Θυρεοειδής αδένας και παθήσεις

Γράφει ο Ιούμπας Λέων, Γενικός Χειρουργός συνεργάτης του doctoranytime.gr

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους σημαντικότερους αδένες του ανθρώπινου σώματος, και διαχειρίζεται με απόλυτη ακρίβεια τις σπουδαιότερες λειτουργίες του οργανισμού όπως:

ΑνάπτυξηΜεταβολισμόΚαύσειςΚαι έμμεσα την ψυχική μας υγεία

Επιτελεί τις βασικές βιολογικές δράσεις μέσω των ορμονών που παράγει και αποθηκεύει:

Τριιωδοθυρίνη ή Τ3Θυροξίνη
ή Τ4Η ρύθμιση των δύο παραπάνω ορμονών γίνεται μέσω άλλης ορμόνης λεγόμενης TSHΠαθήσεις

Ο θυρεοειδής μπορεί να υπολειτουργεί ή να υπερλειτουργεί, προκαλώντας ανάλογα υποθερεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό. Άλλες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι ο μονήρης όζος, η απλή βρογχοκήλη ή πολυοζώδης και ο καρκίνος του θυρεοειδούς.

Οι κυριότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η καλή ή όχι λειτουργία του θυρεοειδούς είναι οι ακόλουθες:

Αιματολογικές κατά τις οποίες προσδιορίοζεται η ποσότητα των ορμονών που παράγει ο αδένας.Υπερηχογράφημα για τον έλεγχο της μορφολογίας τουΣπινθηρογράφημα για τον έλεγχο της λειτουργικότητάς τουΠαρακέντηση με λεπτή βελόνα (FNA) σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Οι περισσότερες παθήσεις του θυρεοειδούς ευτυχώς θεραπεύονται αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχει μια κατηγορία παθήσεων οι οποίες χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση όπως:

Μεγάλη βρογχοκήλη, όπου δεν θεραπεύεται με φάρμακα και προκαλεί πιεστικά φαινόμενα στον τράχηλο ή ενοχλεί αισθητικά τον ασθενή.Πολυοζώδης βρογχοκήλη που δεν θεραπεύεται με φάρμακαΤοξική βρογχοκήλη η οποία γίνεται επικίνδυνη για τον άρρωστοΤοξικός όζος ή όζος που μεγαλώνει γρήγορα υπό την αγωγήΨυχρός όζοςΚαρκίνος θυρεοειδούς

Η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα λέγεται θυροειδεκτομή. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι πρέπει να αφαιρείται ολόκληρος ο αδένας (ολική θυρεοειδεκτομή) εκτός σπανίων περιπτώσεων όπου αφαιρείται μέρος του αδένα (υφολική θυρεειδεκτομή ή λοβεκτομή).

Γίνεται μια μικρή εγκάρσια τομή 3-5cm στον τράχηλο και δίνοντας την απαιτούμενη προσοχή στα παρακείμενα όργανα (λαρυγγικά νεύρα και παραθυρεοειδείς αδένες) αφαιρείται ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας. Την ίδια ημέρα ο ασθενής κινητοποιείται και λαμβάνει υγρά.

The post Θυρεοειδής αδένας και παθήσεις appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα