Γνωριμία με την βιβλιοθεραπεία

Γράφει η Πρατικάκη Βέρα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η ζωή μας είναι σαν ένα βιβλίο: Έχει χαρακτήρες, πλοκή, ανατροπές, δράση. Πολλές φορές, όμως, μας είναι δύσκολο να γυρίσουμε σελίδα. Να κλείσουμε παλιά κεφάλαια και να προχωρήσουμε στα επόμενα. Κάτι μας δυσκολεύει. Κάτι φαίνεται να μας κρατάει πίσω.Θα μπορούσε η λογοτεχνία να βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια;

Η βιβλιοθεραπεία είναι η χρήση λογοτεχνικών κειμένων με στόχο την επίλυση προβλημάτων. Με τη βιβλιοθεραπεία αξιοποιούμε

τα λογοτεχνικά κείμενα για να μιλήσουμε για θέματα που μας αφορούν και που θέλουμε να διαχειριστούμε. Ένα καλό κείμενο μπορεί να μας ταξιδέψει, να μας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα και σκέψεις, να μας βοηθήσει να καταλάβουμε και να μας δώσει ώθηση για να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις στην ζωή μας.

Πώς βοηθάει η βιβλιοθεραπεία;Γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τον βοηθάμε να εκφραστεί. Ποτέ δυο άνθρωποι δεν διαβάζουν το ίδιο σε ένα βιβλίο. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο είναι σαν να το ξαναγράφουμε για τον εαυτό μας. Να του δίνουμε ένα νόημα προσωπικό. Γι’ αυτό άλλωστε κάποια βιβλία μας αγγίζουν και μας μιλούν και κάποια άλλα όχι. Κάτι κινητοποιούν μέσα μας. Η βιβλιοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε επίγνωση για κάποιο δικό μας ζήτημα.Συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε μόνοι σε μια πρόκληση που μπορεί να βιώνουμε. Ένα βιβλίο βοηθάει όχι μόνο να καταλάβουμε, αλλά και να μας καταλάβουν.Βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους να διαχειριστούμε μια κατάσταση. Ξεφεύγουμε από τον δικό μας υποκειμενικό τρόπο αντίληψης μιας κατάστασης και βλέπουμε πως κάποιος άλλος μπορεί να την έχει ερμηνεύσει. Ανιχνεύουμε ιδέες και λύσεις.

The post Γνωριμία με την βιβλιοθεραπεία appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα