Τι είναι το άσθμα

Γράφει ο Κωβαίος Μιχαήλ, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Το άσθμα είναι μία χρόνια πάθηση των πνευμόνων η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και απόφραξη των βρόγχων (αεραγωγών). Η απόφραξη αυτή μεταβάλλεται, συνήθως είναι διαλείπουσα αλλά σε κάποιους ασθενείς μπορεί να γίνει πιο επίμονη. ΔΕΝ πρέπει να γίνεται σύγχυση με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ ) με την οποία έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Ποιους προσβάλλει το άσθμα

Το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία

και προσβάλλει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες.

Πού οφείλεται το άσθμα

Χωρίς να είναι γνωστές και κατανοητές όλες οι αιτίες , με την ανάπτυξη του άσθματος έχουν συσχετιστεί τόσο γονιδιακοί όσο και περιβαλλοντικοί ( αλλεργίες, μόλυνση περιβάλλοντος ) παράγοντες. Διάφορες άλλες αιτίες όπως άσκηση, κρύος αέρας αλλά και λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν ασθματικές κρίσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα είναι ο συριγμός , η δυσκολία στην αναπνοή, το αίσθημα βάρους ή σφίξιμο στο στήθος. Σε κάποιους ασθενείς το μόνο σύμπτωμα μπορεί να είναι ο χρόνιος βήχας.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η αρχική υποψία τίθεται με βάση τα συμπτώματα όπως αναφέρονται ανωτέρω. Κατόπιν απαιτείται απαραιτήτως κλινική εξέταση και βέβαια σπιρομέτρηση όπου θα παρατηρηθεί μεταβαλλόμενη απόφραξη των αεραγωγών. Επίσης χρησιμοποιείται και η μέτρηση εκπνεόμενου αζώτου ( Fe NO ) σε περιπτώσεις ατοπικού άσθματος. Τέλος σε περιπτώσεις άσθματος σχετιζόμενου με άσκηση ο ασθενής υποβάλλεται σε εργοσπιρομετρία.

Ποια είναι η θεραπεία

Για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρησιμοποιούνται κυρίως βρογχοδιασταλτικά φάρμακα, είτε με μορφή εισπνοών είτε με μορφή νεφελωμάτων. Για μακροχρόνιο έλεγχο της φλεγμονής τα κύρια, αλλά όχι μόνα , φάρμακα είναι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.

Είναι σοβαρή πάθηση;

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν μία φυσιολογική ζωή. Απαιτείται όμως συχνή παρακολούθηση από πνευμονολόγο ο οποίος και θα αναπροσαρμόζει την αγωγή ανάλογα με τα συμπτώματα και τη σπιρομέτρηση.

The post Τι είναι το άσθμα appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα