12+1 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 1ο EN LEFKO FILM FESTIVAL

Το 1ο EN LEFKO FILM FESTIVAL κάνει πρεμιέρα από αύριο, Τετάρτη 26/4, στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας, καθιερώνοντας έτσι το πρώτο ανοιξιάτικο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πρωτεύουσας.

Πάνω από 50 ταινίες, αφιερώματα, events και parties, συνθέτουν το σκηνικό της απόλυτης κινηματογραφικής γιορτής της Αθήνας.

Στο altsantiri.gr

επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τις 12+1 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΙ (CARPINTEROS) | 02 ΜΑΪΟΥ 2017 – 19:30 | IDEAL

O Τζούλιαν βρίσκει την αγάπη και τον λόγο για να ζει κοιτάζοντας κάθε μέρα την Γιανέλι σε απόσταση 150 μέτρων. Έγκλειστοι και οι δυο στις φυλακές του Αγίου Δομίνικου, ζουν μια ιστορία αγάπης αλλιώτικη από τις άλλες, με μια επικοινωνία που βασίζεται αποκλειστικά σε μια ιδιαίτερη νοηματική γλώσσα. Στην πρώτη ταινία από την Δομινικανή Δημοκρατία που συμμετείχε ποτέ στο Φεστιβάλ του Σάντανς, η κάμερα μας βοηθά να τρυπώσουμε στην εκρηκτική ζωντάνια και τον διάχυτο ερωτισμό ενός αθέατου κόσμου. Η πιο πρωτότυπη και δυνατή ιστορία φυλακής που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια.

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ, ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ! (GOODNIGHT BROOKLYN) | 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 – 20:00 | DANAOS

Από το 2005 μέχρι το 2014, τo Death by Audio ήταν το venue που στέγασε την underground σκηνή του Μπρούκλιν, βγάζοντας μπάντες που ξεπέρασαν τα τοπικά όρια και κατέκτησαν τον κόσμο όπως οι Future Islands, A Place to Bury Strangers, Thee Oh Sees και ο Ty Segall. Οι ιδρυτές του υπομένουν τις προκλήσεις, φιλοξενούν εκατοντάδες ανθρώπους κάθε βράδυ και δεν τους σταματούν οι απειλές και οι επιδρομές της αστυνομίας. Τελικά θα πέσει θύμα του gentrification, σε μια ιστορία που, εντελώς ειρωνικά, εμπλέκεται η βίβλος των χίψτερς που λέγεται Vice. Όμως το Death by Audio πρόλαβε να γράψει ιστορία, και σε αυτό εδώ το ντοκιμαντέρ ακούγεται κάτι παραπάνω από δυνατά.

ΤΟ ΔΙΧΤΥ (GEUMUL / THE NET) | 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 – 21:30 | DANAOS

Ένας ψαράς ζει και δουλεύει ευτυχισμένος στη βόρεια πλευρά ενός ποταμού που χωρίζει τις δύο Κορέες. Μια μέρα ο κινητήρας της βάρκας του σπάει και το ρεύμα τον παρασύρει προς το νότο. Μετά από αρκετές βάναυσες έρευνες,αποστέλλεται πίσω στη Βόρεια Κορέα.Όμως η ζωή του δε θα είναι ποτέ πια η ίδια. Ο Κιμ Κι-ντουκ, αιώνιος προβοκάτορας του κορεάτικου σινεμά και σταθερά αγαπημένος του ελληνικού κοινού, επιστρέφει με ένα δυνατό πολιτικό θρίλερ κι ένα τολμηρό κοινωνικό σχόλιο πάνω στον κορεάτικο ιδεολογικό διχασμό. αυτή τη φορά δεν είναι οι εικόνες ακραίας βίας ή σεξ που καταφέρνουν να σοκάρουν, αλλά η αλήθεια που καταφέρνει να κοιτάξει μέσα από τα μάτια ενός ψαρά. Συμμετοχή στα Φεστιβάλ της Βενετίας και του Τορόντο.

ΑΦΤΕΡΛΩΒ (AFTERLOV) | 01 ΜΑΪΟΥ 2017 – 19:30 | IDEAL

Ο Νίκος έχει τη σατανική ιδέα να κλειδώσει την Σοφία σε μια πολυτελή βίλα μέχρι να μάθει γιατί τον χώρισε. Θα πάρει τις απαντήσεις που ζητάει; Υπάρχουν απαντήσεις; Κι αν ναι, είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν και ίσως, κάποια στιγμή, να ενηλικιωθούν; Μέσα από σπαρταριστά γκαγκ, ατάκες σε ρυθμό πολυβόλου και πολλή μουσική, η sui generis ρομαντική κομεντί του Στέργιου Πάσχου μας ταξιδεύει στον πλανήτη όπου κατοικούν οι άνθρωποι μετά το τέλος του έρωτα. Βραβείο Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, Βραβεία Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος και Καλύτερου Ηθοποιού (για τον Χάρη Φραγκούλη) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, βραβείο Cineuropa της Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ της Μονς.

ΙΧΝΗ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ – SPOOR (POKOT) | 02 ΜΑΪΟΥ 2017 – 22:00 | IDEAL

Στο επιβλητικά άγριο τοπίο ενός δάσους στην Πολωνία, κάποιος ή κάτι σκοτώνει τον έναν κυνηγό μετά τον άλλον. Επέλαση άγριων ζώων; Μυστηριώδης αιματηρή βεντέτα; Μια εκκεντρική ηλικιωμένη κάτοικος θα μεταμορφωθεί σε αυτοσχέδια ντετέκτιβ για να βρει την απάντηση. Ένα θρίλερ που διαπλέκει πολιτικούς, οικολογικούς και φεμινιστικούς προβληματισμούς μέσα από το στιβαρό και γεμάτο ιδιαίτερο χιούμορ βλέμμα της πολύπειρης Ανιέσκα Χόλαντ, και χαρακτηρίστηκε από μερίδα της κριτικής ως το πολωνικό “Φάργκο”. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου.

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ (BUTTERFLY KISSES) | 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 – 17:15 | DANAOS

Ο Τζέικ, ο Κάιλ και ο Τζάρεντ σκοτώνουν το χρόνο της εφηβείας τους παίζοντας μπιλιάρδο, καπνίζοντας μπάφους, βλέποντας πορνό και μιλώντας ασταμάτητα για το σεξ. Με λίγα λόγια, κάνουν ό,τι μπορούν για να βρουν μια μικρή διέξοδο από τη μουντή ζωή του συγκροτήματος κατοικιών όπου διαμένουν. Όλοι έχουν τους δαίμονές τους. Όμως ένας από αυτούς έχει ένα φοβερό μυστικό, που δε μπορεί να μοιραστεί με κανέναν. Ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο που στοιχειώνει και δίκαια έφυγε με την Κρυστάλλινη Άρκτο του τμήματος Generation 14plus του Φεστιβάλ Βερολίνου.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΕΛΑΣ (NORTHERN DISCO LIGHTS) |30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 – 20:00 | IDEAL

Στις αρχές των 00s, πιθανότατα κανένας μας δε θα μπορούσε να ονοματίσει έστω έναν δημοφιλή μουσικό από τη Νορβηγία. Την ίδια περίοδο, η ντίσκο βρισκόταν κλεισμένη σε ένα ντουλάπι που άνοιγαν μόνο οι φανατικοί, αναπολώντας το παρελθόν. Μια παρέα συνομήλικων παραγωγών και DJs από την σκανδιναβική χώρα ένωσαν την ανία που τους προκαλούσε η ζωή σε μια παγωμένη χώρα μαζί με την αγάπη τους για το είδος και κατάφερναν να ξαναζωντανέψουν μια μουσική που είχε μείνει εγκλωβισμένη στα κλισέ άλλων εποχών. Οι Τοντ Τεριέ, Prins Thomas και Lindstrom θα συμπαρασύρουν μαζί τους ολόκληρο τον πλανήτη με τη μουσική τους, και το καταφέρνουν εξίσου εύκολα στο ντοκιμαντέρ του Μπεν Ντέιβις, που ξεπερνά τα στενά όρια της μουσικής και αφηγείται μια θριαμβευτική ιστορία έμπνευσης και δημιιουργίας.

Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ Ζ (THE LOST CITY OF Z) | 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 – 17:00 | IDEAL

Ο Πέρσιβαλ Φόσετ (Τσάρλι Χάναμ), παρά το γεγονός ότι συκοφαντήθηκε και έγινε στόχος γελοιοποίησης από το επιστημονικό κατεστημένο της εποχής, οι οποίοι κατηγοριοποιούσαν συλλήβδην ως «άγριους» τους αυτόχθονες πληθυσμούς, επέδειξε ιστορική επιμονή επιστρέφοντας -με τη βοήθεια της αφοσιωμένης συζύγου του (Σιένα Μίλερ), του γιου του (Τομ Χόλαντ) και του τυχοδιώκτη συνοδοιπόρου του (Ρόμπερτ Πάτινσον)- ξανά και ξανά στην αγαπημένη του ζούγκλα, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τη μυθική “Χαμένη Πόλη του Ζ”. Το 1925, σε μια τελευταία απόπειρα του Φόσετ, κι ενώ 40 εκατομμύρια αναγνώστες διαβάζουν με ζήλο και ανυπομονησία τα νέα των εφημερίδων σχετικά με τις περιπέτειές του, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Μια επική, κλιμακωτή ιστορία θάρρους και πάθους, ειπωμένη μέσα από την κλασική κινηματογραφική ματιά του βραβευμένου δημιουργού Τζέιμς Γκρέι («The Immigrant») και βασισμένη στο σπουδαίο μπεστ σέλερ του Ντέιβιντ Γκραν με τίτλο “The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon”.

Η ΚΕΪΤΙ ΛΕΕΙ ΑΝΤΙΟ (KATIE SAYS GOODBYE) | 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 – 17:00 | DANAOS

Σε μια μίζερη πόλη της Αριζόνα, η νεαρή Κέιτι εργάζεται ως σερβιτόρα, ενώ ταυτόχρονα «σερβίρει» και σεξ επί πληρωμή. Μοναδική της φιλοδοξία, να ανοίξει τα φτερά της και να ξεκινήσει μια νέα ζωή στο Σαν Φρανσίσκο. Ο έρωτάς της με έναν γοητευτικό μηχανικό μοιάζει να την φέρνει πιο κοντά στα όνειρά της, όμως ο κόσμος δεν είναι τόσο καλός όσο εκείνη. Ένα υπέροχο δείγμα του σύγχρονου ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά, με την Ολίβια Κουκ στον ρόλο της Κέιτι να κλέβει την παράσταση σε ένα καστ πολλών αστέρων. Συμμετοχή, μεταξύ άλλων, στα Φεστιβάλ του Τορόντο και του Ρότερνταμ.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΟΥΝΑ (UNA) | 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 – 22:00 | DANAOS

Μια νέα γυναίκα εισβάλλει στο γραφείο ενός μεγαλύτερού της άντρα. Ψάχνει για απαντήσεις ή για εκδίκηση; Βαθιά κρυμμένα μυστικά, ανομολόγητα πάθη και μια συγκλονιστική ερμηνεία από τη Ρούνι Μάρα, σε μια κινηματογραφική διασκευή του θεατρικού έργου Blackbird του Ντέιβιντ Χάρογουερ που μας βυθίζει στα σκοτεινά νερά της λαγνείας, της οργής και της ενοχής. Αρνούμενη να προσφέρει εύκολες απαντήσεις, ή να αναγκάσει τον θεατή να διαλέξει στρατόπεδο, η ταινία του Μπένεντικτ Άντριους ζωντανεύει τα φαντάσματα του παρελθόντος και όλες τις ρευστές, άβολες αλήθειες τους. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ (THE ZOOKEEPER’S WIFE) | 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 – 22:00 | IDEAL

Η συγκινητική και σχετικά άγνωστη ιστορία της Αντονίνα Ζαμπίνσκι, που κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής έσωσε τη ζωή εκατοντάδων Εβραίων κρύβοντάς τους στον ζωολογικό κήπο της Βαρσοβίας, αποδίδεται με μια σπάνια ισορροπία ανάμεσα στη φρίκη και την τρυφερότητα. Η σπουδαία ερμηνεία της Τζέσικα Τσάστεϊν χαρίζει μια ιδανική κινηματογραφική ενσάρκωση της αφανούς ηρωίδας του πολέμου, σε ένα από τα σπάνια εκείνα μελοδράματα που μπορούν ακόμα να θυμίζουν παλιό, καλό Χόλιγουντ.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ (A SHOUT OUT TO THE WAY OUT) | 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 – 19:00 | TECHNOPOLIS (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ)

Ποια είναι η ιστορία και, κυρίως, ποιο είναι το μέλλον της τέχνης και των underground φωνών της σε μια χώρα που βυθίζεται στην παρακμή; Κωνσταντίνος Βήτα, Παύλος Παυλίδης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Δημήτρης Πουλικάκος, Θάνος Ανεστόπουλος και πολλοί άλλοι αφηγούνται τις περιπέτειες της εναλλακτικής καλλιτεχνικής σκηνής στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών, περνώντας τα πράγματα μέσα από ένα έντονο κοινωνικο-πολιτικό φίλτρο.

ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ (DEMONIOS TUS OJOS) | 01 ΜΑΪΟΥ 2017 – 22:30 | DANAOS

Τι θα έκανες αν έπεφτες πάνω σε ερασιτεχνικό πορνό βιντεάκι με πρωταγωνίστρια την αδερφή σου; Ψάχνοντας την απάντηση, ο ήρωας της ταινίας του Πέδρο Αγκιλέρα παραβιάζει μία-μία τις κόκκινες γραμμές της ηδονοβλεψίας, της επιθυμίας και της σεξουαλικότητας και σε ρωτάει μέχρι πού τολμάς να τον ακολουθήσεις. Ακριβώς όπως και ο ήρωάς του, ο Αγκιλέρα βάζει την κάμερά του εκεί όπου οι περισσότεροι φοβούνται και μας κάνει να σκεφτούμε αυτά που συνήθως σπρώχνουμε κάτω από το χαλί. Μια πραγματικά τολμηρή ταινία για τους «δαίμονες των ματιών» μας, όπως δηλώνει και ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

Όλες οι πληροφορίες για το απόλυτο ανοιξιάτικο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας στο https://www.elff.gr/

Νίκος Ρούσσος

Keywords
film, festival, ταινιες, festival, film, το διχτυ, αθηνα, γεια, underground, future, διχτυ, net, κορεα, συμμετοχή, θεσσαλονικη, ιχνη, χιονι, ideal, danaos, πορνο, djs, μπεν, lost, city, συλλήβδην, γιου, τομ, ζούγκλα, νέα, γυναικα, ελλαδα, tus, ojos, https, Γόνδολες της Βενετίας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, η ζωη, ξανα, χιονι, φεστιβαλ θεσσαλονικης, tus, δυνατα, danaos, ζούγκλα, γυναικα, δημοκρατια, εικονες, θριλερ, μουσικη, μπιλιαρδο, ντοκιμαντερ, ονειρα, σινεμα, τα νεα, ψαρα, ideal, lost, αγαπη, αγριο, ανια, βιλα, βητα, βιβλος, βλεμμα, βοηθεια, βορεια, βορεια κορεα, βραδυ, γεγονος, γιου, γλωσσα, δαιμονες, διχτυ, δειγμα, εγινε, ευκολα, επικοινωνια, ερευνες, εφυγε, ζωη, ιδεα, ιδια, ειδος, ισορροπια, λογια, λογο, ματια, μυστικο, μπεν, μυστικα, νοηματικη γλωσσα, νοηματικη, νορβηγια, ντετεκτιβ, ορια, παυλος παυλιδης, παυλιδης, πολωνια, ρευμα, ροτερνταμ, ρολο, συμμετοχή, σοφια, στεργιου, συλλήβδην, τεριε, τμημα, τοροντο, τιτλος, φαντασματα, φεστιβαλ, φτερα, φοβερο, φορα, χιουμορ, κωνσταντινος, city, δημητρης, djs, φυλακες, future, ηρωας, https, χωρα, ιδιαιτερο, κηπο, μεινει, μοιαζει, παυλος, πληροφοριες, σκηνη, σκοτωνει, θανος, underground, υπεροχο
Τυχαία Θέματα