Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα φτιάξει ξανά το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατασκευάσει ένα άλλο αεροσκάφος Antonov An-225, αφιερώνοντας αυτό το έργο στη μνήμη των πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο και, ειδικότερα, κατά την υπεράσπιση της Μαριούπολης.

Η καταστροφή από βομβαρδισμό του μεγαλύτερου φορτηγού αεροπλάνου στον κόσμο, ήταν η αφορμή για να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του.

Κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνάντησης με Ουκρανούς φοιτητές την Πέμπτη (25/5), θυμήθηκε ότι κάποτε

υπήρχε η ιδέα να κατασκευαστεί ένα δεύτερο αντίγραφο αυτού του μοναδικού αεροσκάφους.

«Θέλαμε να το κατασκευάσουμε, χρειαζόμασταν 800 εκατομμύρια δολάρια. Έκανα έκκληση στον Πρόεδρο της Τουρκίας με πρόταση να κατασκευαστεί το 2ο MRIYA (σημαίνει όνειρο στη γλώσσα τους) , αλλά δεν βρήκαμε τα χρήματα», είπε.

«Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι θέμα χρημάτων, είναι θέμα φιλοδοξίας. Μας προσέγγισε η Ukroboronprom, η ομάδα Antonov. Αυτό είναι ένα ζήτημα της εικόνας της χώρας μας και όλων των εξαιρετικών επαγγελματιών πιλότων που πέθαναν σε αυτόν τον πόλεμο », είπε επίσης ο Ζελένσκι.

Το μεγαλύτερο μεταφορικό αεροσκάφος στον κόσμο, το MRIYA καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των μαχών για το αεροδρόμιο Γκοστομέλ στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

Το Antonov An-225 Mriya ήταν μεταφορικό αεροσκάφος κατασκευασμένο από την Antonov το 1988 στη Σοβιετική Ένωση. Ήταν το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο.Σχεδιάστηκε για την μεταφορά του διαστημικού λεωφορείου Μπουράν και είναι μεγέθυνση του An-124 Ruslan.

Μετά την διακοπή του προγράμματος Μπουράν, το Antonov An-225 διατέθηκε για εμπορικές μεταφορές βαρέων φορτίων λόγω του μεγάλου εσωτερικού χώρου της ατράκτου του. Το μόνο αεροσκάφος σε υπηρεσία καταστράφηκε σύμφωνα με ανακοίνωση της 27ης Φεβρουαρίου 2022 κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το An-225 μπορούσε να μεταφέρει πολύ βαριά και ογκώδη φορτία της τάξεως των 250.000 κιλά εσωτερικά ή φορτία μέχρι 200.000 kg εξωτερικά, στην ράχη του. Μπορεί να μεταφέρει εσωτερικά φορτία μήκους μέχρι και 70 μέτρα.

Πηγή: Interfax.com.ua

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤο μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου κατεστραμμένο: Τι απέμεινε από το An-225 Mriya (Φωτογραφίες)Το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου καταστράφηκε στην Ουκρανία: Τέλος για το AN-225 MriyaSu-27: Το βαρύ μαχητικό που χρησιμοποιούν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία στον πόλεμο
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζελένσκι, Ουκρανία,zelenski, oukrania