Υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας το 2023 η Αστυπάλαια

Smart, Sustainable Island-Projekt auf Astypalea

Έχω αναφερθεί κι άλλες φορές στην μετατροπή της Αστυπάλαιας, ενός μικρού μας νησιού, σε «έξυπνο και αειφόρο νησί».

Τα αποτελέσματα δικαιώνουν την προσπάθεια της VW με την ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσουν κάτι πρωτοποριακό, και η ελληνική εισαγωγική εταιρεία Kosmocar συμβάλλει σε αυτό σε μέγιστο βαθμό. 

Το 2023, με την αρωγή του εξειδικευμένου

προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων «e-astypalea» και την επιπρόσθετη επιδότηση από την Kosmocar και το Volkswagen Group, η Αστυπάλαια πέτυχε από τα 57 νέα επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2023 από δημότες και επιχειρήσεις του νησιού, τα 39 ήταν αμιγώς ηλεκτρικά, με τη χρήση του προγράμματος επιδοτήσεων e-astypalea.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το σύνολο των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αφορούσαν αποκλειστικά μοντέλα της Volkswagen! Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2024 αναμένεται να κυκλοφορούν στην Αστυπάλαια περισσότερα από 150 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Στον πυλώνα της έξυπνης κινητικότητας, το καινοτόμο οικοσύστημα έξυπνης και οικολογικής μετακίνησης μέσω της πρωτοποριακής εφαρμογής “astyMOVE” αγκαλιάστηκε από ακόμα περισσότερους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού στην 2η χρονιά πλήρους εφαρμογής του. 

Η  υπηρεσία vehicle sharing “astyGO” πρόσφερε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες την δυνατότητα επιλογής διαμοιρασμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ID.3 της Volkswagen, των eScooters SEAT MO 125 και των πανίσχυρων eBikes της Ducati για σχεδόν 900 χρήσεις, μια αύξηση 84% σε σχέση με το 2022.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα από την συγκεκριμένη υπηρεσία, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Volkswagen καλύψαν στο μικρό νησί της Αστυπάλαιας απόσταση 12.500 χιλιομέτρων σε λιγότερο από 4 μήνες!Εντυπωσιακά ήταν και τα αποτελέσματα της υπηρεσίας shuttle service “ASTYBUS”, την ευθύνη λειτουργίας της οποίας έχει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «K2», με την πολύτιμη συμβολή των εταιριών Alpha Bank και SKY express. Καθόλη την διάρκεια του 2023, τα ηλεκτρικά Volkswagen ID.Buzz διάνυσαν σχεδόν 200.000 χλμ., πραγματοποιώντας την ίδια περίοδο περισσότερες από 27.800  διαδρομές.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι περίπου το 25% των μόνιμων κατοίκων της Αστυπάλαιας χρησιμοποίησαν το “ASTYBUS”, γεγονός που αναδεικνύει την αποδοχή και υιοθέτηση των λύσεων έξυπνης κινητικότητας από την τοπική κοινωνία.

Συνολικά από την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών τον Ιούνιο του 2022, οι χρήστες του οικοσυστήματος “astyMOVE” διένυσαν περισσότερα από 390.000 χλμ. με ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volkswagen, μετακινήσεις που θα ισοδυναμούσαν με επιβάρυνση 46,8 τόνων CO2 εφόσον πραγματοποιούνταν με αυτοκίνητα κινητήρων εσωτερικής καύσης (μ.ο. 120 γρ./χλμ).Σημειώνεται ότι οι χρήστες επιβραβεύουν τo οικοσύστημα astyMOVE με ποσοστό ικανοποίησης 90%.

Το 2024 θα αποτελέσει μια ακόμα χρονιά-σταθμό για το πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί», καθώς στα ήδη υλοποιημένα προγράμματα της ηλεκτροκίνησης και του οικοσυστήματος μετακίνησης, θα προστεθεί και η υλοποίηση της πρώτης φάσης του προγράμματος παραγωγής «πράσινης» ενέργειας μέσω της δημιουργίας ενός υβριδικού ενεργειακού συστήματος βασισμένου σε φωτοβολταϊκά, ικανού να καλύψει το 60% των συνολικών ενεργειακών αναγκών του νησιού!

Related...Αστυπάλαια: Αποθέωση από διεθνή ΜΜΕ για «αληθινές διακοπές χωρίς μαζικό τουρισμό»Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Ολική ανάπλαση του Γηπέδου Καλαθοσφαίρισης Γυμνασίου – Λυκείου της ΑστυπάλαιαςΟσα είδαμε στην Αστυπάλαια για τη μετατροπή της σε «έξυπνο και βιώσιμο νησί»
Keywords
Τυχαία Θέματα