Βραβεία Grammy, 1959: Η διπλή πρώτη τελετή απονομής και το μεγάλο τρόπαιο στο «Volare»

Ο Ρος Μπαγκντασαριάν δέχεται το φιλί της τραγουδίστριας Έλεν Γκρέκο, στην απονομή του τρίτου βραβείου Grammy. 4 Μαΐου 1959, Λος Άντζελες. (AP Photo/Don Brinn, File)

Η πρώτη τελετή απονομής των Βραβείων Grammy πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου 1959, τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη απονομή των Βραβείων Όσκαρ

(16 Μαΐου 1929) και έγινε ταυτόχρονα σε δύο τοποθεσίες, το ξενοδοχείο Μπέβερλι Χίλτον στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια και στο ξενοδοχείο Park Sheraton στη Νέα Υόρκη.

Απονεμήθηκαν συνολικά 28 βραβεία για τα τραγούδια, τους δίσκους και τους ερμηνευτές που ξεχώρισαν το 1958, τα λιγότερα στην ιστορία της διοργάνωσης και βεβαίως, ελάχιστα σε σχέση με τα 91 βραβεία (!) που θα απονεμηθούν στα 65α Grammy, το βράδυ της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου (03:00 ξημερώματα Δευτέρας, ώρα Ελλάδος).

Ο σταρ Φρανκ Σινάτρα και οι κολλητοί του Ντιν Μάρτιν και Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ -μέλη του swing συγκροτήματος Rat Pack- έκαναν την εμφάνιση τους στη μεγάλη αίθουσα χορού του Μπέβερλι Χίλτον με επίσημο ένδυμα, όμως παρά τις έξι υποψηφιότητες που είχε αποσπάσει -και τον έφεραν στην κορυφή της κούρσας-, ο Σινάτρα έφυγε μόλις με ένα βραβείο κι αυτό όχι για την ερμηνεία του, αλλά για την καλλιτεχνική διεύθυνση: Ο δίσκος του «Only the Lonely» κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο εξώφυλλο άλμπουμ.

Οι Rat Pack

Όσο για το μεγάλο τρόπαιο της βραδιάς, όπως μετέδιδε από το Χόλιγουντ ο δημοσιογράφος Μπομπ Τόμας για το Associated Press (μεταφέροντας μία διάχυτη έκπληξη, αν κρίνουμε από την ανταπόκριση), «Η νεοσύστατη Recording Academy  απένειμε το κορυφαίο της βραβείο σε έναν Ιταλό, τον Ντομένικο Μοντούνιο, για το τραγούδι του ‘Volare’» (κανονικός  τίτλος Nel blu dipinto di blu).

«Ο δίσκος του στη δισκογραφική Decca χαιρετίστηκε ως ο καλύτερος του 1959 στα πρώτα ετήσια Βραβεία Grammy που απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας. Το γεμάτο αστέρια κοινό στο Beverly Hilton φαινόταν έκπληκτο αλλά ικανοποιημένο από τη χειρονομία διεθνούς καλής θέλησης της Ακαδημίας. Το Volare ανακηρύχθηκε επίσης καλύτερο τραγούδι της χρονιάς».

Και συνεχίζει: «Πολλές τιμητικές διακρίσεις κέρδισε ο Καλιφορνέζος Ρος Μπαγκντασαριάν, το παλικάρι από το Φρέσνο, του οποίου το θορυβώδες Chipmunk Song πήρε τα βραβεία καλύτερης κωμικής ερμηνείας, καλύτερης ηχογράφησης παιδικού τραγουδιού και καλύτερου μηχανικού δίσκου. Διπλή νίκη για την Έλλα Φιτζέραλντ, η οποία απέσπασε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας («Irving Berlin Song Book») και καλύτερης τζαζ ερμηνείας («Ella Sings Duke Ellington»). Δύο βραβεία απέσπασε και ο Κάουντ Μπέιζι για το άλμπουμ του ‘Basie’, καλύτερης τζαζ μπάντας και καλύτερης ερμηνείας από χορευτικό συγκρότημα. Το ‘Peter Gunn’ του Χένρι Μαντσίνι κέρδισε επίσης δύο βραβεία, καλύτερης διασκευής και άλμπουμ της χρονιάς. Ο ανθεκτικός Πέρι Κόμο τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για το ‘Catch a Falling Star’».

Η Ακαδημία αριθμούσε μόλις 700 μέλη και παρά την ανατροπή με τον Ντομένικο Μοντούνιο, η βραδιά στέφθηκε με επιτυχία, κερδίζοντας ουσιαστικά το στοίχημα έναντι στα ήδη καθιερωμένα Όσκαρ και Emmy.

Την Κυριακή, σε ένα άλλο σύμπαν, με το θέαμα και την ψηφιακή τεχνολογία να έχουν τον πρώτο λόγο, όχι βέβαια στην αίθουσα χορού ενός διάσημου ξενοδοχείου, αλλά στην Crypto.com Arena του Λος Άντζελες, ο οικοδεσπότης Τρέβορ Νόα θα υποδεχθεί ηχηρά ονόματα της βιομηχανίας, σε μία αναμέτρηση που φέρνει σε πρώτο πλάνο τη Μπιγιονσέ, η οποία ηγείται με 9 υποψηφιότητες (και είναι η ερμηνεύτρια με τις περισσότερες νίκες, συνολικά 28 Grammy).

Ακολουθεί ο Κέντρικ Λαμάρ με 8 υποψηφιότητες, η Αντέλ και ο Μπράντι Καρλάιλ με 7 υποψηφιότητες. Στην κούρσα για το «χρυσό γραμμόφωνο» κατεβαίνουν και άλλοι σταρ, όπως ο Χάρι Στάιλς, η Τέιλορ Σουίφτ, ο Στιβ Λέισι, οι Coldplay και η ράπερ Λίζο, ενώ στη σκηνή θα ανέβουν μεταξύ άλλων, οι Μέρι Τζ. Μπλάιτζ, Σαμ Σμιθ, Λουκ Κομπς και ο Bad Bunny. 

Με πληροφορίες από Associated Press

Related...Beyonce: Ανακοίνωσε νέα περιοδεία για πρώτη φορά από το 2018Η επιστροφή του Ρομάν Πολάνσκι: Νέα ταινία με Μίκι Ρουρκ, Τζον Κλιζ, Φανί Αρντάν«The Palace»: Η Κέιτ Γουίνσλετ πίσω από τα τείχη του παλατιού ενός αυταρχικού καθεστώτος
Keywords
Τυχαία Θέματα