Κύστη Κόκκυγος: σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισής της

Γράφει ο Αρχοντοβασίλης Φώτης, Γενικός Χειρουργός και συνεργάτης του doctoranytime.grΤι είναι η κύστη κόκκυγος;

Το τριχοφωλεακό συρίγγιο, όπως αποκαλείται επιστημονικά η κύστη κόκκυγος, είναι μια φλεγμονή, η οποία εντοπίζεται στο δέρμα ανάμεσα στους γλουτούς και πιο συγκεκριμένα, στην μεσογλουτιαία πτυχή ή κοινώς στην «ουρά», όπως αποκαλείται η περιοχή του κόκκυγα.

Πού οφείλεται η κύστη κόκκυγος;

Το αίτιο στο οποίο οφείλεται

αυτή η δερματική φλεγμονή είναι διττής φύσεως. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό εκ γενετής, από την εμβρυϊκή ζωή κιόλας ή ότι μπορεί να αναπτύχθηκε αργότερα, ως αποτέλεσμα διείσδυσης τριχών μέσα στο δέρμα, κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά σε αυτή την περιοχή (επίκτητη κύστη κόκκυγος).

Επιδημιολογία

Έπειτα από αποτελέσματα ερευνών έχει διαπιστωθεί ότι η κύστη κόκκυγος προσβάλλει περισσότερο τους άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες σε αναλογία 3 προς 1, συχνότερα εντοπίζεται σε ηλικίες από 16- 25 έτη, ενώ οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα δεν παρουσιάζουν κίνδυνο να εμφανίσουν κύστη κόγγυκος.

Κύστη κόκκυγος: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι πολλά και διαφορετικά και εξαρτώνται από την χρονιότητα της φλεγμονής. Μπορεί σε κάποιους ασθενείς να εμφανιστεί μια μικρή διόγκωση στην περιοχή, ενώ σε άλλους, όπου η φλεγμονή έχει προχωρήσει, να εμφανιστεί ένα φλεγμονώδες απόστημα. Η συμπτωματολογία της νόσου καθορίζεται από το αν αυτή βρίσκεται σε χρόνια ή σε οξεία φάση.

Πώς διαχωρίζουμε την οξεία από τη χρόνια φάση της φλεγμονής;

Όταν η κύστη έχει μολυνθεί και βρίσκεται σε οξεία φάση, τότε μετατρέπεται σε φλεγμονώδες απόστημα, γίνεται ερυθρή και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει πύον, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσοσμο. Παράλληλα, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, ναυτία ή και έντονο πόνο στην περιοχή της φλεγμονής.

Όταν η κύστη είναι χρόνια, τότε το φλεγμονώδες απόστημα δημιουργεί συρίγγιο για αυτό και η πάθηση αποκαλείται και τριχοφωλεακό συρίγγιο. Το συρίγγιο αυτό λειτουργεί σαν δίαυλος με αφετηρία το απόστημα και τερματισμό σε μια περιοχή του δέρματος κοντά ή πάνω από την κύστη. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής αισθάνεται έντονο κνησμό, το πύον διαχέεται στο εσώρουχο ή ακόμα και μπορεί να συσσωρεύεται όταν φράξει το συρίγγιο προκαλώντας εκ νέου φλεγμονή.

Ποια είναι η θεραπεία για την αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος;

Η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική. Στην οξεία φάση, ο χειρουργός, υπό τοπική συνήθως αναισθησία, προχωρά σε διάνοιξη και ευρεία παροχέτευση του αποστήματος, με καθαρισμό της φλεγμονώδους περιοχής. Επίσης, χορηγεί αντιβιοτικά και παυσίπονα, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινές αλλαγές στο τραύμα.

Σε δεύτερη φάση, όταν ηρεμήσει η φλεγμονή, ο ασθενής πρέπει να προχωρήσει σε κάποια χειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης της κύστης, αλλά και του ή των συριγγίων που πιθανώς έχουν αναπτυχθεί.

Πρέπει να τονιστεί ότι η συντηρητική αγωγή μόνο με αντιβιοτικά ή τοπική διάνοιξη του αποστήματος και μόνο σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν θεραπεία της κύστης κόκκυγος, αφού το αίτιο της (δηλαδή η παρουσία τριχών μέσα στην κύστη) δεν έχει αντιμετωπιστεί. Αντιθέτως, «καλύφθηκε» προσωρινά το πρόβλημα και σίγουρα στο μέλλον η νόσος θα μεταπέσει σε χρονιότητα, με ανάπτυξη πολλαπλών συριγγίων και συχνές υποτροπές…

Κλασικές θεραπευτικές μέθοδοι

Μέχρι σήμερα η πιο κοινή και κλασική μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος ήταν η ευρεία χειρουργική εκτομή της κύστης μαζί με τους συριγγώδεις πόρους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται μία μεγάλη (έως και τεράστια) τραυματική επιφάνεια που έμενε συνήθως ανοικτή, με σκοπό να κλείσει μόνη της μετά από ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα (επούλωση κατά δεύτερο σκοπό). Εναλλακτική μέθοδος ήταν η συρραφή της τραυματικής αυτής επιφάνειας, που όμως εγκυμονεί (σε ποσοστό >40%) τον κίνδυνο υποτροπής λόγω αυξημένης πιθανότητας μόλυνσης και φλεγμονής.

Με την κλασική χειρουργική εκτομή της κύστης κόκκυγος, ο ασθενής έμενε μία ολόκληρη ημέρα στο νοσοκομείο, είχε αρκετό πόνο (ιδίως αν έμπαιναν ράμματα), καθημερινές επώδυνες αλλαγές, σημαντικό περιορισμό της δραστηριότητας αλλά και της κοινωνικής του ζωής.

Eνδοσκοπική εξάχνωση κύστης κόκκυγος με laser

Πλέον η θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι ελάχιστα επεμβατική, χωρίς ανοικτά τραύματα, χωρίς τομές, εντελώς ανώδυνα και χωρίς ατελείωτες και βασανιστικές καθημερινές αλλαγές τραυμάτων :

Με χρήση laser

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το laser δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα laser που χρησιμοποιούνται στην αισθητική ιατρική, αλλά και καμία σχέση με τα laser που χρησιμοποιούνται για χειρουργικές τομές (κοπτικά laser). Πρόκειται για Laser ενδοσκοπικής χειρουργικής, που δεν λειτουργεί ως νυστέρι, αλλά ως πηγή παραγωγής κυκλικής (radial) εκπομπής Laser, σε διαφορετικό μήκος κύματος, με διαφορετική ισχύ και θεραπευτική δράση.

Έτσι, πολύ συχνά διάφορα ιατρικά άρθρα ή διαφημίσεις «παραπλανούν» τον ασθενή με εντυπωσιακούς τίτλους, όπως: «Θεραπεία της κύστης κόκκυγος με laser » χωρίς να διευκρινίζουν αν πρόκειται για ενδοσκοπικό θεραπευτικό laser ή απλά laser τομής ιστών.

Το θεραπευτικό laser, σε αντίθεση με τις άλλες ενεργειακές πηγές που χρησιμοποιούνται μόνο για διατομή των ιστών και αιμόσταση (ηλεκτροδιαθερμία, ραδιοσυχνότητες RF, laser διατομής, Argon plasma κλπ) είναι μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που καταργεί πλέον οποιαδήποτε προηγούμενη κλασική χειρουργική αποκατάσταση της κύστης κόκκυγος.

Είναι στην κυριολεξία μια μη επεμβατική μέθοδος, εντελώς ανώδυνη με μια καθαρά θεραπευτική δράση του laser, που προκαλεί θεαματική επούλωση της κύστης κόκκυγος και των συριγγωδών πόρων

Πώς εφαρμόζεται η νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με laser

Στην αρχή γίνεται μια λεπτομερής χαρτογράφηση της πάσχουσας περιοχής (κύστη και συριγγώδεις πόροι). Πολύ συχνά, αν υπάρχουν χρόνια συρίγγια και εκτεταμένες βλάβες, γίνεται είσοδος μιας μικροκάμερας (πολύ λεπτό ενδοσκόπιο με διάμετρο 3-5 χιλιοστά) από την οπή που υπάρχει ούτως ή άλλως σε κάθε κύστη κόκκυγος (σαν αποτέλεσμα της φλεγμονής που έχει προηγηθεί). Με το ενδοσκόπιο μπορούμε να ελέγξουμε το εσωτερικό της κύστης και των συριγγίων. Η Ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κοκκυγος (EPSIT) γίνεται μόνο από εξειδικευμένο χειρουργό, που μετά την εξέταση του ασθενή κρίνει σε ποιον μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος.

Με το ειδικό συριγγοσκόπιο, γίνεται ταυτόχρονα συνεχής πλύση με ειδικό διάλυμα, ενώ χαρτογραφούμε την κύστη και τις διακλαδώσεις της (συρίγγια), έχοντας εικόνα σε οθόνη. Έπεται καθαρισμός και αφαίρεση των τριχών που δημιουργούν το πρόβλημα. Εν συνεχεία, αφού η κύστη και τα συρίγγια καθαριστούν από τους φλεγμονώδεις ιστούς, τα εξιδρώματα και τους τριχοθύσανους, από τις ίδιες οπές εισάγεται μια οπτική ίνα laser.

Η οπτική ίνα εκπέμπει ακτίνα laser με συγκεκριμένη (ανάλογα με την κάθε περίπτωση) ισχύ, μήκος κύματος, ένταση και με απολύτως καθοριζόμενο βάθος και έκταση, χωρίς να προκαλεί βλάβη σε παρακείμενους ιστούς. Η εφαρμοζόμενη φωτεινή ακτινοβολία στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης και των συριγγίων προκαλεί μια πλήρως ελεγχόμενη φωτοθερμική διαδικασία (φωτοπηξία), η οποία έχει σημαντική αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ταυτόχρονα εξαχνώνει τα τοιχώματα των κοιλοτήτων που δημιούργησε η φλεγμονή.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αποστείρωση της περιοχής, και η σύγκλειση της κύστης και των συριγγίων (μέσω φωτοπηξίας) με ταχεία επούλωση και οριστική θεραπεία εντός 7 περίπου ημερών.

Απαραίτητη προϋπόθεση εφαρμογής αυτής της μεθόδου είναι η κατάλληλη και συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση του χειρουργού που την εφαρμόζει, αλλά και η χρήση μόνο του τελειότερου και πλέον σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Η ομάδα μας έχει εκπαιδευτεί στην Γερμανία, από την χειρουργική ομάδα που πρώτη εφάρμοσε την μέθοδο το 2012 και από τους τεχνολόγους φυσικούς που εργάζονται στην ίδια εταιρεία που παράγει τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα θεραπευτικού Laser. Είναι αυτά τα ίδια ακριβώς που χρησιμοποιούμε κι εμείς καθημερινά στους Έλληνες ασθενείς μας (EVOLVE Laser System, Ceralas E 980/1470 nm 15/30W, BioLitec Germany).

Θεραπεία κύστης κόκκυγος σε μαθητές και αθλητές

Η συγκεκριμένη μέθοδος που περιγράψαμε είναι μοναδική για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος σε μαθητές και αθλητές που θέλουν να ελαχιστοποιήσουν την απουσία τους από τα σχολεία και τις σπουδές τους, αλλά και από τους αγωνιστικούς χώρους και τις προπονήσεις.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος:

δεν συνδέεται πλέον με ταλαιπωρία, πόνο και ατελείωτες αλλαγές τραυμάτωνδεν απαιτεί απώλεια αμέτρητων ημερών από τις ασχολίες του ασθενώνδεν καταστρέφει την κοινωνική ζωή

Τώρα πλέον γίνεται αποτελεσματικά με ενδοσκοπική εξάχνωση με laser χωρίς ταλαιπωρία.

Πλεονεκτήματα μεθόδου ενδοσκοπικής εξάχνωσης με laserAνώδυνη μέθοδος, ο πόνος είναι πρακτικά ανύπαρκτος.Αναίμακτη μέθοδος, δεν υπάρχουν διατομές ιστών, ενώ to laser είναι και το τελειότερο αιμοστατικό.Η περιοχή δεν φέρει κανένα τραύμα, δεν υπάρχουν ράμματα, ούτε ανοικτές τομές.Η μέθοδος είναι πολύ μικρής διάρκειας, σπάνια ξεπερνά τα 20-30 λεπτά.Η αναισθησία είναι τοπική ή όταν υπάρχουν ειδικοί λόγοι μπορεί να χορηγηθεί ελαφρά μέθη, σε καμία περίπτωση γενική νάρκωση.Ο χρόνος νοσηλείας είναι περίπου 2 ώρες. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο και επιστρέφει άμεσα σπίτι τουΟ χρόνος ανάρρωσης είναι ελάχιστος. Σε 5-7 ημέρες έχει επουλωθεί σχεδόν πλήρως η περιοχή της παρέμβασης.Δεν υπάρχει κανένα κόστος αποθεραπείας, ενώ δεν χρειάζονται ειδικά υλικά επούλωσης (όπως στις ανοικτές επεμβάσεις).Δεν απαιτείται καμία απεικονιστική εξέταση (μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα).Ο ασθενής δεν υποβάλλεται στην μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία των καθημερινών μετεγχειρητικών αλλαγών, αλλά εκμηδενίζεται και ο κίνδυνος μόλυνσης, αλλά και επιπλοκών από την επούλωση του τραύματος (δυσχερής σύγκλειση, δύσμορφη ουλή, συνεχής κνησμός κ.ά.), αφού δεν υπάρχει τραύμα.Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις κανονικές του δραστηριότητες, χωρίς να χάνει ούτε μια ημέρα από τη δουλειά, τις σπουδές ή τις προπονήσεις του.Η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής επανέρχεται πολύ σύντομα σε αυτήν που προϋπήρχε της εμφάνισης της κύστης κόκκυγα, με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και οριστική θεραπεία.Η εφαρμογή του laser στην ευρύτερη περιοχή του κόκκυγα περιορίζει στο ελάχιστο την πιθανότητα δημιουργίας νέας κύστης ή υποτροπής σε αυτή την περιοχή λόγω της ίνωσης που δημιουργεί το laser.

The post Κύστη Κόκκυγος: σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισής της appeared first on Doctoranytime Blog | Ενημέρωση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα