60 ερωτήσεις σε 60 λεπτά με τον Νίκο Παππά (εικόνες – video)

Συνέντευξη στον Μανώλη Καλουδά

Είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομά του βρίσκεται δίπλα σε κάθε ρεπορτάζ για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες, το Μητρώο Online Media που πιστοποιεί τα Μέσα που μπορεί να γίνει διάθεση κρατικής διαφήμισης και το barcode στις εφημερίδες που θα βάλει τέλος στα «καπέλα» στις κυκλοφορίες.

Ο λόγος για τον Νίκο Παππά.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο altsantiri.gr, κατά τη διάρκεια της οποίας απάντησε σε 60 ερωτήσεις σε διάστημα περίπου μίας ώρας. Από τις αρμοδιότητες του υπουργείου του μέχρι και το πρόσφατο Μουντιάλ. Από τις δημοσκοπήσεις και τις επικείμενες εκλογές μέχρι τα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Νίκος Παππάς μίλησε επίσης για το internet στην Ελλάδα, τις επιθέσεις που δέχεται η ΕΡΤ από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, το τέλος των μνημονίων και τη νέα μέρα που ξημερώνει για την ελληνική οικονομία, ενώ απάντησε χωρίς φόβο και πάθος σε πολλές προσωπικές ερωτήσεις που άλλοι πολιτικοί ίσως απέφευγαν.

Αναλυτικά, η συνέντευξη:

Βρισκόμαστε στην Καλοπούλα. Κοντά στα μέρη που μεγάλωσες. Πότε ήρθες εδώ για τελευταία φορά;

«Πριν λίγες εβδομάδες, μαζί με τις κόρες μου. Μαζί μου ήταν και ένας φίλος που έχει κι αυτός κόρες στην ίδια ηλικία με τις δικές μου. Είναι ένα καταπληκτικό μέρος για αναψυχή. Και για τα παιδιά και για τους μεγάλους. Είναι και πολύ κοντά στο κέντρο. Είναι ένα ιδανικό μέρος για να πιεις τον καφέ σου, να χαλαρώσεις».

Ερχόσουν εδώ και ως πιτσιρικάς;

«Ε, βέβαια. Εδώ και στο Μοναστήρι παρακάτω (σ.σ. Μονή Καισαριανής). Τον Υμηττό τον γνωρίσαμε και εμείς από τους γονείς μας. Γενικά, όλα τα παιδιά της περιοχής είναι εξοικειωμένα με αυτά τα μέρη».

Από το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Πώς αποφασίστηκε η σύσταση αυτού του υπουργείου; Το ζήτησες εσύ το χαρτοφυλάκιο ή όχι;

«Αρμόδιος κατά το Σύνταγμα για το τι αρμοδιότητες θα έχει ο καθένας την έχει ο Πρωθυπουργός. Σε αυτόν ανήκει η ιδέα, η σύσταση και η κατανομή όλων μας στα χαρτοφυλάκια. Είναι ένα πραγματικά συναρπαστικό αντικείμενο, το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Νομίζω ότι έχει δικαιωθεί ήδη η επιλογή της συγκρότησης του υπουργείου».

Ο σκοπός του υπουργείου ποιος είναι; Γιατί το χρειάζεται ο πολίτης;

«Κοίταξε να δεις Μανώλη, υπήρχε το εξής πρόβλημα. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε σχεδιασμός κεντρικός για το πώς η χώρα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Είχαμε και εκεί αρνητικά πολλαπλά αποτελέσματα και την κακοδαιμονία που συναντάς σε μία σειρά από τομείς της δημόσιας ζωής. Κάθε φορέας του Δημοσίου ανέπτυσσε τα δικά του ψηφιακά έργα και προγράμματα, τα οποία δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα ήταν να πληρώνει το Δημόσιο, να χρεώνονται οι πολίτες και να μην λαμβάνουν υπηρεσίες. Νομίζω ότι έχουμε κάνει μία τομή κι αυτή τη στιγμή τα έργα που ξεκινούν και βρίσκονται στη φάση της προκήρυξης θα κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Το κεντρικό που θα καταλάβει ο πολίτης, πέρα του ότι με το έργο μας για την κεντρική ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου θα κάνει πιο λειτουργικό το Δημόσιο εσωτερικά, είναι η ενιαία εθνική ψηφιακή πύλη. Δηλαδή, ένα one – stop – shop για πολίτες και επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες που λαμβάνει ο πολίτης και η επιχείρηση από το Δημόσιο είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες. Είναι μερικές εκατοντάδες. Δεν είναι όλες με την ίδια δημοφιλία, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται με την ίδια συχνότητα όπως κάποιες άλλες. Ξεκινάμε με τις βασικές. Αυτό θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ο πολίτης τη σχέση του με το Δημόσιο. Η σχέση του πολίτη και της επιχείρησης με το Δημόσιο είναι μια σχέση δύσκολη. Όταν σου λένε δοσοληψία με το Δημόσιο τι σου έρχεται στο νου; Η ουρά, το περίμενε, οι δυσκολίες, κάποιος που την ουρά την προσπερνάει και διάφορα άλλα. Αυτά μπορούν να κοπούν κι αυτό είναι ένα από τα ευεργετήματα των νέων τεχνολογιών που πρέπει ν’ αξιοποιηθούν».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που έχεις βάλει με τον εαυτό σου; Πότε θα αισθανθείς ότι αυτό που ήθελες να κάνεις στο υπουργείο το κατάφερες;

«Και στο χαρτοφυλάκιο αυτό, αλλά και συνολικά, νομίζω ότι υπηρετούμε μία υπόθεση που θα έχει μεγάλη διάρκεια. Η πρώτη περίοδος της υπουργίας μου, νομίζω το καταλαβαίνεις και εσύ, συνδέθηκε με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Θα πω κάτι που μπορεί να ξενίσει. Οι τηλεοπτικές άδειες και η ρύθμιση της συμβατικής τηλεόρασης αφορά στην αξιοποίηση και τη ρύθμιση ενός πεδίου, μιας τεχνολογίας, η οποία πλέον είναι συμβατική και σε λίγες δεκαετίες θα είναι ξεπερασμένη. Γιατί; Γιατί όλος ο κόσμος μετακομίζει στη διαδικτυακή τηλεόραση. Όχι δηλαδή στην τηλεόραση που απολαμβάνεις μέσω του συστήματος κεραιών. Κι αυτό είναι το νέο, μεγαλύτερο, στοίχημα κατά τη γνώμη μου. Δηλαδή, να επιτύχουμε τη συνδεσιμότητα σε όλη την Ελλάδα που θα επιτρέπει σε κάθε πολίτη ν’ απολαμβάνει τέτοιου είδους υπηρεσίες».

Από τον Νοέμβριο του 2016, από τη σύσταση του υπουργείου, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή; Ήταν οι τηλεοπτικές άδειες;

«Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν η απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που έγινε το καλοκαίρι του 2016. Από εκεί και πέρα μπήκε το νερό στο αυλάκι. Το ΕΣΡ έβαλε τον πήχη της είσπραξης για το τίμημα των αδειών στο επίπεδο που είχαμε πετύχει εμείς και βεβαίως υπάρχει πλέον περιορισμένος αριθμός αδειών. Πέντε. Θυμάσαι τι καυγάς είχε γίνει για τον αριθμό τέσσερα.

Στο καινούργιο υπουργείο από τον Νοέμβριο του 2016 και μετά η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να αρθεί η αιρεσιμότητα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τα έργα της ψηφιακής πολιτικής. Διότι είχαν καταλάβει και στην Ευρώπη ότι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός, ότι τα τεχνικά δελτία των προκηρύξεων δεν γράφονταν στα υπουργεία και στις υπηρεσίες, αλλά γράφονταν αλλού. Αυτό είχε κάνει τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες να σηκώσουν την κόκκινη κάρτα».

Μιας και αναφέρθηκες στις τηλεοπτικές άδειες, το ΕΣΡ προκήρυξε επτά άδειες, εμφανίστηκαν έξι και τελικώς οι προσωρινοί δικαιούχοι είναι πέντε. Αισθάνεσαι μία δικαίωση;

«Νομίζω όλη η κυβέρνηση πρέπει να αισθάνεται τη δικαίωση. Το τι ανοησία ακούσαμε στην πορεία γι΄ αυτό το ζήτημα είναι ασύγκριτη σε σχέση με άλλα θέματα κυβερνητικής πολιτικής. Ακούσαμε ότι δεν πρέπει να γίνει η αδειοδότηση, ακούσαμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει τίμημα, ακούσαμε ότι οι άδειες πρέπει να είναι άπειρες. Αυτό νομίζω είναι πλέον περασμένο, δεν τα υποστηρίζει κανείς όλα αυτά. Το πολιτικό σύστημα μπορεί πλέον να μιλά με περισσότερη ωριμότητα και ψυχραιμία γι’ αυτά τα ζητήματα».

Τι θα γίνει με τις ραδιοφωνικές άδειες;

«Με τις ραδιοφωνικές άδειες είμαστε στη φάση διεξαγωγής του διαγωνισμού για τον πάροχο περιεχομένου ψηφιακού ραδιοφώνου. Θα πάμε με μια κίνηση δύο ταυτόχρονων βημάτων. Δηλαδή, η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο και η αδειοδότηση να γίνουν ταυτόχρονα. Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε χρόνο αυτή τη στιγμή για να ρυθμίσουμε ένα τοπίο το οποίο είναι απείρως πιο αρρύθμιστο από την τηλεόραση. Να σου πω ότι υπάρχουν χίλιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ελλάδα, ενώ σε όλη την Ευρώπη 12.500. Αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο είναι σημαντικό. Πρέπει να γίνει η μετάβαση. Θα πάρει κάποιο διάστημα, αλλά μετάβαση και ρύθμιση θα γίνουν ταυτόχρονα».

Αυτό θα γίνει εντός του 2018 ή πάμε για το 2019;

«Για το 2019. Για το 2018 δεν μπορώ να το πω, όχι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει και το ΕΣΡ, το οποίο ως προς τους παρόχους περιεχομένου έχει και την αρμοδιότητα των αδειοδοτήσεων».

Πότε θα δούμε το barcode στις εφημερίδες;

«Κλείνει τον Αύγουστο. Έχει βγει η προκήρυξη. Είναι στον «αέρα». Υπάρχει πρόσκληση ενδιαφέροντος. Πιστεύω ότι θα έχουμε ανάδοχο μέσα στον Σεπτέμβρη και θ’ αρχίσει ν’ αναπτύσσεται το δίκτυο. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό».

Θα μπει με το barcode ένα τέλος στα «καπέλα» που βλέπουμε στις κυκλοφορίες των εφημερίδων;

«Εκεί έχουμε δομικές στρεβλώσεις, καθώς υπάρχει περίπτωση κατά την οποία ταυτίζεται ο πάροχος του δικτύου διανομής με ιδιοκτησίες εφημερίδων. Δηλαδή, έχει ο Μανώλης μια εφημερίδα και πρέπει ν’ ανταγωνιστεί μια άλλη εφημερίδα, η οποία ανήκει σε αυτόν που έχει και το δίκτυο διανομής, το οποίο διανέμει την εφημερίδα του Μανώλη. Αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και παραβίαση κάθε έννοιας ανταγωνισμού. Και το barcode, αλλά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να βοηθήσουν ώστε να γίνουν βήματα. Ήδη, εδώ και καιρό, έχουμε στείλει μια σχετική επιστολή, εγώ και ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Παπαδημητρίου και αναμένουμε να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις».

Πιστεύεις ότι με το barcode θα δούμε μεγάλες διαφορές στα νούμερα κυκλοφορίας των εφημερίδων;

«Πονηρή ερώτηση αυτή (σ.σ. γέλια). Ναι πιστεύω ότι θα δούμε. Αν και κατά τη διάρκεια της εξαγγελίας και καθώς προχώραγε η διαδικασία της προκήρυξης είδαμε κάποιες προσαρμογές στην πραγματικότητα. Προσπαθούν να προεξοφλήσουν την προσαρμογή σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει».

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε πρόσφατα την ΕΡΤ για μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης και αποσιώπηση της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας τη δημόσια τηλεόραση ως «ΣΥΡΙΖΑ Channel». Τι έχεις να πεις;

«Έχω να πω ότι έχουν μια μανία ενάντια στη δημόσια τηλεόραση και κάθε τι δημόσιο. Η δημόσια τηλεόραση είναι μια τεράστια υποδομή, την οποία έχει πληρώσει και πληρώνει ο ελληνικός λαός και είναι εκεί που δεν μπορεί να είναι η ιδιωτική τηλεόραση. Η δημόσια τηλεόραση με τα όποια προβλήματα κληρονόμησε από την προτεραία της κατάσταση -διότι δεν την ξεκινήσαμε εμείς από την αρχή και αν με ρώταγες αν θα τη σχεδιάζαμε έτσι, όχι δεν θα τη σχεδιάζαμε έτσι- ήταν εκεί που δεν ήταν η ιδιωτική τηλεόραση.

Να σου πω ένα παράδειγμα; Το τελευταίο χτύπημα που έγινε στη Συρία. Πριν μερικούς μήνες. Κανένα ιδιωτικό κανάλι δεν το μετέδωσε LIVE στις δύο τα ξημερώματα. Αν υπήρχε μόνο ιδιωτική τηλεόραση ο έλληνας τηλεθεατής θα το μάθαινε από ένα περαστικό ρεπορτάζ, με μια σύνδεση από το στούντιο των σταθμών, στις επτά το πρωί. Και όχι μόνο αυτό. Να θυμηθώ την κρίση στην Τουρκία; Το πραξικόπημα; Αν δεις όλα τα μεγάλα γεγονότα και τα αθλητικά είναι εκεί ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Κάποιοι δεν το αντέχουν γιατί δεν ταιριάζει με τις ιδέες που θέλουν να πλασάρουν στον κόσμο. Πρέπει ν’ αντιληφθούν ότι είναι αναντικατάστατη η ΕΡΤ. Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση περί μεροληψίας ή όχι γιατί δεν είναι εκεί η ουσία. Δεν είναι αυτό που τους νοιάζει».

Δημοσκοπήσεις. Η μία δίνει 20% διαφορά στη Νέα Δημοκρατία, η άλλη 4%. Ο κόσμος έχει προβληματιστεί. Πώς μπορεί να ελεγχθεί όλο αυτό;

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία διαβούλευσης για να φέρουμε ένα πιο θωρακισμένο νομικό πλαίσιο. Δεν μπορείς βέβαια να εγγυηθείς διότι υπάρχουν διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις, οι οποίες δεν μπαίνουν σε καλούπια. Ο κάθε δημοσκόπος σου λέει ότι αυτή πιστεύω ότι είναι η πιο έγκυρη μέθοδος ή η άλλη. Τι καταλαβαίνει ο κόσμος; Καταλαβαίνει ότι όλες οι δημοσκοπήσεις υποεκτιμούν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα και στο χέρι. Και το δεύτερο ότι δυσκολεύονται κάποια πολιτικά φαινόμενα να τα ερμηνεύσουν.

Κατά τη γνώμη μου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη δειγματοληψία. Δηλαδή, πολλά νέα παιδιά έχουν επιλέξει να μην έχουν σταθερό τηλέφωνο εκεί που ζουν, ενώ υπάρχουν και πάρα πολλές αρνήσεις απόκρισης. Αυτό σημαίνει ότι το δείγμα του δημοσκόπου μπατάρει από τη μία ή την άλλη πλευρά. Το πώς θα το λάβει κάποιος υπόψη του αυτό είναι ένα επιστημονικό ερώτημα το οποίο μπορεί να αιωρείται και να διαιωνίζεται. Τέτοιο κραυγαλέο πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι κανείς πιστεύει την ανοησία ότι η Νέα Δημοκρατία είναι 20 μονάδες μπροστά. Ακόμα κι αυτοί που τα έλεγαν, τώρα τα έχουν μαζέψει γιατί βλέπουν ότι υπάρχει κίνδυνος να εκτεθούν ανεπανόρθωτα. Ο κόσμος πρέπει να κοιτάει και τις μεθόδους που ακολουθεί ο καθένας. Μαζεύει ένα δείγμα, το λεγόμενο αστάθμιστο, και αρχίζει και κάνει κάποιες υποθέσεις για το πώς θα κατανεμηθούν αυτοί που δεν απάντησαν, είπαν «δεν θέλω να σας πω», «δεν ξέρω», «δεν απαντώ» ή ενδεχομένως έκαναν και πλάκα. Εκεί μπαίνουν μια σειρά από ερωτηματικά. Νομίζω μπορούν να γίνουν βήματα. Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε θαύματα.

Να σου πω ένα παράδειγμα. Είμαστε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αν ψάξεις θα βρεις το βίντεο. Είμαι στο στούντιο. Ο δημοσκόπος λέει στις οκτώ το βράδυ την τελική του εκτίμηση και δίνει μια διαφορά δύο με δυόμισι μονάδες. Έχει αρχίσει όμως παράλληλα και υπάρχει ροή αποτελεσμάτων, στο 13% των εκλογικών τμημάτων, που βγάζει επτά μονάδες μπροστά το ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, έχεις τα αποτελέσματα των κανονικών εκλογών να δείχνουν προς μία κατεύθυνση και το exit poll που υποτίθεται ότι έχει μεγάλο δείγμα και η απάντηση έχει δοθεί αμέσως μετά την κάλπη, να δείχνει κάτι άλλο. Υπάρχει τέτοια απόκλιση. Αρά σημαίνει ότι υπάρχει μια συστηματική αδυναμία, για να μην πω μεροληψία, των εταιρειών να συλλάβουν κάποιες πολιτικές τάσεις».

Ποια πιστεύεις ότι είναι η πραγματική διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα; Μπορούμε να προσεγγίσουμε ένα ποσοστό;

«Νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει. Είδαν το φως της δημοσιότητας και δημοσκοπήσεις οι οποίες ανταποκρίνονται σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει και στη λογική. Το πολιτικό παιχνίδι είναι ανοιχτό. Η Ελλάδα ολοκληρώνει την πορεία της μέσα στα μνημόνια και αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας άσκησης πολιτικής της κυβέρνησης».

Πότε θα γίνουν εκλογές;

«Τον Σεπτέμβρη του 2019».

Κανονικά;

«Κανονικότατα».

Θα τις κερδίσετε;

«Ναι».

Με σιγουριά…

«… (σ.σ. γέλια)».

Στις 20 Αυγούστου θα βγούμε από τα μνημόνια ή όχι;

«Βγαίνουμε, ναι. Τελειώνει αυτή η ιστορία. Έγινε καθαρό και από τους εταίρους μας. Πασχίζουν κάποιοι να πούνε ότι δεν τελειώνει η ιστορία των μνημονίων. Τι σημαίνει μνημόνιο; Μνημόνιο σημαίνει δανεικά για προαπαιτούμενα, αγωνία για τη δόση και εξωτερική επιτήρηση για την εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία είναι στα όρια της παράνοιας. Αυτό το πράγμα κλείνει. Αποκτάμε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες άσκησης πολιτικής στις υποχρεώσεις βέβαια μέσα που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ».

Θα υπάρχει επιτροπεία διαρκείας όμως…

«Σταμάτα, Μανώλη. Θυμώνω. Πριν 15 μέρες καθόμουν και διάβαζα την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται σε μεταμνημονιακή επιτήρηση. Στη σελίδα 15, αν θέλετε να ψάξετε να το βρείτε, αναφέρει ότι το ΔΝΤ προτείνει και μείωση των μισθών του Δημοσίου τομέα και μείωση των συντάξεων. Από κάτω ακριβώς που το προσωπικό του ΔΝΤ καταγράφει την εκτίμησή του ότι πρέπει να γίνουν περικοπές, λέει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητες και η ίδια προχωράει παρακάτω με την άποψή της. Περί αυτού πρόκειται. Θα γίνονται οι εκθέσεις για την πορεία των μακροοικονομικών και των δημοσιονομικών και συνεχίζουμε.

Ορισμένοι έχουν ως πρόγραμμά τους μια πάρα πολύ αντικοινωνική ατζέντα, η οποία δεν μπορεί να επιβληθεί σε μια χώρα που έχει ομαλή χρηματοδότηση, πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα και πορεία ανάκαμψης. Δεν μπορεί να πεισθεί η πλειοψηφία του κόσμου ότι δεν πρέπει ν’ αυξηθεί ο κατώτατος μισθός για παράδειγμα. Αυτή θα είναι η πολιτική μάχη του Φθινοπώρου και θα είναι και πιο καθαρή ενώ πλησιάζουμε και στην εφαρμογή του συμφωνημένου μέτρου. Συλλογικές διαπραγματεύσεις για παράδειγμα, ή για το αν πρέπει να μοιρασθεί μέρισμα. Αυτά τα πακέτα μόνο χωρίς μνημόνιο, δηλαδή χωρίς σκληρή επιτήρηση, δεν εφαρμόζονται.

Επίσης, πάει η Γεροβασίλη, διαπραγματεύεται και κερδίζει την αλλαγή από το ένα προς πέντε που ήταν η αρχική συμφωνία, στο ένα προς ένα. Δηλαδή, το πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο σημαίνει μία πρόσληψη, γίνεται μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Και έρχεται ο Μητσοτάκης και λέει όχι, ένα προς πέντε. Καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει; Έχουμε μια πολιτική δύναμη, η οποία είναι πιο σκληρή απ’ αυτό που καταφέραμε να συμφωνήσουμε εμείς με τους θεσμούς».

Από τις 20 Αυγούστου και μετά η κυβέρνηση θα μπορέσει ν’ ασκήσει ξεκάθαρα τη δική της πολιτική;

«Θέλω να παρακινήσω τους ανθρώπους που θα διαβάσουν τη συνέντευξη να ρίξουν μια ματιά στο κείμενο της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Εκεί θα καταλάβουν ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων των δημοσιονομικών που έχουμε αναλάβει υπάρχουν πάρα πολύ συγκεκριμένα και θετικά μέτρα.

Ας πούμε, είναι δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να έχει μέχρι το τέλος του χρόνου 120 Τοπικές Μονάδες Υγείας για την πρωτοβάθμια Υγεία. Αυτή είναι μια δέσμευση, η οποία και να μην υπήρχε θα έπρεπε να τη βάλουμε. Στο δικό μου τον τομέα έχουμε δεσμευθεί ν’ απλώσουμε τα δίκτυα των οπτικών ινών υπερυψηλής ταχύτητας για το internet. Να οργανώσουμε την πρωτογενή παραγωγή με την ψηφιακή γεωργία και τα δορυφορικά δεδομένα. Αυτές οι αναπτυξιακές δεσμεύσεις είναι αυτές που θα βάζαμε και εμείς στον εαυτό μας. Αυτό θέλω να πω. Όχι ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί. Δεν θα βγει ξαφνικά ο Τσίπρας να πει, «μας περίσσεψαν 10 δισ». Όχι, αλλά υπάρχει χώρος. Και αυτός ο χώρος για το πώς θα αξιοποιηθεί, ποιες φοροελαφρύνσεις θα γίνουν, ποια κοινωνικά στρώματα θα βοηθηθούν, καλό θα είναι να το αποφασίσουμε από μια εκτεταμένη διαδικασία διαβούλευσης. Δηλαδή, οι παραγωγικοί φορείς και οι Ενώσεις των εργαζομένων και οι εργοδοτικές Ενώσεις και τα πολιτικά κόμματα, να συζητήσουμε θεσμικά για τις προτεραιότητες που πρέπει να βάλουμε».

Μιας και αναφέρθηκες στο internet, να σε ρωτήσω. Στην Ευρώπη έχουμε μία από τις χαμηλότερες ταχύτητες, αν όχι τη χαμηλότερη, ενώ αντίθετα πληρώνουμε αρκετά ακριβά για τις διαδικτυακές υπηρεσίες. Στο σπίτι μου, ας πούμε, έχω ταχύτητα 6mb/s.

«Τι πρόγραμμα έχεις; Τι λογαριασμό πληρώνεις; Έχει σημασία που σε ρωτάω».

Το πρόγραμμα είναι μέχρι 24mb/s και πληρώνω περίπου 35-40 ευρώ.

«Περίπου με το ίδιο κόστος θα έχεις μέχρι 200mb/s. Το κόστος θα είναι 45-48 ευρώ, αλλά με την επιδότηση των 13 ευρώ ανά μήνα που έχουμε ανοίξει θα αυξάνεται ο λογαριασμός σου. Σύντομα θα ανοίξει το πρόγραμμα και στην περιοχή σου. Αυτή τη στιγμή έχουμε εξασφαλίσει 50 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να επιδοτήσουμε συνδεσιμότητες αυτών των ταχυτήτων. Έχουν ανοίξει περιοχές σε όλη την Αθήνα και σταδιακά μπαίνουν κι άλλες. Όπως πρόσφατα έγινε με τον Βύρωνα και το Παλαιό Φάληρο. Μπορείς να τσεκάρεις αν η περιοχή σου εμπίπτει στο πρόγραμμα αυτό μπαίνοντας στη διεύθυνση www.sfbb.gr. Αν εμπίπτει μπορείς να κάνεις λογαριασμό και να τυπώσεις ένα κουπόνι. Το κουπόνι αυτό το πας στον πάροχο της επιλογής σου για να πάρεις συνδεσιμότητα αυτή της ταχύτητας. Θα καλυφθεί ολόκληρη η Ελλάδα. Αρχικά αφορά στις περιοχές που υπήρχε εμπορικό ενδιαφέρον. Δηλαδή, ο ιδιωτικός τομέας είπε «ναι, θα πάμε εκεί να επενδύσουμε». Υπάρχουν και περιοχές που ο ιδιωτικός τομέας δεν επιδεικνύει εμπορικό ενδιαφέρον. Δεν θα αφήσουμε όμως αυτούς τους πολίτες εκτός συνδεσιμότητας. Θα φτιάξουμε μια σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για να πάει το δίκτυο και εκεί».

Τρέχει κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για αυτό το εγχείρημα;

«Ναι, ευρωπαϊκά κονδύλια θα αξιοποιηθούν και χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την επιδότηση της ζήτησης. Για τα κουπόνια των συνδέσεων των οπτικών ινών. Κοίταξε, Μανώλη, αυτό το πράγμα το πιστεύω πάρα πάρα πολύ. Είναι μια υποδομή που θα μείνει για δεκαετίες στη χώρα. Η χώρα έχει αργό internet γιατί είχε το απαρχαιωμένο δίκτυο χαλκού. Και εδώ είναι ο κρίσιμος ρόλος της πολιτείας. Από μόνος του ο ιδιωτικός τομέας δεν θα έκανε την επιλογή να πάει στην επόμενη τεχνολογία. Ειδικά στα μεγάλα δίκτυα. Γιατί; Γιατί χρειάζονται πολλά χρήματα. Όταν έγινε καθαρό ότι η πολιτεία θα έχει αυτόν τον προσανατολισμό και μόνο, τότε ήρθε η Deutsche Telekom και ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στο Fiber To The Home (FTTH), ήρθε η Vodafone με 500 εκατ. ήρθε και η WIND με 500 εκατ. Άρα έχει φτιαχτεί ένα πακέτο ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων τεσσάρων δισ. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Να χαλαρώσουμε λίγο την κουβέντα; Όταν έφτιαχνα τις ερωτήσεις για τη συνέντευξη, ρώτησα 4-5 φίλους «τι θα ρωτούσες τον Νίκο Παππά». Οι περισσότεροι ήθελαν να μάθουν περισσότερα πράγματα για την προσωπική σου ζωή. Όπως για παράδειγμα, πόσες ώρες απασχολείσαι καθημερινά; Ποιο είναι το ωράριό σου;

«Σε regular season ξεκινάει η μέρα στις οκτώ. Τώρα, τι ώρα θα γυρίσω είναι «γκρίζα ζώνη». Έχεις δουλέψει δίπλα στον Τσίπρα; Δεν έχεις δουλέψει. Άρα, δεν ξέρεις».

Οι συνεργάτες σου παραπονιούνται ότι τους κρατάς μέχρι αργά το βράδυ.

«Δικαίως παραπονιούνται, αλλά τι να κάνουμε; Χρειάζεται».

Πώς τη «βγάζεις»; Με καφέδες;

«Καφεδάκια και ξεκούραση το μεσημέρι».

Ξεκούραση στο γραφείο;

«Ναι, εκεί. Για ένα τέταρτο, ένα εικοσάλεπτο».

Σταματάνε δηλαδή τα ραντεβού για ένα τέταρτο – είκοσι λεπτά και συνεχίζεις;

«Ε, αναγκαστικά. Αλλιώς δεν γίνεται. Αλλιώς δεν αποδίδεις το απόγευμα με τίποτα».

Όταν είχα έρθει παλιότερα στο γραφείο σου, για άλλη συνέντευξη, είδα ότι είχες και ένα όργανο γυμναστικής.

«(σ.σ. γέλια) Δεν μου είπες ότι θα κάνουμε και τέτοια κουτσομπολιά. Το πρωί κάνω γυμναστική με την άφιξη για να μην υπάρχει τίποτα εμβόλιμο».

Ο ερευνητής Νίκος Παππάς που ζούσε στη Σκωτία τι θα έλεγε αν είχε απέναντί του τον υπουργό Νίκο Παππά;

«Να κάνει ακόμα περισσότερα πράγματα για την υπογεννητικότητα. Ο ερευνητής ασχολήθηκε με τις μακροοικονομικές συνέπειες της πληθυσμιακής γήρανσης. Είχε αυτή την εμμονή ως ερευνητής. Όπως ξέρεις όλοι οι ερευνητές είναι με το αντικείμενό τους κάπως. Στην Ελλάδα έχουμε από τις χαμηλότερες γεννητικότητες στην Ευρώπη. Νομίζω τη χαμηλότερη, μετά τη Βουλγαρία. Είμαστε στα 1,3 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. Αυτό είναι κάτι που διαμορφώνει συνθήκες τάσεις μείωσης του γενικού πληθυσμού και βεβαίως γήρανσης. Το δείγμα το ηλικιακό θα είναι δυσμενές».

Το πρόγραμμα σου περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις καθημερινά. Υπάρχουν στιγμές σε κάποιες απ’ αυτές που είσαι με το κινητό και παίζεις candy crush;

«Κοίταξε, στην επαφή με τον κόσμο δεν γίνεται να βαρεθείς. Έχεις feedback, είσαι σε εγρήγορση. Το χρειάζεσαι για να καταλαβαίνεις τι γίνεται. Τώρα να σου πω ψέματα ότι δεν μου έχει τύχει να βαριέμαι σε συνάντηση; Μου έχει τύχει. Εκνευρίζομαι όταν ο συνομιλητής πάει την κουβέντα γύρω γύρω και δεν πηγαίνει to the point».

Ποια η σχέση σου με τα κοινωνικά δίκτυα; Μπαίνεις συχνά;

«Εγώ κυρίως ενημερώνομαι. Τα περισσότερα ποσταρίσματα γίνονται από τους συνεργάτες μου. Και εγώ κάνω κάποια, αρκετά συχνά».

Ο λογαριασμός σου στο instagram έχει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των χρηστών. Ξεφεύγει από τα στενά πολιτικά πλαίσια που έχουμε συνηθίσει.

«Προσφέρεται νομίζω και γι’ αυτό έχουμε κάνει αυτή την επιλογή. Στο instagram μπορείς να περάσεις και πολιτικό μήνυμα, να είσαι ακριβής, αλλά και ν’ αφήσεις χώρο για να είναι πιο χαλαρή η προσέγγιση. Κι αν είσαι και λίγο τολμηρός με τον αυτοσαρκασμό, μπορείς να κάνεις και αστείο. Πρέπει όμως να τολμάς».

Αυτό είναι επιλογή σου ή απλά σας βγήκε;

«Ναι, το επιλέξαμε και να σου πω την αλήθεια μας χαλαρώνει. Γελάμε και εμείς. Μου λένε ότι οι τάσεις του είναι πολύ αυξητικές. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη απόκριση. Οι συνεργάτες μου τις προάλλες έφτιαξαν ένα πολύ ωραίο βίντεο που λέω τη λέξη κόμβος 20-30 φορές και με ντούμπλαραν με τον Λογοθετίδη».

Κάτι τέτοια δεν τα τολμούν οι περισσότεροι έλληνες πολιτικοί…

«Μπορεί ένα κομμάτι της δουλειάς να το κάνεις δημιουργικά και ανάλαφρα. Δεν παθαίνεις κάτι. Αν αυτοσαρκάζεσαι και λίγο τι έγινε;»

Με το facebook ασχολείσαι;

«Έχω επιλέξει σε κρίσιμες στιγμές να κάνω και ανάρτηση και άρθρο αναλυτικό».

Όπως πρόσφατα για τις τηλεοπτικές άδειες…

«Ναι, φαίνεται ότι έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση. Είναι ένα μέσο με το οποίο μπορείς να ενημερώνεις τον κόσμο που έχει επιλέξει να σε ακολουθεί. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι είναι λειτουργικό για να αρθρογραφείς πρωτογενώς και να πας κατευθείαν στον χρήστη».

Δεύτερο λογαριασμό στο facebook ή στο twitter έχεις για να σχολιάζεις;

«(σ.σ. γέλια) Όχι. Στο facebook δεν περνάω τόσο πολύ χρόνο για να είμαι ειλικρινής. Στο twitter περισσότερο ενημερώνομαι».

Τι μουσική ακούς στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο;

«Ελληνική μουσική κυρίως και πηγαίνουμε και λίγο πίσω. Στα παλιά. Λαϊκά».

Σειρές παρακολουθείς;

«Βλέπω».

Τι βλέπεις;

«Peaky Blinders. Είναι καταπληκτικό. Νομίζω είναι ένα αριστούργημα τηλεοπτικό. Είναι καταπληκτικά τα κουστούμια, καταπληκτικές οι ερμηνείες, καταπληκτική μουσική. Η πλοκή του είναι καταπληκτική. Είναι μια περιπέτεια στα όρια του πολιτικού θρίλερ και με ηθοποιούς που περνάνε τον πήχη από πάνω άνετα».

Άλλες;

«Το Secret City. Έχει να κάνει με διεθνείς σχέσεις. Μου άρεσε πάρα πολύ και το House Of Cards. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο έχω μετακομίσει στη μη γραμμική τηλεόραση. Μόλις γυρίσω σπίτι θα δω τα δελτία ειδήσεων για να παρακολουθήσω τα νέα και στη συνέχεια θα επιλέξω να δω μια σειρά».

Έχουμε και την επιλογή του Netflix…

«Ναι, αλλά έχουμε και τις on demand υπηρεσίες της ΕΡΤ. Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ η υπηρεσία ήταν εξαιρετική. Οι υπηρεσίες αυτές θα συνεχιστούν και θα φορτώσουν κι άλλες».

Μουντιάλ παρακολούθησες;

«Είδα. Όχι τόσο όσο θα ήθελα. Στον έναν ημιτελικό έπρεπε να είμαι στην Πρεσβεία της Σουηδίας. Ήθελα το πρόγραμμα μου να μου επιτρέπει να κάνω και τα δύο».

Τον τελικό τον είδες;

«Ναι, τον είδα στο εξοχικό στην Κόρινθο».

Με φίλους; Με την οικογένεια;

«Ναι, με την οικογένεια και 2-3 άντρες της ασφάλειάς μου».

Ποια ομάδα υποστήριζες;

«Αρχικά με την Αργεντινή. Αν υπάρχει η Αργεντινή σε οποιοδήποτε τουρνουά την υποστηρίζω. Στη συνέχεια υποστήριξα Γαλλία. Και για λόγους πολιτικούς (σ.σ. γέλια)».

Αν και φίλαθλος του Παναθηναϊκού, τα τελευταία δύο χρόνια σε βλέπουμε στις κερκίδες του γηπέδου της Νέας Σμύρνης.

«Έχω πέσει θύμα εκβιασμού από τις κόρες μου γιατί πηγαίνουν ενόργανη στον Πανιώνιο (σ.σ. γέλια)».

Ωραία μπάλα παρεμπιπτόντως έπαιξε και πέρυσι και φέτος.

«Παίζει ωραία μπάλα, έχει μικρά παιδιά, έχει πολλούς Έλληνες. Don’t get me wrong. Δεν το λέω φυσικά ρατσιστικά, αλλά υπάρχει ένα θέμα υποστήριξης των υποδομών και κινήτρων με τα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Περάσαμε μια εποχή που έρχονταν ξένοι ποδοσφαιριστές πολλοί και όχι πρώτης κλάσεως και έκοβαν θέσεις και καριέρες από παιδιά που και το άθλημα αγαπάνε και μπορούν να προσφέρουν».

Θα συνεχίσεις να πηγαίνεις στον Πανιώνιο ή θα επιστρέψεις στις κερκίδες της Λεωφόρου;

«Ο Πανιώνιος είναι η γειτονιά μας και αγαπάμε. Είμαι Παναθηναϊκός από τα γεννοφάσκια μου. Θέλω να πάω σύντομα ξανά να τον δω».

Πώς βλέπεις τα όσα συμβαίνουν στον Παναθηναϊκό;

«Εντάξει, πάρα πολλές δυσκολίες διοικητικές. Κακοδαιμονίες, οι οποίες συνδέονται και με την ικανότητα της κάθε διοίκησης για να τα φέρει τα πράγματα εκεί που πρέπει. «Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε», που λέει και το γνωστό γνωμικό. Υπάρχει ένα περιθώριο να γίνει μια τομή και στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να μειωθούν οι ομάδες. Και το προϊόν το τηλεοπτικό θ’ αναβαθμιστεί και οι παίκτες θα πάρουν περισσότερα ντέρμπι και περισσότερος κόσμος θα τους βλέπει και θ’ αποκτήσουν αξία οι ομάδες. Πρέπει να γίνουν κι άλλου τύπου ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, υπόλογοι αυτή τη στιγμή για την καταβολή των οφειλών στην εφορία είναι οι ομάδες και όχι οι παίκτες. Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται χρέη, ν’ αρχίζουν οι πιέσεις για τη ρύθμισή τους κι αυτό το πράγμα ανακυκλώνεται. Δεν είναι όμορφο νομίζω».

Εγώ νομίζω ότι λύνεται γρήγορα το πρόβλημα με 2-3 τομές.

«Δεν μπορώ να στο πω με βεβαιότητα. Νομίζω όμως ότι μπορούν να γίνουν πολύ σοβαρά βήματα. Το άθλημα αυτό είναι το πιο δημοφιλές στον κόσμο. Μπορεί να έχει παρουσία σε ένα τουρνουά μια χώρα φτωχή και μια χώρα πλούσια. Μπορεί να παίξει ένας ψηλός, ένας κοντός. Όλοι. Είναι απρόβλεπτο, είναι θεαματικό και είναι κρίμα να μην είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να συγκινεί, να παρακινεί νέα παιδιά να πάνε στον αθλητισμό, να προσφέρεται ως θέαμα. Είναι πολύ κρίμα πραγματικά».

Στη Σκωτία όταν ήσουν παρακολουθούσες ποδόσφαιρο;

«Ναι, Σέλτικ. Με τριφύλλι, πράσινα. Και εκεί είναι λίγες οι ομάδες. Από 12 ομάδες αποτελείται η πρώτη κατηγορία και καταλαβαίνεις και ποιος είναι ο λόγος. Είναι μια χώρα 6-7 εκατ. η οποία καταλαβαίνει ότι δεν είναι Ισπανία ή Ιταλία και να μπορεί να στηρίξει ένα πρωτάθλημα με 20 ομάδες».

Αν και υπάρχουν υποδομές…

«Όχι για όλες τις ομάδες. Υπάρχουν τα δύο θηρία, η Σέλτικ και η Ρέιντζερς, ένα σκαλοπάτι παρακάτω η Χαρτς και η Χιμπέρνιαν και μετά οι υπόλοιπες. Έχουν γήπεδα, έχουν ακαδημίες, δουλεύουν όμως λάθος κι αυτοί το ποδόσφαιρό τους. Χειροκροτούν και φωνάζουν διώξε την μπάλα, διώξε την μπάλα».

Ο Νίκος Παππάς τι θέση θα έπαιζε; Αμυντικός ή επιθετικός;

«Αριστερό μπακ. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Στο πανεπιστήμιο, στη Σκωτία, παίζαμε ποδόσφαιρο ακόμα και όταν έβρεχε οριζοντίως. Ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες δεν γινόταν να χάσεις το παιχνίδι το Σάββατο στις δώδεκα το μεσημέρι. Και γιατί τα ματς ήταν στις δώδεκα; Γιατί στις τρεις νυχτώνει. Πάνε και είκοσι χρόνια από τότε».

Διακοπές; Προβλέπονται;

«Ναι, νομίζω μια βδομαδούλα θα την καταφέρουμε. Είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Φαντάζομαι θα είσαι εδώ πριν τις 20 Αυγούστου…

«Ναι, βέβαια. Είσαι καλά; Μην το συζητάς. Μην σου πω τι είπε ο Πρόεδρος στο Πολιτικό Συμβούλιο».

Τι σας είπε; Τέλος τα μπάνια;

«Μας είπε ότι η ερμηνεία της έννοιας διακοπές είναι λίγο διασταλτική στους καιρούς που ζούμε. Μπορείτε, λέει, και μέσα στη μέρα να ξεκουράζεστε, θα βρείτε τον τρόπο».

Τελειώσαμε. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη.

«Και εγώ ευχαριστώ. Καλές επιτυχίες στο altsantiri.gr εύχομαι. Νομίζω ότι έχει κάνει τη διαφορά πραγματικά».

Φωτογραφίες: Μενέλαος Μυρίλλας (SOOC)
Video Editing: Βησσαρίων Ζέρβας

Keywords
video, νικο, ερωτησεις, νεα δημοκρατια, exit poll, το φως, συριζα, online, media, δημοσκοπηση, εκλογες, ελλαδα, ΕΡΤ, νέα, συνταγμα, ηλεκτρονική, shop, καλοκαιρι, ΕΣΡ, πήχη, channel, live, σημαίνει, exit, φως, μνημονιο, συμμετοχή, ΔΝΤ, τσιπρας, ρωτήσω, αθηνα, fiber, home, ftth, vodafone, wind, άφιξη, candy, instagram, facebook, twitter, secret, city, house, γαλλια, παναθηναικος, πανιωνιος, μυστικες δημοσκοπησεις, τελη κυκλοφοριας, εφημεριδες, exit polls, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, συνταγμα live, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, μπανιας, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, τελη κυκλοφοριας 2014, exit polls 2014, μουντιαλ 2014, εκλογες 2015, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη ειναι ωραια, ξανα, κομματα, γνωμικο, αποτελεσματα, instagram, μιλα, κουπονι, τι σημαινει, δυνατα, βιντεο, ηλεκτρονική, αθλητικα, αργεντινη, βουλγαρια, γηπεδα, γνωμη, γυναικα, δημοκρατια, εθνικη, εφορια, θαυματα, θεμα, θριλερ, ισπανια, ιταλια, μουσικη, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, ραδιοφωνικοι σταθμοι, ραδιοφωνο, τα νεα, τηλεοραση, τηλεφωνο, τηλεθεατης, υγεια, φως, ψεματα, ωρα, αγωνια, αδυναμια, αρθρο, απηχηση, απλα, ατζεντα, άφιξη, εβδομαδες, βραδυ, βρειτε, βρισκεται, βυρωνα, γεγονοτα, γειτονια, γεωργια, γινει, γινεται, γινονται, γονεις, δευτερο, διαστημα, διευθυνση, δυναμη, δημοσιο, δικη, δειχνει, δωδεκα, δοθει, δορυφορικα, δειγμα, δικτυο, δικτυα, εγινε, εγρηγορση, ευρω, ειλικρινης, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εκτιμηση, εμμονη, εργα, εξι, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, επτα, ερχεται, ευρωπη, εφημεριδα, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, εικοσι, ηλικια, ηρθες, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, θυμασαι, κυβερνηση, κειμενο, κινητο, κινηση, κομβος, κουτσομπολια, λαθος, μαξιμου, ματια, μηνες, μισθος, μητσοτακης, μειωση, μπορεις, μπορειτε, νερο, ξεκουραση, ξημερωματα, ομαδα, οικογενεια, οκτω, ονομα, ορια, ωριμοτητα, ουσια, παιδια, παθος, παλαιο φαληρο, παμε, ποδοσφαιρο, πλακα, ροη, πολιτεια, πορτογαλια, προβληματα, προγραμματα, πρωι, ραντεβου, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρωτήσω, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, συρια, σκωτια, σπιτι, συχνοτητα, τομη, το φως, φαληρο, φυσικα, χερι, ψηλος, ψηφιακη, ψηφιακο, ψυχραιμια, ωρες, αντρες, ανηκει, βηματα, candy, city, εφαρμογη, εξοχικο, exit, fiber, γελαμε, house, home, χωρα, ιδανικο, υπουργειο, shop, κομματι, κορες, media, μεινει, μεθοδος, μια ματια, μπροστα, μουντιαλ, ομαδες, ουρα, πακετο, παιχνιδι, πήχη, secret, σημαίνει, online, θελω να, θεματα, θεσεις, θετικα, υγειας, βεβαιως, ωραιο
Τυχαία Θέματα