Βρετανία: Οι Εργατικοί θα επιδιώξουν εκλογές καταθέτοντας πρόταση μομφής στη Βουλή

Ο Βρετανός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και της αντιπολίτευσης Kίερ Στάρμερ μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Λονδίνο, Βρετανία, 8 Ιουλίου 2022.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης δήλωσε την Παρασκευή ότι θα κινηθεί προς τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών προχωρώντας σε ψηφοφορία επί πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον την επόμενη εβδομάδα, εκτός εάν οι Συντηρητικοί βουλευτές ενεργήσουν για να τον απομακρύνουν νωρίτερα.

Ο Τζόνσον δήλωσε

ότι θα παραιτηθεί όταν επιλεγεί ο νέος αρχηγός των Τόρις, με περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστούν την επόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος.

Ερωτηθείς εάν πιέζει για πρόταση μομφής την επόμενη εβδομάδα για να προκληθούν εκλογές, ο Κέιρ Στάρμερ απάντησε «ναι» και είπε ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές θα πρέπει να απομακρύνουν τον Τζόνσον την επόμενη εβδομάδα αντί να περιμένουν τον επόμενο ηγέτη.

«Εάν δεν το κάνουν, θα προχωρήσουμε με ψήφο δυσπιστίας», είπε ο Στάρμερ σε συνέντευξη Τύπου.

Απαντώντας σε ερώτημα εάν το κόμμα του θα μπορούσε να κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές, ο Στάρμερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνάψει συμμαχία ή συνασπισμό με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), αλλά ήταν περισσότερο διαλλακτικός για μια πιθανή συμφωνία με τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Εξάλλου την Παρασκευή, ο Κίερ Στάρμερ κρίθηκε αθώος από οποιαδήποτε παραβίαση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για την Covid-19 μετά από έρευνα που διεξήχθη για μια προεκλογική συγκέντρωση τον Απρίλιο του 2021, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο ηγέτης των Εργατικών είχε δεσμευτεί να παραιτηθεί εάν του επιβληθεί πρόστιμο για αυτή τη συγκέντρωση, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε μοιράσει μπύρες και κάρυ με μια ομάδα από το κόμμα του στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές.

Η αντιπρόεδρος των Εργατικών, Άντζελα Ράϊνερ που τελούσε και αυτή υπό έρευνα, αθωώθηκε επίσης.

Η αστυνομία «δεν θα επιβάλει πρόστιμα για αυτή τη συγκέντρωση και δεν θα ασκηθεί περαιτέρω δίωξη», ανέφερε η αστυνομία του Ντάραμ.

Η έναρξη έρευνας για αυτό το «beergate» (σκάνδαλο μπύρας) είχε φέρει σε δύσκολη θέση τον Στάρμερ, ο οποίος είχε επανειλημμένα καλέσει τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί λόγω του «partygate».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του, μετά από μια σειρά σκανδάλων, πλήρωσε πρόστιμο για παράβαση του νόμου - ο πρώτος αρχηγός βρετανικού κράτους που τιμωρείται με πρόστιμο - καθώς παρευρέθηκε σε πάρτι-έκπληξη γενεθλίων του που διοργανώθηκε για τα 56α γενέθλιά του στις 19 Ιουνίου 2020, εν μέσω πλήρους lockdown.

Οι συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους είχαν απαγορευτεί τον Απρίλιο του 2021, αλλά ο Στάρμερ εξήγησε ότι είχε παραγγείλει κάρυ και μπύρες για την ομάδα που μαζεύτηκε εκείνο το βράδυ στους χώρους του πάρτι, η μόνη εναλλακτική, σύμφωνα με τον ίδιο, από τα κλειστά εστιατόρια.

«Ο Κέιρ Στάρμερ και η Άντζελα Ράϊνερ ήταν πάντα ξεκάθαροι ότι κανένας κανόνας δεν παραβιάστηκε», είπε μια εκπρόσωπος των Εργατικών. «Η αστυνομία ολοκλήρωσε την έρευνά της και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε καμία περαιτέρω ενέργεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤο γαμήλιο πάρτι του Μπόρις Τζόνσον μετακομίζει αναγκαστικάΔηλώσεις Βρετανού βουλευτή έξω από το κοινοβούλιο "πνίγονται" από τη μουσική υπόκρουση του Μπένι ΧιλΑν χρειαστεί θα φύγει "με κλωτσιές". Από μια κλωστή κρέμεται η παραμονή Τζόνσον στην εξουσία.
Keywords
Τυχαία Θέματα