Βρυξέλλες: Εκκληση για τερματισμό των εξωτερικών παρεμβάσεων στη Λιβύη

Οι μαχητές που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης αποχώρησαν από τη Σύρτη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία, όπως δηλώνουν, αφού οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, την έθεσαν

υπό τον έλεγχό τους με μια αιφνιδιαστική επίθεση.

Η κατάληψη της Σύρτης συνιστά σημαντική νίκη για τον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο πολιορκεί την Τρίπολη, όπου εδρεύει η ΚΕΕ.

Η Σύρτη βρίσκεται στα δυτικά των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το λυβικό πετρέλαιο, οι οποίοι ελέγχονται επίσης από τον Χάφταρ. Βρίσκεται επίσης σε μια στρατηγική θέση, πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού προς την ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη.

Η προέλαση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ σημειώνεται την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη για να βοηθήσουν την ΚΕΕ.

Την ίδια ώρα, έκκληση για αποκλιμάκωση, άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και των εξωτερικών παρεμβάσεων και επιστροφή στο διάλογο, πραγματοποιούν ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, και οι υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου (διαδικασία του Βερολίνου), σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, έπειτα από συνάντηση δυο ωρών στις Βρυξέλλες. Οι τέσσερις υιοθέτησαν μάλιστα κοινή δήλωση, προ και της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Παρασκευής.

Οπως δήλωσε ο Μπορέλ μετά το πέρας της συνάντησης, «αν τα πράγματα είχαν πάει όπως ήταν προγραμματισμένα θα έπρεπε να ήμουν στη Λιβύη». Εξήγησε ότι ο ίδιος και οι υπουργοί των τεσσάρων κρατών - μελών δεν μετέβησαν λόγω της κατάστασης ασφαλείας, σημειώνοντας ότι βρέθηκε τη Δευτέρα στη Ρώμη έτοιμος μέσα στο αεροπλάνο για να μεταβεί στη Λιβύη, αλλά εναλλακτικά ο ίδιος και οι τέσσερις υπουργοί αποφάσισαν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες.

Ο Υπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι οι τέσσερις προχώρησαν σε αξιολόγηση της κατάστασης και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι αφενός πρέπει να υπάρξει άμεσος τερματισμός της βίας και των εξωτερικών παρεμβάσεων που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες 2 μέρες. Σημείωσε ότι η Λιβύη αποτελεί προτεραιότητά για την ΕΕ. Προειδοποίησε ότι «ξέρουμε ότι η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση», παρά μόνο πολιτική. Κάλεσε δε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Κατέληξε λέγοντας πως τόσο η Λιβύη όσο και το Ιράν θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή.

Κληθείς να διευκρινίσει αν έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές για το ζήτημα των εξωτερικών παρεμβάσεων, σημείωσε ότι συνομίλησε με τις τουρκικές αρχές πριν από τα Χριστούγεννα, υπενθύμισε πως υπουργοί από 7 κράτη - μέλη της ΕΕ θα μεταβούν την Τετάρτη στην Αίγυπτο για διαβουλεύσεις και τόνισε πως οι επαφές συνεχίζονται εντατικά σε όλα τα επίπεδα: «μην ανησυχείτε, όλοι μιλάμε με όλους».

Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσαν οι τέσσερις υπουργοί τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να σέβονται αυστηρά και να επιβάλλουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ», ξεκαθαρίζοντας ότι «η συνέχιση της εξωτερικής παρέμβασης τροφοδοτεί την κρίση». «Οσο περισσότερο τα στρατεύματα της Λιβύης βασίζονται στην εξωτερική στρατιωτική βοήθεια, τόσο περισσότερο δίνουν στους εξωτερικούς παράγοντες αδικαιολόγητη επιρροή στις κυρίαρχες αποφάσεις της Λιβύης, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας και της περιφερειακής σταθερότητας», προειδοποιούν.

«Συγκεκριμένα, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες όπως η υπογραφή συμφωνιών που επιδεινώνουν περαιτέρω τη σύγκρουση ή τις ενέργειες που δημιουργούν πρόσχημα για εξωτερικές παρεμβάσεις που αντιβαίνουν στα συμφέροντα του λαού της Λιβύης, καθώς και στα ευρωπαϊκά συμφέροντα, όπως υπογραμμίστηκε από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2019», αναφέρουν επίσης οι τέσσερις υπουργοί.

Αγκυρα: «Προτεραιότητά μας ο τερματισμός των συγκρούσεων»

Η Τουρκία ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο για τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας στην Λιβύη, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

«Η προτεραιότητα της Τουρκίας στη Λιβύη είναι η παύση των συγκρούσεων το συντομότερο δυνατό και μια εκεχειρία», ανέφερε ο Καλίν σε δημοσιογράφους μετά από την συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου στην Αγκυρα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος παράλληλα επέκρινε την παγκόσμια κοινότητα πως δεν καταδίκασε τις επιθέσεις των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, μια μέρα μετά την ανακοίνωσή τους ότι κατέλαβαν την Σύρτη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Το Πεντάγωνο διαψεύδει τον Τραμπ και τις απειλές του προς το Ιράν Λευκός Οίκος πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: Η Ελλάδα γίνεται από από πηγή προβλημάτων, πηγή λύσεων Ραντεβού (σχεδόν) στα τυφλά
Keywords
Τυχαία Θέματα