Βραστά αυγά: Ακριβώς τόσες μέρες διατηρούνται στο ψυγείο

Δεν απαιτείται και τόσος πολύς χρόνος, προκειμένου να φτιάξουμε ένα βραστό αυγό. Ουσιαστικά χρειαζόμαστε περίπου δέκα λεπτά, μια εστία και μια κατσαρόλα ή ένα μπρίκι με νερό.

Ενώ σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε πόσο περίπου θα μας πάρει να βράσουμε ένα αυγό, λίγοι ξέρουμε για πόσοκαιρό διατηρούνταιτα βραστά αυγά στο ψυγείο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του American Egg Board, αν δεν έχουμε αφαιρέσει τα τσόφλια, μπορούμε να κρατήσουμε ένα βραστό αυγό στο ψυγείο έως και μια εβδομάδα. Ωστόσο, ένα καθαρισμένο βραστό αυγό πρέπει

να καταναλωθεί την ίδια μέρα που το ξεφλουδίσαμε.

Καταλαβαίνουμε επομένως ότι τα βραστά αυγά διατηρούνται στο ψυγείο πολύ λιγότερες ημέρες από τα ωμά, που μπορούν να αντέξουν από τρεις έως και πέντε εβδομάδες μετά την αγορά.

Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς συμβαίνει επειδή καθώς βράζουμε τα αυγά, το τσόφλι, δηλαδή η προστατευτική τους επιφάνεια, αποδυναμώνεται αφήνοντας γυμνούς πόρους, από όπου μπορούν να εισέλθουν βακτήρια και να μολύνουν το εσωτερικό του αυγού.

Πώς θα αποθηκεύσουμε τα βραστά αυγά με ασφάλεια

Για να βεβαιωθούμε ότι τα βραστά αυγά που αποθηκεύουμε στο ψυγείο για αργότερα θα παραμείνουν εξίσου νόστιμα και ασφαλή προς κατανάλωση, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα βάλουμε σε παγωμένο νερό, έτσι ώστε να κρυώσουν γρήγορα και έπειτα, να τα βάλουμε στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα.

Προσοχή: Δεν αφήνουμε ποτέ τα βραστά αυγά εκτός ψυγείου για περισσότερες από δύο ώρες ή για περισσότερες από μία ώρα όταν οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. Κι αυτό γιατί μπορεί μέσα στο αυγό να πολλαπλασιαστούν παθογόνα βακτήρια και να αρρωστήσουμε.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ετοιμάσουμε ένα βραστό αυγό για το μεσημεριανό στη δουλειά, θα πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο αμέσως μόλις φτάσουμε στον χώρο εργασίας.

Ένα έξυπνο κόλπο για να ξεχωρίσουμε ένα βρασμένο από ένα ωμό αυγό

Το πιο ασφαλές είναι να αποθηκεύουμε τα βραστά αυγά σε ένα δοχείο με καπάκι, χωριστά από τα ωμά. Αν όμως κατά λάθος τελικά τα μπερδέψουμε, υπάρχει ένα έξυπνο κόλπο, προκειμένου να ξεχωρίσουμε τα μεν από τα δε. Απλώς στριφογυρίζουμε τα αυγό σαν σβούρα. Ένα βραστό αυγό θα περιστρέφεται αρμονικά, ενώ ένα ωμό αυγό όχι. Κι αυτό επειδή ο κρόκος και το ασπράδι στο ωμό αυγό δεν έχουν πήξει και έτσι η περιστροφική κίνηση έχει ως αποτέλεσμα το κέντρο βάρους να μετατοπίζεται εύκολα, κάνοντας το αυγό να ταλαντεύεται αντί να περιστρέφεται.

Γιατί μυρίζουν τα βραστά αυγά

Τα βραστά αυγά μπορεί να διαχέουν μια δυσάρεστη μυρωδιά στο ψυγείο, ακόμα κι αν τα αποθηκεύσουμε σωστά. Ωστόσο, αυτή η χαρακτηριστική οσμή είναι απολύτως φυσιολογική και προκαλείται από το υδρόθειο, μια χημική ένωση που σχηματίζεται καθώς μαγειρεύονται τα αυγά. Αν όμως το αυγό μυρίζει τρομερά δυσάρεστα και είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως έχει χαλάσει, καλύτερα να μην το ρισκάρουμε.

Μπορούμε να καταψύξουμε τα βραστά αυγά για να τα διατηρήσουμε για περισσότερες μέρες;

Καλύτερα να μην βάλουμε τα βραστά αυγά στην κατάψυξη. Όχι τόσο επειδή είναι επικίνδυνο, όσο επειδή δεν είναι πρακτικό. Γιατί; Γιατί τα ασπράδια σκληραίνουν τόσο πολύ, που ώσπου να περιμένουμε να μαλακώσουν, θα μπορούσαμε στο ενδιάμεσο να είχαμε βράσει μια ολόκληρη εξάδα.

(Mε πληροφορίες από simplyrecipes).

Related...Διάσημοι σεφ αποκαλύπτουν τα μεγάλα μυστικά της τέλειας γαλλικής ομελέταςΨάρι με αυγό ή τυρί: Τελικά μπορούμε ή μήπως καλύτερα να μην τα συνδυάσουμεΕνα είναι το έδεσμα για δυνατό σώμα, γερά οστά, οξύ πνεύμα και θετική διάθεση
Keywords
Τυχαία Θέματα