Ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μετά το Eurogroup. Κύματα μεταρρυθμίσεων και χρηματοδοτική φουρτούνα

Κοινό βηματισμό αναζητούν ακόμα Ελλάδα και δανειστές καθώς δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχουν βρει την κοινή συνισταμένη για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση.

Κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας, αλλά και της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε οι δανειστές ξεκαθάρισαν ότι οι συζητήσεις που θα ξεκινήσουν από αύριο θα πρέπει να έχουν και τεχνικό χαρακτήρα.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι συζητήσεις θα γίνουν
στις Βρυξέλλες, αλλά θα πρέπει και τα τεχνικά κλιμάκια να πάνε στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η δέσμευση να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Διαφορετική θέση εμφανίζεται να έχει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της παρουσίας των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αφήνοντας ωστόσο ένα περιθώριο να υπάρξει λύση στο γρίφο. “Θα καλωσορίσουμε μέλη των θεσμών στην Αθήνα αλλά η ιδέα των τροϊκανών να έρχονται μαζί για να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει τελείωσε. Τρόικα δεν είναι οι τρεις θεσμοί”, είπε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Απόλυτος εμφανίστηκε ο κ. Ντάισεμπλουμ και στο θέμα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών. Ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτήρισε κίνητρο για την ελληνική πλευρά την πίεση που υπάρχει για την κάλυψη των υποχρεώσεων της. Ξεκαθάρισε όμως ότι πριν την εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και εφαρμογή της.

Παρόλα αυτά η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η τελευταία εξέλιξη είναι θετική σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει τη στάση της σε σχέση με την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Πλέον προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος Απριλίου, στη βάση των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η ελληνική πλευρά και θα εξετάσουν οι εταίροι.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών “oι μεταρρυθμίσεις μαζί με ένα σχεδιασμό για τα δημοσιονομικά της χώρας θα αποτελέσουν τον κορμό για το review. Αυτό που μας έχει εγγυηθεί το σύνολο των θεσμών είναι ότι με την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας ξεκινά η διαδικασία για την επίλυση των προβλημάτων με τα χρηματοδοτικά κενά”.

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε στην καταγραφή των μεταρρυθμίσεων που θα πρότεινε κατά κύματα, με τη λίστα των επτά μεταρρυθμίσεων να είναι η πρώτη δόση, ενώ θα ακολουθήσει ακόμα ένα κύμα 7 – 8 μεταρρυθμίσεων ακόμα ένα κύμα στη συνέχεια.

Ωστόσο, η τύχη της συμφωνία θα κριθεί από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς είναι σαφές ότι οι δανειστές δεν θα αποδεχθούν καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που θα συμφωνηθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι θα πέσει και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, με τους εταίρους να μην αποκλείουν την μείωση του στόχου που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό (3%) αλλά δεν θέλουν αυτή τη στιγμή να δεσμευτούν για το που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση.

Πάντως, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές σημειώνουν ότι πολλά για την πορεία της διαπραγμάτευσης αναμένεται να κριθούν στο ραντεβού της Παρασκευής μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ιδιαίτερα αισιόδοξες για το αποτέλεσμα της συνάντησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα