7 λόγοι που το “Frasier”είναι η καλύτερη κωμική σειρά όλων των εποχών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Nαι, ναι… ξέρω. Το “Friends“. Πάντα το “Friends“. Η πιο τυποποιημένη απάντηση στην ερώτηση “ποια είναι η αγαπημένη σου κωμική σειρά;“. Που αν απαντήσεις «μα, το Frasier φυσικά», το πιο πιθανό είναι να αντικρίσεις πρόσωπα γεμάτα απορία που θα συνοδεύονται με ένα ερώτημα. «Τι είναι αυτό;».

Στην Ελλάδα η σειρά δε βρήκε ποτέ την αναγνώριση που της αξίζει. Καμία έκπληξη. Τον ίδιο “αποτυχημένο” δρόμο στη χώρα μας ακολούθησαν και άλλα αριστουργηματικά sitcoms, όπως το “Arrested development”,

το “Seinfield”, και το “Curve your enthusiasm”. Κανένα τους δε κατάφερε να κερδίσει το «απαιτητικό» ελληνικό κοινό.

Και όμως, το Frasier είναι ίσως η κορυφαία αμερικάνικη κωμική σειρά όλων των εποχών… και μάλλον μπορώ να το αποδείξω. Αλλά και να μην μπορώ, ποιος νοιάζεται; εγώ απλά ήθελα να γράψω για το Frasier

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το Frasier.

O διακεκριμένος ψυχίατρος Δρ. Φρέιζερ Κρέιν έχει μόλις χωρίσει με την πρώην σύζηγό του Λίλιθ και φεύγει από τη Βοστώνη, επιστρέφοντας πίσω στη γενέτειρά του, το Σιατλ, στην άλλη άκρη της Αμερικής. Εκεί του προσφέρεται, από τον ραδιοφωνικό σταθμό KACL, καθημερινή εκπομπή μέσα από την οποία προσπαθεί να βοηθάει ακροατές με κάθε είδους ψυχολογικό πρόβλημα. Τα σχέδια τού Φρέιζερ για εργένικη ζωή ανατρέπονται όταν αναγκάζεται να φιλοξενήσει μόνιμα –λόγω τραυματισμού- τον ιδιότροπο, πρώην αστυνομικό πατέρα του, Μάρτιν (Τζον Μαχόνεϊ), μαζί με τη νοσοκόμα του και οικιακή βοηθό, Δάφνη (Τζέιν Λιβς) και το σκύλο του, τον Έντι. Κερασάκι στην τούρτα, η σχεδόν σε καθημερινή βάση, συνύπαρξη του Φρέιζερ με τον, επίσης ψυχίατρο, αδερφό του, Νάιλς Κρέην (ξεχωριστό κεφάλαιο για το Νάιλς, παρακάτω). Το παζλ συμπληρώνει η εθισμένη στο σεξ ραδιοφωνική παραγωγός του Φρέιζερ, η Ρόουζ και μια σειρά από απίθανους συναδέλφους στο σταθμό που δουλεύει.

Ποιοι είναι όμως οι 7 λόγοι που αποδεικνύουν, πως το FRASIER είναι, ίσως, η κορυφαία κωμική σειρά όλων των εποχών.

Χιούμορ – διάλογοι.

Ποτέ άλλοτε δεν έχει υπάρξει σε μια τηλεοπτική σειρά τόσο εκλεπτυσμένο και έξυπνο χιούμορ. Τελεία. Δεν μπαίνει καν σε διάλογο αυτό το θέμα. Οι διάλογοι, ειδικά αυτοί μεταξύ του Φρέιζερ και του αδελφού του, Nάιλς, υπερβαίνουν τα όρια του αριστουργηματικού. Δεν υπάρχει φαν της σειράς που να μην έχει πει, έστω και μία φορά… “μα που το σκέφτηκαν να το γράψουν αυτό;”. Χιούμορ τόσο διαχρονικό, που ακόμα και σήμερα, 13 χρόνια μετά το τέλος της σειράς, θεωρείται ακόμα αξεπέραστης ποιότητας. Και αυτό από μόνο του είναι λυπηρό για την τηλεόραση του σήμερα.

Κάστινγκ.

H επιτυχία κάθε τηλεοπτικής σειράς έχει να κάνει με τους χαρακτήρες που δημιουργούνται μέσα από τις ερμηνείες των ηθοποιών. Το όλο κάστινγκ του Frasier, από τους πρωταγωνιστές μέχρι -κυρίως ίσως- τους «δεύτερους ρόλους», είναι σχεδόν μαγικό όσον αφορά στη χημεία μεταξύ τους και την βαρυτική έλξη που δημιουργούν με τον τηλεθεατή. Την αίσθηση δηλαδή πως θα ήθελες πραγματικά να γνωρίσεις και να κάνεις παρέα με αυτούς τους χαρακτήρες και στην πραγματική ζωή… if so.

Νάιλς Κρέιν.

Ο υποχόνδριος αδερφός του Φρέιζερ είναι ίσως ο κορυφαίος χαρακτήρας που έχει εμφανιστεί ποτέ σε σειρά… οποιαδήποτε σειρά. Δεν είναι τυχαίο που ο εξαιρετικός David Hyde–Pierce, που τον υποδύεται, έχει κερδίσει, για αυτό το ρόλο, 4 EMMY, ενώ ήταν υποψήφιος και για τις 11 σεζόν που διήρκεσε η σειρά.

Μάρις Κρέιν

Μάρις Κρέιν, η πλούσια σύζυγος του Νάιλς και ένας από τους συνεπείς “δεύτερους” ρόλους της σειράς, καθώς “εμφανίζεται” και στις 11 σεζόν… ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς, δεν εμφανίζεται ποτέ. Οι σεναριογράφοι κατάφεραν επί έντεκα συναπτά έτη να περιγράψουν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο την ανορεξική, κατάλευκη, αντικοινωνική και νευρωτική Μάρις Κρέην, κάνοντάς τόσο υπερβολική και γκροτέσκα την εικόνα της, ώστε καμιά ηθοποιός δεν θα μπορούσε να την ενσαρκώσει.

5. Ανταγωνισμός μεταξύ Φρέιζερ και Νάιλς

Η πεμπτουσία της σειράς. Δύο αδέρφια τόσο ίδια… σε επάγγελμα, σνομπισμό και ιδιοσυγκρασία που ο συνεχής, καταστροφικός ανταγωνισμός τους μπορεί στο τέλος να εξισορροπηθεί μόνο με την αγάπη που έχουν ο ένας για τον άλλον. Οι συγκλονιστικά ξεκαρδιστικές ερμηνείες από τον Kelsey Grammer και τον David Hyde-Pierce, είναι σχεδόν απίθανο να ξεπεραστούν από άλλο κωμικό δίδυμο… στον αιώνα τον άπαντα. Δεν είναι τυχαίο που οι δύο ηθοποιοί παραμένουν μέχρι και σήμερα δύο πολύ δεμένοι φίλοι.

Το love story μεταξύ Nάιλς και Δάφνης.

Οκ, από ρομάντζα σε σειρές, “να φάν και οι κότες”. Κανένα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με την επταετή προσπάθεια του Νάιλς Κρέιν να κερδίσει τη Δάφνη Μουν. Ούτε καν αυτό του Ρος με τη Ρέητσελ. Χωρίς συζήτηση. Πάμε παρακάτω

Βραβεία.

Το Frasier τελείωσε μετά από 11 σεζόν (1993-2004) και κέρδισε 37 Emmys καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ. Μέχρι και πριν ένα χρόνο, το “Frasier” ήταν η σειρά με τα περισσότερα κερδισμένα ΕΜΜΥ στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης (ω, ναι!). Η σειρά που την ξεπέρασε ήταν το… Game of Thrones.

Το παρακάτω βίντεο με το πιο ελιτίστικα υπέροχο αστείο στην ιστορία των κωμικών τηλεοπτικών σειρών.

και bonus τα παρακάτω βίντεο:

Ας επιστρέψουμε λοιπόν στην αρχική μας ερώτηση. Είναι τελικά το Frasier η καλύτερη κωμική σειρά όλων των εποχών; Ε, ναι, χωρίς συζήτηση!

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
“Frasier”είναι,“Frasier”einai