«Βράζει» η Ευρώπη με τις δηλώσεις του Κινέζου πρεσβευτή στη Γαλλία για τις πρώην Σοβιετικές χώρες

Οι ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν απαντήσεις από το Πεκίνο, αφού ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης στο Παρίσι αμφισβήτησε την κυριαρχία των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, σε σχόλια που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Κίνας να θεωρηθεί ως πιθανός μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι δηλώσεις του πρεσβευτή της Κίνας στη Γαλλία Λου Σαγέ, ο οποίος είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι οι πρώην σοβιετικές χώρες δεν έχουν «αποτελεσματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο»,

έχουν προκαλέσει διπλωματική αγανάκτηση, ειδικά στα κράτη της Βαλτικής.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία θα καλέσουν τους κινέζους πρεσβευτές για να ζητήσουν διευκρινίσεις, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις 

Αξιωματούχοι, όπως από την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης απάντησαν με επικρίσεις για τα σχόλια του Λου.

Ο Λου έκανε τις παρατηρήσεις απαντώντας σε ερώτηση εάν η Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014, αποτελεί ή όχι μέρος της Ουκρανίας.

«Αυτές οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για την υλοποίηση του κυρίαρχου καθεστώτος τους», είπε ο Λου, αφού πρώτα σημείωσε ότι το ζήτημα της Κριμαίας «εξαρτάται από το πώς βλέπει κανείς το ζήτημα» καθώς η περιοχή ήταν «στην αρχή ρωσική» και στη συνέχεια «προσφέρθηκε στην Ουκρανία κατά τη σοβιετική εποχή» επί ημερών Νικίτα Χρουστσόφ .

Οι δηλώσεις φάνηκε να αποκηρύσσουν την κυριαρχία των χωρών που έγιναν ανεξάρτητα κράτη και μέλη των Ηνωμένων Εθνών μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 – και έρχονται εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κινεζική πρεσβεία στη Γαλλία είπε αργότερα ότι τα σχόλια του Λου «δεν ήταν μια δήλωση πολιτικής, αλλά μια έκφραση προσωπικών απόψεων».

ΕΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Κινέζου πρεσβευτή στη Γαλλία

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρεσβευτή της Κίνας στη Γαλλία, που αμφισβήτησε την κυριαρχία των πρώην σοβιετικών κρατών, όπως η Ουκρανία, είναι εντελώς απαράδεκτες, δήλωσαν τη Δευτέρα υπουργοί Εξωτερικών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη σημερινή συνάντησή τους.

«Είναι εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάφκσι πριν από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Ελπίζω πως τα αφεντικά αυτού του πρεσβευτή θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους».

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε πως τέτοια σχόλια είναι «εντελώς απαράδεκτα» και πρόσθεσε πως οι τρεις Βαλτικές χώρες ―που αποτελούσαν προηγουμένως μέρος της Σοβιετικής Ένωσης― θα καλέσουν τους πρεσβευτές τις Κίνας στις πρωτεύουσές τους αργότερα σήμερα προκειμένου να ζητήσουν επίσημα διευκρινίσεις και να ελέγξουν αν η θέση της έχει αλλάξει.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η στάση του Λου αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση της Κίνας, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως το Πεκίνο σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών και υποστηρίζει τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κίνα αναγνωρίζει την Ουκρανία ως κυρίαρχο κράτος, η Μάο Νινγκ είπε πως η θέση της Κίνας στο θέμα αυτό είναι αντικειμενική και δίκαιη.

«Η Σοβιετική Ένωση ήταν ομοσπονδιακό κράτος, και, εξωτερικά ως σύνολο, είχε το καθεστώς του υποκειμένου του διεθνούς δικαίου, άρα αντιστρόφως, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι διάφορες δημοκρατίες έχουν καθεστώς κυρίαρχων κρατών», είπε.

Και μόνο τα κυρίαρχα κράτη μπορούν να γίνουν επίσημα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε.

«Η χώρα που αναφέρατε είναι πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Η συνεργασία της Κίνας με την Ευρώπη και άλλες χώρες είναι «χωρίς τέλος» ακριβώς όπως οι σχέσεις της με τη Ρωσία είναι «χωρίς όρια», δήλωσε ξεχωριστά ο πρεσβευτής της Κίνας στην ΕΕ, καθησυχάζοντας κάπως για την ουδετερότητα της Κίνας σχετικά με την Ουκρανία σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως στη σημερινή σύνοδο η 27μελής Ένωση θα «αξιολογήσει και θα επαναρρυθμίσει τη στρατηγική της απέναντι στην Κίνα» και πως τα σχόλια του Κινέζου πρεσβευτή θα είναι μέρος της συζήτησης.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για την Κίνα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής», είπε.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε πως διαφωνεί με τα σχόλια του Λου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν χαρακτήρισε τις παρατηρήσεις του Λου «ατόπημα» και είπε πως καταβάλλονται προσπάθειες για να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τη στάση της Ένωσης απέναντι στην Κίνα και τις μελλοντικές σχέσεις της με τη χώρα στη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο.

«Η πολιτική ΕΕ-Κίνας θα βρίσκεται στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου μας τον Ιούνιο», ανέφερε ο Μισέλ σε ανάρτηση στο Twitter.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών θα προετοιμάσουν τη συζήτηση αυτή υπό την ηγεσία του ύπατου εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΣε επίπεδα ψυχρού πολέμου οι στρατιωτικές δαπάνες το 2022 - Στα 2,24 τρισ. παγκοσμίωςΟ γιος του Πεσκόφ πολέμησε στις τάξεις της μισθοφορικής Wagner στην Ουκρανία,λέει ο ιδρυτής τηςΗ Ρωσία προτρέπει τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στον Καναδά
Keywords
Τυχαία Θέματα