10 Λόγοι για να τρώμε μόνο εποχιακά προϊόντα

Τα τελευταία χρόνια το ευ ζην έχει γίνει ένα trend, από το οποίο δύσκολα μπορείς να ξεφύγεις. Αυτό βέβαια είναι good news, δεδομένου ότι ναι μεν είναι μία μόδα που μπορεί από πίσω να κινεί μεγάλους κλάδους της αγοράς αλλά από την άλλη μας βρίσκει όλους σαφώς καλύτερα σωματικά και ψυχικά. Μια δηλαδή win win κατάσταση.

Το σημαντικότερο όλων από αυτή τη μόδα είναι

το κομμάτι της διατροφής (και στη συνέχεια της άσκησης). Γιατί δεν βρήκαμε έναν, ούτε δύο αλλά δέκα λόγους για να προσέχουμε τι αγοράζουμε, τη σημασία του να ψωνίζει και να τρέφεται κάποιος με εποχιακά φρούτα και λαχανικά.

1. Διατροφή
Τα φυτά παίρνουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά από τον ήλιο και το χώμα. Τα εποχιακά φρέσκα προϊόντα συλλέγονται όταν είναι ώριμα και πλήρως ανεπτυγμένα. Επιπλέον, οι αγαπημένες μας βρώσιμες πρασινάδες επειδή λαμβάνουν περισσότερη έκθεση στον ήλιο, σημαίνει ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών! Μελέτες έχουν διαπιστώσει επίσης ότι το επίπεδο ιωδίου και β-καροτενίου στο γάλα είναι υψηλότερο το καλοκαίρι από ό, τι τους χειμερινούς μήνες. Όλα δείχνουν καλύτερα τελικά το καλοκαίρι, αλλά όχι…

2. Καλή Υγεία
Επειδή όλα στη φύση είναι σοφά πλασμένα, ο κύκλος της παραγωγής των προϊόντων είναι τέλεια σχεδιασμένος για να υποστηρίζει την υγεία μας. Για παράδειγμα τα μήλα παράγονται το φθινόπωρο καθότι είναι η ιδανική μεταβατική τροφή για να βοηθήσει το σώμα να απαλλαγεί από την υπερβολική θερμότητα των θερινών μηνών. Την άνοιξη η αφθονία των φυλλωδών λαχανικών μας βοηθά να αποτοξινωθούμε και να χάσουμε λίγα κιλά μετά από ένα χειμώνα βαρύτερων τροφών. Το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, πρέπει να παραμένουμε δροσεροί και ενυδατωμένοι τρώγοντας περισσότερα φρούτα όπως καρπούζι, σταφύλια, κεράσια, φράουλες κλπ. Η οικοδόμηση ενός τρόπου ζωής γύρω από την εποχική τροφή διευκολύνει τη φυσική διαδικασία θεραπείας του σώματος.

3. Γεύση
Τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν ωριμάσει φυσικά στον ήλιο έχουν άλλη γεύση. Η σάρκα τους είναι ζουμερή, άλλοτε τραγανή, με έντονα αρώματα και χρώματα. Δεν μπορεί να συγκριθεί η τομάτα τους καλοκαιρινούς μήνες με αυτήν του χειμώνα που θυμίζει μόνο οπτικά την πρωταγωνίστρια της χωριάτικης σαλάτας.

4. Οικονομία
Απλά ισχύει η βασική οικονομική αρχή: προσφορά και ζήτηση. Η μεγάλη προσφορά (παραγωγή) ενός προϊόντος, όπως τα πεπόνια και τα καρπούζια το καλοκαίρι, οδηγεί σε καλύτερες-χαμηλότερες τιμές. Κανένας παραγωγός δεν θέλει να μείνει το προϊόν του στις αποθήκες και να χαλάσει, οπότε προβαίνει σε καλύτερες τιμές. Επιπροσθέτως, τα τρόφιμα που έρχονται από μακριά έχουν επιπλέον μεταφορικά κόστη.

5. Περιβάλλον
Τα εποχιακά προϊόντα μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς υπερβολική ανθρώπινη παρέμβαση, όπως είναι τα φυτοφάρμακα ή ακόμα χειρότερα η γενετική τροποποίηση. Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι αυτές οι τοξικές ενώσεις μπορούν να μολύνουν το νερό και το έδαφος, που σημαίνει την υγεία μας. Επιπλέον, τα εποχιακά προϊόντα, ειδικότερα στη χώρα μας, μπορούμε να τα βρούμε από τοπικούς παραγωγούς, που σημαίνει αποφυγή των αλλοιώσεων κατά τη μεταφορά που απαιτεί μέρες αλλά και σωστό τρόπο διατήρησης.

6. Οργανικά / χωρίς φυτοφάρμακα
Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται εκτός της εποχής τους ή του φυσικού τους περιβάλλοντος χρειάζονται πολύ περισσότερη ανθρώπινη παρέμβαση σε φυτοφάρμακα, χημικά και συντηρητικά για να αναπτυχθούν ώστε να φαίνονται ελκυστικά προς εμάς. Επιλέγοντας λοιπόν τοπικά και εποχιακά τρόφιμα, έχουμε πολλές περισσότερες πιθανότητες να πάρουμε καθαρότερο προϊόν!

7. Κοινότητα
Γνωρίζοντας από πού προέρχεται η τροφή μας, ποιος την παράγει και με ποιο τρόπο μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο συνδεδεμένοι με αυτή τη διαδικασία. Και στη χώρα μας υπάρχουν πολλές κοινότητες/ομάδες που ασχολούνται, ενημερώνουν και ενισχύουν την τοπική αγορά.

8. Μαγειρεύοντας στο σπίτι
Η κατανάλωση των εποχιακών τροφών μας οδηγεί στην κουζίνα του σπιτιού μας. Τι καλύτερο από το να επιλέγουμε εμείς τι θα μπει στον οργανισμό μας, ποιο λάδι θα χρησιμοποιήσουμε, αν θα βάλουμε ζάχαρη ή όχι. Οι επιλογές που θα κάνουμε θα είναι σίγουρα καλύτερες για την υγεία τη δική μας και των ανθρώπων που αγαπάμε. Επιπλέον, είναι και μία καλή ευκαιρία για μαζώξεις στο σπίτι.

9. Δημιουργικότητα
Ψωνίζοντας εποχιακά προϊόντα είναι μία καλή ευκαιρία να αναπτύξουμε τη μαγειρική δημιουργικότητά μας. Βλέποντας τι υπάρχει στο ράφι της κάθε εποχής, μπορούμε να ψάξουμε στο διαδίκτυο, να ξεσκονίσουμε τα βιβλία μαγειρικής και να ρωτήσουμε κανένα φίλο για ιδέες. Ακόμα και οι μακαρονάδες μπορούν να συνδυαστούν με ένα σωρό διαφορετικές σάλτσες. Σημειώνεται επίσης ότι η ποικιλία στις τροφές είναι μια υγιής επιλογή για το σώμα μας, καθότι αλλάζοντας το μενού είναι λιγότερο πιθανό να αναπτυχθούν δυσανεξίες.

10. Αρμονία
Η συνύπαρξη με τη Φύση σημαίνει ότι ακολουθούμε τους ρυθμούς της και γινόμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι και ευγνώμονες για όσα μας περιβάλλουν. Θα πρέπει κάποια στιγμή να έρθουμε σε ισορροπία και να σταματήσουμε να είμαστε σε σύγκρουση με τη Φύση που τόσο έχουμε ανάγκη. Είναι επιπλέον μια ευκαιρία να αγκαλιάσουμε τους φυσικούς ρυθμούς, απλοποιώντας τη ζωή μας που έχει γίνει ιδιαιτέρως απαιτητική.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, τρώμε όσο είναι δυνατόν ό,τι είναι στην εποχή του, γεγονός που μπορεί να δείχνει φαινομενικά ότι μειώνει τις επιλογές μας αλλά στην ουσία τις κάνει μόνο πιο ποιοτικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα