηση Ράμα δεν βρίσκονται μόνο τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Στο μεταξύ νέο συλλαλητήριο έχει ανακοινώσει για την Πέμπτη έξω από τη βουλή, το Δημοκρατικό Κόμμα, συνεχίζοντας τις μαζικές κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης Ράμα, με μοναδικό αίτημα την παραίτηση της και τη ανάληψη υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το περασμένο Σάββατο, υποστηρικτές της αλβανικής αντιπολίτευσης είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πρωθυπουργικό Μέγαρο, ζητώντας την παραίτηση Ράμα. Τα επεισόδια κλιμακώθηκαν όταν μια μικρή ομάδα 15 ατόμων προσπάθησε να εισβάλει στο γραφείο του πρωθυπουργού, όμως εμποδίστηκε από τις αρχές.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα, τουλάχιστον 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων είναι και αστυνομικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα