Οι 3 δρόμοι που οδηγούν στην ευτυχία και τη μακροζωία

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πού βρίσκεται η ευτυχία; Πώς μπορεί κανείς να ζήσει ευτυχισμένος και πότε ένας άνθρωπος θεωρείται ότι έχει πετύχει στη ζωή του; Μέχρι σήμερα δύσκολα μπορούσε κανείς να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα γύρω από τα παραπάνω ερωτήματα.

Μία επιστημονική έρευνα που διεξήγε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Harvard Study of Adult Development) με αξιοσημείωτα μεγάλη διάρκεια, είχε ως στόχο ακριβώς αυτό: τη μελέτη ανθρώπινων ζωών, ώστε να διεξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το πού βρίσκεται τελικά η ευτυχία, αλλά και πώς επιτυγχάνεται η μακροζωία.

Η έρευνα αυτή διήρκησε 75 ολόκληρα χρόνια και συνεχίζει ακόμη, ενώ μελετήθηκαν 724 άνδρες και συγκεντρώθηκαν στοιχεία για την οικογενειακή ζωή, την υγεία, την εργασία και το φιλικό τους περιβάλλον. Οι επιστήμονες ποτέ δεν περίμεναν ότι μία έρευνα η οποία ξεκίνησε στη δεκαετία του ’30 θα συνέχιζε ακόμη και σήμερα να μας απασχολεί και να μας οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα για την ζωή μας.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων και μόρφωσης και κάθε δύο χρόνια οι ερευνητές επισκέπτονταν τα υπό μελέτη άτομα για να μιλήσουν μαζί τους στο χώρο τους, να συζητήσουν με τις συζύγους και τα παιδιά τους, να ενημερωθούν για την ιατρική τους εικόνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι αξιοσημείωτα και μέλλεται να αλλάξουν πολλά στον τρόπο σκέψης μας και στις προτεραιότητες που θέτουμε στη ζωή, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα που ως τώρα είχαμε.

Ποια μαθήματα ζωής μας δίνει η έρευνα αυτή;

Αρχικώς, διαπιστώθηκε ότι όποιος έχει καλές σχέσεις με την οικογένειά του, τους φίλους του και τους συγγενείς είναι πιο ευτυχισμένος, πιο υγιής και εν τέλει, ζει περισσότερο.

Σε γενικές γραμμές, τα 3 βασικά μαθήματα ζωής που διδασκόμαστε από αυτή την έρευνα είναι:

Οι κοινωνικές σχέσεις μας κάνουν πιο χαρούμενους και μας οδηγούν ευκολότερα στην ευτυχίαΔεν μετρά η ποσότητα των σχέσεων που έχουμε αλλά η ποιότητά τουςΟι καλές σχέσεις βελτιώνουν το μυαλό και τη μνήμη

Το να αναπτύσσει ένας άνθρωπος κοινωνική ζωή βελτιώνει εν γένει την υγεία του. Το να διατηρεί, όμως, καλές και ουσιαστικές σχέσεις με την οικογένειά του, τους φίλους του και τους συγγενείς του, τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία, τον καθιστά πιο υγιή, με λίγα λόγια, ζει περισσότερο.

Η μοναξιά είναι τοξική. Οι άνθρωποι που ήταν ή ένιωθαν μόνοι ενώ δεν το ήθελαν πραγματικά, δήλωναν λιγότερο ευτυχισμένοι, ενώ είχαν και μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, οι λειτουργίες του εγκεφάλου των μοναχικών ανθρώπων τείνουν να φθίνουν ταχύτερα σε σχέση με εκείνων που έχουν ανεπτυγμένη κοινωνική ζωή.

Πιο ικανοποιημένοι στα 50 σημαίνει πιο υγιείς στα 80

Δεύτερο σημαντικό μάθημα είναι η ποιότητα των σχέσεων. Δεν έχει σημασία πόσες φιλικές ή οικογενειακές σχέσεις έχει ένας άνθρωπος, αλλά ποια είναι η ποιότητα των σχέσεων αυτών και πόσο μπορούν να τον καλύψουν συναισθηματικά. Η επιλογή να παραμένει κανείς σε μια σχέση με συνεχείς συγκρούσεις αποδείχθηκε καταστροφική για την μετέπειτα υγεία του. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους στην ηλικία των 50 ήταν πιο υγιείς στην ηλικία των 80 ετών.

Η στενή σχέση με την οικογένεια βελτιώνει τη μνήμη

Το τρίτο συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκαν οι επιστήμονες είναι ότι οι καλές σχέσεις σχετίζονται άμεσα με την υγεία του εγκεφάλου και πιο συγκεκριμένα, με τη λειτουργία της μνήμης. Αυτοί που μπορούν να υπολογίζουν στους αγαπημένους τους παρουσιάζουν καλύτερη μνήμη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμη και τα ζευγάρια στην ηλικία των 80 ετών που στην καθημερινότητά τους καβγάδιζαν, εάν είχαν εμπιστοσύνη μεταξύ τους και μπορούσαν να βασίζονται ο ένας στον άλλον, η μνήμη τους δεν έδειχνε να επηρεάζεται με την πάροδο των ετών.

Πώς να γίνω ευτυχισμένος;

Για να γίνει κανείς ευτυχισμένος πρέπει να βάλει τις κατάλληλες προτεραιότητες στη ζωή του. Οι ανθρώπινες σχέσεις απαιτούν χρόνο και την αμέριστη προσοχή μας. Για να βρει κανείς την ευτυχία πρέπει να πάρει απόφαση πως θέλει να το κάνει. Η καλή ζωή χτίζεται με καλές σχέσεις και οι καλές σχέσεις απαιτούν προσπάθεια και θέληση από όλες τις πλευρές.

Για να βρεις την ευτυχία:

Για να βρεις την ευτυχία πρέπει όπως είπαμε να το θέλεις πολύ και να επενδύσεις σε αυτό. Εφόσον αυτή στηρίζεται στην ανθρώπινη επαφή, καλό θα ήταν να φροντίσουμε να αφιερώσουμε στους αγαπημένους μας το χρόνο που αξίζουν.

Αντικατάστησε την οθόνη με ανθρώπους– Προσπάθησε να επικοινωνείς από κοντά με τους ανθρώπους και περιόρισε τις ηλεκτρονικές συνομιλίες. Δώσε χρόνο στους αγαπημένους σου. Άκου τη φωνή τους, αφουγκράσου τις σκέψεις και τις ανάγκες τους.

Ανανέωσε τη σχέση σου – Όταν είσαι για χρόνια με έναν άνθρωπο η σχέση τείνει να επηρεάζεται από την καθημερινότητα και από τα προβλήματα που ανακύπτουν. Φρόντισε να εξασφαλίζεις καθημερινά χρόνο για το σύντροφο και την οικογένειά σου, να είσαι εκεί όταν σε χρειάζονται οι φίλοι σου. Κάνε συνεχώς καινούργια πράγματα με τους ανθρώπους που αγαπάς. Ακόμη κι ένας περίπατος είναι αρκετός για να συσφίξει τις σχέσεις δύο ανθρώπων.

Αναθέρμανε τις σχέσεις σου με συγγενείς με τους οποίους έχεις καιρό να μιλήσεις– Αν έχεις συγγενείς με τους οποίους δεν μιλάτε πια, προσπάθησε να ξαναέρθεις σε επαφή μαζί τους. Μην κρατάς κακία για πράγματα που μπορεί να έχουν γίνει στο παρελθόν και να μην έχουν πια σημασία. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι τοξικά. Προσπάθησε να τα αποβάλλεις και δώσε μια δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους που πιστεύεις ότι αξίζουν.

Ο Μαρκ Τουέιν, περισσότερο από έναν αιώνα πριν, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της ζωής του είχε πει: Δεν υπάρχει χρόνος τόσο λίγος όσο η ζωή για διαμάχες, πικρίες, απολογίες, ευθύνες. Υπάρχει μόνο χρόνος για αγάπη, αλλά κι αυτός ακόμη είναι λίγος!

Μη σπαταλάμε, λοιπόν, τον καιρό μας σε πράγματα που δεν έχουν ουσία. Ας δώσουμε στους αγαπημένους μας το χρόνο που τους αξίζει. Ας φροντίσουμε να περνάμε περισσότερες ώρες με τους αγαπημένους μας γονείς και τους αγαπημένους μας παππούδες.

Φρόντισε την υγεία τους και δείξε πόσο τους αγαπάς

Να θυμάσαι ότι η φροντίδα που παρέχουμε στους δικούς μας είναι πολυεπίπεδη. Μην ξεχνάς ότι μπορείς να δείξεις στους αγαπημένους σου έμπρακτα την αγάπη σου. Φέτος στις γιορτές χάρισέ τους ένα δώρο υγείας με το doctoranytime.

Κλείσ’ τους τώρα ραντεβού με το γιατρό που έχουν περισσότερο ανάγκη. Με ένα κλικ και χωρίς κανένα κόστος κανόνισε μία επίσκεψη για τη μαμά, το μπαμπά, τον παππού ή τη γιαγιά σε 6 ειδικότητες γιατρών μέσα από την ενέργεια αγάπης του doctoranytime.

Και αν είσαι τυχερός/ή μπορεί να σου κάνουμε δώρο την επίσκεψη των αγαπημένων σου παππούδων στο γιατρό, καθώς κάθε μέρα ένας ασθενής θα επιλέγεται τυχαία και το κόστος της επίσκεψης θα καλύπτεται από το doctoranytime!

Γίνε ο πιο πολύτιμος σύμμαχός τους στην υγεία. Φρόντισέ τους όπως έκαναν κι εκείνοι τόσα χρόνια για εσένα!

What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness | Robert Waldinger

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Doctor Anytime