Βοστώνη: Γιατί κήρυξε πόλεμο στα ποτά-μινιατούρες

Ο Ρικάρντο Αρόγιο, δημοτικός σύμβουλος της Βοστώνης, πρότεινε να απαγορευτεί στα καταστήματα που εμπορεύονται αλκοόλ να πουλάνε μπουκαλάκια των 50 έως 100 ml ποτού -τις περιβόητες μεζούρες- σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάχρησης αλκοόλ και μείωσης του όγκου των σκουπιδιών.

Κατά τον Αρόγιο, οι μεζούρες αποτελούν μια λύση στην οποία προστρέχουν αφενός οι οδηγοί των οχημάτων, επειδή σε περίπτωση ελέγχου τους είναι εύκολο να κρύψουν το αλκοόλ από την αστυνομία και αφετέρου οι ανήλικοι πότες, που θέλουν

να κρύψουν το ποτό από τους γονείς τους. Ο δημοτικός σύμβουλος ισχυρίζεται πως οι κοινότητες της Μασαχουσέτης που έχουν απαγορεύσει την πώληση ποτών τσέπης, ήδη απολαμβάνουν σημαντικά οφέλη.

Για παράδειγμα στην Τσέλσι, την πρώτη πόλη που απαγόρευσε στα καταστήματα να πουλάνε μεζούρες, οι κλήσεις για ατυχήματα που σχετίζονταν με το αλκοόλ από 741 το 2017, έπεσαν στις 556 το 2018. Παράλληλα, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της απαγόρευσης, τα περιστατικά νοσηλείας που συνδέονταν με την κατανάλωση αλκοόλ έπεσαν κατακόρυφα.

Ο αντίκτυπος στο περιβάλλον

Σύμφωνα με τον Αρόγιο, η απαγόρευση πέρα από τους πολίτες θα ωφελήσει και το περιβάλλον. Τα πεταμένα μπουκαλάκια που μαζεύονται στην άκρη του δρόμου, καθώς και στα πάρκα της πόλης δεν είναι ούτε βιοδιασπώμενα, ούτε ανακυκλώσιμα.

Πρόσφατα μάλιστα, στη γειτονιά που εκπροσωπεί ο Aρόγιο, ένα εθελοντικό συνεργείο καθαρισμού συνέλεξε 10.000 μικροσκοπικές φιάλες αλκοόλ σε μόλις δύο μήνες.

Το δράμα των ψιλικατζήδων

Όταν η Τσέλσι απαγόρευσε στα τοπικά μικροπαντοπωλεία να εμπορεύονται μεζούρες, η συλλογική ζημιά μέσα στους επόμενους μήνες άγγιξε τα 6 εκατομμύρια, την στιγμή που τα αντίστοιχα καταστήματα στις γειτονικές κοινότητες είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατακόρυφα.

«Οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να αγοράζουν μεζούρες, απλώς μετακόμισαν στην δίπλα γειτονιά», δηλώνει ο Ρόμπιν, ένας από τους καταστηματάρχες που είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται δραματικά.

«Και εκτός αυτού, απαγορεύοντας τα μπουκάλια των 50 και των 100 ml, το μόνο που θα συμβεί είναι να ανοίξει ο δρόμος για τα μεγαλύτερα μπουκάλια. Επομένως, πώς αυτό το μέτρο υπόσχεται να καταπολεμήσει τον αλκοολισμό, όταν οι άνθρωποι απλώς θα αγοράζουν το αμέσως επόμενο μέγεθος και θα καταλήξουν να πίνουν περισσότερο;», προσθέτει ο ίδιος.

Ο Ρόμπιν αναγνωρίζει βέβαια ότι τα μικροσκοπικά μπουκαλάκια που πετιούνται εδώ κι εκεί αποτελούν πρόβλημα για το περιβάλλον και την εικόνα των πόλεων. Παρ′ όλα αυτά δεν θεωρεί την απαγόρευσή της πώλησης τους αποτελεσματική λύση.

Πηγή: Αssociated Press

Πριν φύγετε...Καλιφόρνια: Πέρσι, το κουνέλι «αξιωματικός ευεξίας» που βοηθά στην ψυχική υγεία των ένστολωνΣτίβος: Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο στιπλ, Νόρα Τζερούτο, βρέθηκε ντοπέΕφιάλτης στον αέρα: Κόμπρα τρύπωσε σε αεροπλάνο και πετάχτηκε στο πιλοτήριο (Εικόνες)
Keywords
Τυχαία Θέματα